Panstwowa telewizja jesli spelnia swoja role statutowa - czyli dydaktyka plus rozrywka na poziomie dla bardziej wymagajacych - co na ogol w Europie jeszcze jest to jest jak najbardziej wskazana (wlasnie ogladam ciekawy dokument jaj bank szwajcarski wspolpracowal z Hitlerem i dlaczego Niemcy nigdy nie zaatakowali Szwajcarii? A robilbys skok na wlasna kase pancerna.) to mi nie przeszkadza. Ale repertuar TVPiS z jej dziennikami, litosciwie o Zenkach plus rozne szmiry górnolotne nazywane narodowymi nie wspominajac?
No przecież suweren chce… ![]()
No chce
Tak ale to nie jest odpowiedz na te liczbe mnoga w pytaniu.
W kazdym kraju sa telewizje panstwowe z funkcjami statutowymi i misjami do spelnienia.I jesli jest jak w Anglii,goraco popieram.
Ale panstwo nie ma najmniejszego prawa wpieprzac sie w sprawy tv prywatnych oraz wszelkich niezaleznych nadawcow.To sa osobne podmioty a jesli sie robi zamach na cos niezaleznego,jest to dyktatura ze znamionami bandytyzmu.
Ten cały TVN to mogą zlikwidować nawet dzisiaj a dziennikarzy wysłać na Madagaskar XD nie poszedłbym dziś do pracy z radości ![]()
Lepiej idź do tej pracy.
Ale jak wrócę to będą już w samolocieeeee? XD
A jessli taki “niezalezny” nadawca promuje wzorce jak zrobic z blizniego podczlowieka, promuje przemoc i usiluje narzucac swoje fanatyczne poglady? I nie mam na mysli TVPiS i TRWAM, a kanaly, ktore zostaly zlikwidowane w Hiszpanii - uznano, ze imamow i fanatycznych klechow roznych odlamow chrzescijanskich i pseudochrzescijanskich nie nalezy promowac rowniez plaskoziemcowi i spolki.
I dobrze. W koncu niby przestrzen publiczna nalezy do wszystkich, ale jakies reguly powinny byc. Ingerencja w tresci? W kraju gdzie ludopatia jest problemem spolecznym dopuscic do istnienia kanal dla hazardzistow? Jak ktos chce pograc to sa kasyna. I domy gry (niestety czesc nielegalnych). Wycofanie reklam tytoniu czy alkoholu? Nie wiem czy to wplynelo na zmniejszenie spozycia? Ale na pewno zastapienie ich nawolywaniem do recyklingu (plus postawienie odpowiednich kontenerow w ilosci, ze nie musisz ich szukac) spowodowalo, ze te flaszki, puszki czy kartony nie poniewieraja sie po ulicach, a sa odnoszone gdzie ich miejsce. Telewizja mozgi wyprac potrafi, chyba nawet lepiej niz radio, bo odwoluje sie oprocz zmysly sluchu do wzroku. ![]()
Media publiczne istnieją we wszystkich krajach… Tak logicznie to biorąc. Często jest tak, że jest to tylko jedyna medialna opcja. W Polsce mamy naprawdę dużo konkurencyjnych kanałów. TVN przecież jest wolnym i niezależnym medium, więc nie rozumiem powyższych bzdur, że publiczna go przejmie. Myślę, że w Polsce jest wyjątkowe bogactwo kanałów telewizyjnych i radiowych. Inna rzecz, która w naszym kraju pokutuje to ta, że mnóstwo jest posiadane przez niemieckich właścicieli. Mamy też bogactwo wolnych mediów w Internecie oraz papierowych.
Fakt faktem, często te publiczne media są lekko niestrawne. Wtedy zmienia się kanał.
Ale media publiczne w innych krajach nie dzielą się na opcje polityczne. A w Polsce są propagandową tubą władzy. Zresztą i dla poprzedników też były choć nie w takim nasileniu.
Ale tu chodzi o coś innego. O zupełnie coś innego. Kaczyński wyraźnie zasygnalizował, że media muszą być podporządkowane władzy. Polska to już przerabiała w latach 45 - 89.
Jednak, osobiście nie wierzę w to, że realizacja tego zamiaru się uda.
Tylko, ze media publiczne w innych krajach oscyluja w poblizu obiektywizmu pod wzgledem politycznym i zwykle wypelniaja tzw. misje prezentujac tematy dydaktyczne i zjawiska kulturowe niechetnie podejmowane przez stacje komercyjne. I na ogol nie sa przedziwna hybryda usilujaca dzialac jako spolka skarbu panstwa - tez spadek po nieprzemyslanej pseudoprywatyzacji majatku PRL. Albo cos jest panstwowe, albo prywatne. Nie da sie zjesc cukierka i miec cukierka.
Ale po co te skrajnosci skoro takie kwestie powinny byc regulowane bez wzgledu na telewizje?
W kraju ktory uwaza sie za demokratyczny [ja raczej zawolanym demokrata nie jestem wiec popraw mnie jesli sie myle] hitleryzm czy komunizm powinny byc zakazane a wszelkie tego przejawy,natychmiast rugowane z zycia publicznego.To samo dotyczy powinno dotyczyc sekt choc oczywiscie uznanie co nią jest a co nie jest,to osobny problem.Szczegolnie w kraju gdzie fanatyczni nienawistnicy wobec KK sklonni są kokietowac świadków jechowy bo oni tacy kulturalni i nienarzucający sie… ![]()
Ja w kazdym razie wole kogos kto wali piescią i otwarcie krzyczy"coorva mać" niz śliską gnide wchodzącą jak wąz kuchennymi drzwiami.
Na tych swiadkow Jehowy to bym nie wpadla, choc faktycznie od kilku lat przestali byc nachalnymi domokrazcami.
Zreszta kwestie wyznaniowe jednak nie powinny atakowac przestrzeni publicznej, a przynajmniej robic to z umiarem.
W tym przypadku uwazam, ze wiekszosc problemow bierze sie z niewiedzy i fanatyzmu.
Co do etyki, bo o to Ci chyba chodzi? Nie ma niestety, moze poza 10 przykazaniami jakiegos kanonu. A i nie wszedzie zostalby on przyjety bezkrytycznie.
Co do demokracji to jak mawial moj kolega, ustroj piekny jak on mowi, a reszta demokratycznie słucha ![]()
![]()
![]()
Ogolnie powinno sie stosowac zdrowy rozsadek wszedzie gdzie jest to mozliwe.