No poskakali sobie, koniec 2 tyg świąt i do roboty wracamy
Poleciałem sobie po niemieckich internetach. Ludzie! Ale tam o Kubackim piszą! Same pozytywy i superlatywy. Żałują Geigera, to zrozumiałe, ale ton jest taki, że Kubacki rozwali cały konkurs.
Nazywają go człowiekiem bez nerwów, lodowym panem i w podobie. Większość mu kibicuje, oczywiście, po niemieckich zawodnikach. Ale, piszą, jak nie ma wygrać Niemiec, to niech wygra Kubacki.
Zaimponowal.Ale szczęka mi opadła dopiero dzisiaj w nocy,ok.2 godz.
Angielskie podsumowanie"Dzien w sporcie"…Normalnie to krykiet,boks,pilka lub rugby a inne rzeczy tylko jak dzieje sie cos wielkiego…
I po raz pierwszy w ogole chyba,patrze i oczom nie wierze.Wielkie zdjecie Kubackiego a spiker pieje nad “polskim lotnikiem”
Potem finalowy skok i powtorka w zwolnionym tempie!Mysalem ze wszystko po to aby przypomniec Eddie Edwardsa ale nie!
Anglicy o skokach,na poważnie…Koniec świata
I masz ramkę dzięki Angolom.
Ale skoki Dawid oddał piękne, szczególnie ten pierwszy.
Do tego imię ma wiadomonacyjne. Ale na belce pokazuje się katolikiem.
Wg mnie, to bardzo trudna i niebezpieczna dziedzina sportu.
To katolicy traktują imię Dawid jako “wiadomonacyjne”. Protestanci nie maja z tym problemu, u niech wielu jest Dawidów, Samueli, Eliaszów i Abrahamów, bynajmniej nie wiadomonacyjnych
Imie ma biblijne. @Bingola, nie tylko protestanci z tym problemu nie maja, w katolickiej Hiszpanii czy Ameryce Lacinskiej tez ten klopot nie wystepuje. Ale tutaj po rozwiazaniu “problemu zydowskiego” a przy okazji islamskiego poprzez danie do wyboru, chrzest albo emigracja (trzecie wyjscie bylo przepadek majatku, stos lub szubienica) ustalenie pochodzenia czasem bywa klopotliwe. Dzieckiem przechrzczonych zydow byl np. slynny inkwizytor, spowiednik Krolow Katolickich Tomas de Torquemada. I ziarno prawdy w tym, ze wielu biskupow czy kardynalow bylo z pochodzenia Zydami jest. To byla najlepiej wyksztalcona warstwa spoleczna i ta tradycja nawet po zmianie wyznania zostala. Ale to juz inna historia nie majaca zwiazku ze skakaniem na nartach
Podobnie Kolumb był maranem (wychrzczonym Żydem)
Boże uchowaj od takiego “najlepszego wykształcenia”, bo to największe ogłupianie…
Z pochodzeniem Kolumba to jest teorii tyle co basni 1001 nocy.
A widzisz Jahwe i owczesne spoleczenstwo bylo innego zdania.
To nie znaczy, że byli mądrzy, żyjąc w takim ogłupieniu. Przecież to z zamkniętymi oczami widać, że wszelkie miliony gatunków DSHN-u są mądrzejsze od wykształconych ludzi.
Oczy szeroko zamkniete?
Nie jest to odwolanie do powiesci i filmu a dwuznacznosci tytulu.
Imię jak imię, najważniejsze, że pan Dawid pięknie i daleko nam skacze.
W niezwykle trudnej i niebezpiecznej dyscyplinie…
Bez wątpienia.
Gdyby mnie tak, kazali skoczyć, to już na belce startowej narobiłbym między portki a kalesony ze strachu.