Jacek bywał w Izraelu i z ich ekspertami rozmawiał. Jakąś tam wojnę w Libanie przegrali
Wątpię bo Ukraina do tej pory kosztowała Amerykanów zaledwie 14/1000 ich rocznego PKB więc nie zostawią Ukrainy
Będą wzywać do rozmów pokojowych lub zawieszenia broni obie strony i tyle. Tak jak ostatnio
Ja tez bylam w Maroku i rozmawialam z ekspertami od wypasu wielbłądów na przyklad?
Wszystko zależy od wyborów prezydenckich. Ale to system naczyn połączonych. Generalow poza tym nie wybiera sie na czteroletnie kadencje
Izrael jest lepiej do wojny przygotowany niz byla Ukraina.
Palestynę wspierają Chiny. Na razie tylko ustnie.
Dzieje się
Nie wiem czy Palestynę wspierają Chiny. W teorii czemu mieliby wspierać przegranego.
Bo to oslabia ruskich w Afryce. I posrednio USA tez.
Niby jak osłabia ruskich w Afryce?
Bo oni tez nie maja nieograniczonych mozliwosci a sa juz umoczeni w Sahelu
Poczytaj, to jest po polsku, ale wiekszosc komentatorow z innych krajow jest podobnego zdania. https://tvn24.pl/swiat/afryka-zamachy-stanu-wojskowa-dyktatura-rozciaga-sie-juz-od-wschodu-do-zachodu-kontynentu-7268865
Klimat tam paskudny, bieda az piszczy choc przeroznych surowcow wbród.
I wspieraniem Syrii.
Teraz mają sobie jeszcze nieobliczalnych Arabów na kark brać?
A jesli chcą miec perskie drony, to za bardzo wyjscia nie mają.
Gadac kazdy moze …
Tu omówienie sytuacji na mapie bardzo ciekawe w Izraelu
Ciekawe?
Raczej nieciekawe.
Ale nasze wojsko i dyplomacja jak zawsze zwarte i gotowe…
zamknęli żydowskie dzieci w klatkach Jedyne pocieszenie, że może dzięki temu przeżyją, bo dziecka trzeba pilnować takiego małego. Ludzie są nienormalni
Ja polecam jeszcze eksperta od Izraela i regionu doktora Wojciech Szewko. Znakomite analizy, tego co się tam dzieje naprawdę. I jak zrozumieć ten atak z puntku widzenia tamtego regionu świata. Rewelacja.
A tak na zdrowy rozum, jak sie ktos interesuje tym regionem od lat?
Obawiam sie, ze skonczy się to jatka Palestyny.
Zniszczenie tuneli, odciecie energii i dostaw zywnosci. Ostrzał.
A juz podawali, ze od strony morza zbliza sie lotniskowiec z pełna asystą? Oblezenie jak z podrecznika.
Głodem nich chcą wziąć
USA chcą dać pomoc humanitarną. Mówił Joe Biden