Chcesz by państwo sterowało mediami? np TVN

Panstwowa telewizja jesli spelnia swoja role statutowa - czyli dydaktyka plus rozrywka na poziomie dla bardziej wymagajacych - co na ogol w Europie jeszcze jest to jest jak najbardziej wskazana (wlasnie ogladam ciekawy dokument jaj bank szwajcarski wspolpracowal z Hitlerem i dlaczego Niemcy nigdy nie zaatakowali Szwajcarii? A robilbys skok na wlasna kase pancerna.) to mi nie przeszkadza. Ale repertuar TVPiS z jej dziennikami, litosciwie o Zenkach plus rozne szmiry górnolotne nazywane narodowymi nie wspominajac?

4 polubienia

No przecież suweren chce… :wink:

No chce

Tak ale to nie jest odpowiedz na te liczbe mnoga w pytaniu.
W kazdym kraju sa telewizje panstwowe z funkcjami statutowymi i misjami do spelnienia.I jesli jest jak w Anglii,goraco popieram.
Ale panstwo nie ma najmniejszego prawa wpieprzac sie w sprawy tv prywatnych oraz wszelkich niezaleznych nadawcow.To sa osobne podmioty a jesli sie robi zamach na cos niezaleznego,jest to dyktatura ze znamionami bandytyzmu.

3 polubienia

Ten cały TVN to mogą zlikwidować nawet dzisiaj a dziennikarzy wysłać na Madagaskar XD nie poszedłbym dziś do pracy z radości :rofl:

Lepiej idź do tej pracy.

Ale jak wrócę to będą już w samolocieeeee? XD

A jessli taki “niezalezny” nadawca promuje wzorce jak zrobic z blizniego podczlowieka, promuje przemoc i usiluje narzucac swoje fanatyczne poglady? I nie mam na mysli TVPiS i TRWAM, a kanaly, ktore zostaly zlikwidowane w Hiszpanii - uznano, ze imamow i fanatycznych klechow roznych odlamow chrzescijanskich i pseudochrzescijanskich nie nalezy promowac rowniez plaskoziemcowi i spolki.
I dobrze. W koncu niby przestrzen publiczna nalezy do wszystkich, ale jakies reguly powinny byc. Ingerencja w tresci? W kraju gdzie ludopatia jest problemem spolecznym dopuscic do istnienia kanal dla hazardzistow? Jak ktos chce pograc to sa kasyna. I domy gry (niestety czesc nielegalnych). Wycofanie reklam tytoniu czy alkoholu? Nie wiem czy to wplynelo na zmniejszenie spozycia? Ale na pewno zastapienie ich nawolywaniem do recyklingu (plus postawienie odpowiednich kontenerow w ilosci, ze nie musisz ich szukac) spowodowalo, ze te flaszki, puszki czy kartony nie poniewieraja sie po ulicach, a sa odnoszone gdzie ich miejsce. Telewizja mozgi wyprac potrafi, chyba nawet lepiej niz radio, bo odwoluje sie oprocz zmysly sluchu do wzroku. :joy:

2 polubienia

Media publiczne istnieją we wszystkich krajach… Tak logicznie to biorąc. Często jest tak, że jest to tylko jedyna medialna opcja. W Polsce mamy naprawdę dużo konkurencyjnych kanałów. TVN przecież jest wolnym i niezależnym medium, więc nie rozumiem powyższych bzdur, że publiczna go przejmie. Myślę, że w Polsce jest wyjątkowe bogactwo kanałów telewizyjnych i radiowych. Inna rzecz, która w naszym kraju pokutuje to ta, że mnóstwo jest posiadane przez niemieckich właścicieli. Mamy też bogactwo wolnych mediów w Internecie oraz papierowych.
Fakt faktem, często te publiczne media są lekko niestrawne. Wtedy zmienia się kanał.

3 polubienia

Ale media publiczne w innych krajach nie dzielą się na opcje polityczne. A w Polsce są propagandową tubą władzy. Zresztą i dla poprzedników też były choć nie w takim nasileniu.

Ale tu chodzi o coś innego. O zupełnie coś innego. Kaczyński wyraźnie zasygnalizował, że media muszą być podporządkowane władzy. Polska to już przerabiała w latach 45 - 89.

Jednak, osobiście nie wierzę w to, że realizacja tego zamiaru się uda.

2 polubienia

Tylko, ze media publiczne w innych krajach oscyluja w poblizu obiektywizmu pod wzgledem politycznym i zwykle wypelniaja tzw. misje prezentujac tematy dydaktyczne i zjawiska kulturowe niechetnie podejmowane przez stacje komercyjne. I na ogol nie sa przedziwna hybryda usilujaca dzialac jako spolka skarbu panstwa - tez spadek po nieprzemyslanej pseudoprywatyzacji majatku PRL. Albo cos jest panstwowe, albo prywatne. Nie da sie zjesc cukierka i miec cukierka.

2 polubienia

Ale po co te skrajnosci skoro takie kwestie powinny byc regulowane bez wzgledu na telewizje?
W kraju ktory uwaza sie za demokratyczny [ja raczej zawolanym demokrata nie jestem wiec popraw mnie jesli sie myle] hitleryzm czy komunizm powinny byc zakazane a wszelkie tego przejawy,natychmiast rugowane z zycia publicznego.To samo dotyczy powinno dotyczyc sekt choc oczywiscie uznanie co nią jest a co nie jest,to osobny problem.Szczegolnie w kraju gdzie fanatyczni nienawistnicy wobec KK sklonni są kokietowac świadków jechowy bo oni tacy kulturalni i nienarzucający sie… :rofl:
Ja w kazdym razie wole kogos kto wali piescią i otwarcie krzyczy"coorva mać" niz śliską gnide wchodzącą jak wąz kuchennymi drzwiami.

2 polubienia

Na tych swiadkow Jehowy to bym nie wpadla, choc faktycznie od kilku lat przestali byc nachalnymi domokrazcami.
Zreszta kwestie wyznaniowe jednak nie powinny atakowac przestrzeni publicznej, a przynajmniej robic to z umiarem.
W tym przypadku uwazam, ze wiekszosc problemow bierze sie z niewiedzy i fanatyzmu.
Co do etyki, bo o to Ci chyba chodzi? Nie ma niestety, moze poza 10 przykazaniami jakiegos kanonu. A i nie wszedzie zostalby on przyjety bezkrytycznie.
Co do demokracji to jak mawial moj kolega, ustroj piekny jak on mowi, a reszta demokratycznie słucha :upside_down_face::upside_down_face::upside_down_face:
Ogolnie powinno sie stosowac zdrowy rozsadek wszedzie gdzie jest to mozliwe.

2 polubienia