Nadal postrzegasz to bardzo tendencyjnie. Kara nie powinna być identyczna, bo będzie to niczym sytuacja wyjęta z jakiegoś kalifatu, kiedy znaczna część ofiar będzie się bała dochodzić swoich praw. Ale z pewnością ta kwestia wymaga bardziej szczegółowych regulacji prawnych.
Ale kara była by słuszna. oskarżyłeś mnie o gwałt więc siedź za gwałt. Ofiary będą się bały prawdy?
Będą bały się konsekwencji, kiedy nie będą w stanie tej prawdy udowodnić. Poza tym co z innymi rodzajami przestępstw? Jak rozwiązał byś pomówienia o przyjęcie łapówki, albo o morderstwo?
Identyczna kara. Obydwie strony mają prawo udowodnić. Nasze prawo jest chore. Powinno być in dubio pro reo.
z ta definicja gwaltu? nie powinno byc nie
a jak z tym bywa?
ofiary czesto sa zastraszane, czasem nawet przez wlasne otoczenie haslami jakby suka nie dawala to chlop by nie wzial? Łatka zgwalconej, nieczystej, zepsutej zostaje na cale zycie.
dopoki to sie nie zmieni to niestety kobiety beda wymagac szczegolnej ochrony, zwlaszcza teraz przy prawie stanowonym przez jaskiniowcow z PiS i pedalow w koloratkach.h
A kto udowodni że było nie?
sa na to metody medycyny sądowej. i ewentualnie testy na zatrucie narkotykami. ale to trzeba zrobic szybko.
w tym przypadku kobiety/dziewczyny powinny podobnie jak przyjmujacy skarge znac procedury.
dlatego wkurza mnie to unikanie tzw. drazliwych tematow czyli normalnego wychowania seksualnego dla obu plci.
dobra, Ty rabi wiesz, ja wiem. a mlodzi? tez sie dowiedza - internet pojemny, tylko niestety trzeba choc troche umiec z niego korzystac.
a obecne programy szkolne w PL zaczynaja przypominac szkolki koraniczne nie nauke myslenia.
nie rozumiem
czego nie rozumiesz? ze gwalt da sie udowodnic? da sie.
czy tego, ze obecnie w Polsce i wielu innych krajach wychowanie seksualne jest tabu?
czy zasady na jakiej dzialaja szkoly koraniczne? bezmyslnie wykuc na blache tekst, klapki na oczy i z okrzykiem bog jest wielki pedzic na oslep?
Totalny bezsens. Sprawca zaraz po popełnieniu gwałtu dzwoni na policję i zgłasza że jest pomawiany o takie przestępstwo. Ofiara zanim się otrząśnie już musi się bronić przed zarzutami grożącymi więzieniem. Takie regulacje prawne to byłby prawdziwy koszmar kobiet.