Co o tym sądzicie ?

tu nie chodzi o sam fakt glosowania tylko ordynacje wyborcza - progi i metode liczenia glosow @czarny_rycerz

1 polubienie

Ordynację wyborczą w obecnej formie mamy już niemal pół kopy lat. Cóż takiego się stało, że nagle zaczęła być taka zła?

nie 30 lat kolego - nie zawsze obowiazywala metoda d´Hondta.
a progi wyborcze dla partii i ich koalicji tez byly roznie ustawiane.
obecna ordynacje dajaca po wyborach (gdzie tez glosuje sie na listy wyborcze nie konkretnych ludzi) wprowadzono kiedy przy wladzy byla jedna duza partia, ktora chciala sobie w ten sposob byt zabezpieczyc. i nie byla to lewica.

Nie napisałem że od 30 lat, tylko niemal pół kopy.
W 2015 roku za sprawą Pawła Kukiza odbyło się referendum w sprawie jednomandatowych okręgów wyborczych, dających własnie możliwość oddawania głosów na konkretnych ludzi. Wówczas wszyscy co sił pluli, że to głupota. Koalicja PO-PSL organizując to referendum dosłownie rozjechała je walcem. Teraz jest płacz, że ordynacja jest nie taka.

2 polubienia

W wielu tematach i wypowiedziach brak mi tego czym tak bardzo charakteryzował sie Einstein ( i za to go polubiłam!) a mianowicie zwrotów:
- myślę ze…
- uważam, ze…
- Moim zdaniem…
- z tego co czytałem (widziałem, słuchałem) wynika, ze…
etc

2 polubienia

Bogaci sobie poradza,bez Polski,w drugim kierunku to nie dziala.

3 polubienia

W końcu Unia powstała, aby ułatwić nam handel, przepływ ludzi, przepływ informacji itd.

A bez Unii nie będzie NATO nawet jeśli ten sojusz jest już inny niż gdy istniał ZSRR to i tak lepiej, aby dalej istniał wraz ze swoją otoczką, która dezinformuje Rosję, a Rosja na pewno wykorzystałaby moment chaosu

Zauważ, że teraz Rosja, Turcja i Iran dość mocno ze sobą współpracują.

Ameryka słabnie, a ostatnio Persowie (Iran) pokazują światu, że to od nich zależy co się dzieje w Zatoce Perskiej, a Ameryka ma poważny problem, żeby tam wysłać chociaż jeden lotniskowiec … (Ma ich zaledwie 11)

1 polubienie

Szwajcaria nie jest na nizinie środkowoeuropejskiej, a Szwajcaria co najmniej częściowo jest w Alpach (a to raczej w ogóle górzysty kraj)

W czasie II wojny światowej Szwajcaria nie została najechana przez Hitlera, a my w pierwszej kolejności (przez ZSRR też zostaliśmy zaatakowani)

Poza tym Szwajcaria to kraj o protestanckich korzeniach, a Polska dalej trzyma się Rzymu.

Sama geografia sprawia, że porównywanie Szwajcarii do Polski nie ma żadnego sensu

2 polubienia

Wcześniej sami nas wyrzucą. Wtedy wrzucimy światu filmik gdzie pokażemy jak to jest cofnąc się o 30 lat.

1 polubienie

Podejrzewam, że więcej, niż 30 lat.

4 polubienia

Nie wyrzucą. Niemal 40 mln potencjalnych konsumentów to zbyt łakomy kąsek, żeby się go pozbywać. Poza tym UE zbyt dużo zainwestowała w Polskę poprzez fundusze rozwoju, by teraz wykluczać nas przed terminem zwrotu z inwestycji.

No to sami wyjdziemy. Przecież bliżej nam do Trumpa niż Brukseli.

W obecnym momencie nie ma takiej możliwości, żebyśmy wyszli w UE z własnej woli. W Polsce wbrew temu co próbują przeforsować niektóre media, jest bodajże najwyższe (lub jesteśmy w ścisłej czołówce) poparcie społeczne dla UE. O wiele wyższe niż we Francji czy Niemczech.

1 polubienie

Ale praworządności nie ma :wink:

1 polubienie

To nie ma znaczenia. Unia to przede wszystkim sfera biznesowa z ciągłą walką o wpływy. Takie rzeczy to kwestia drugorzędna i przeważnie mają podłoże polityczne, służące wywieraniu wpływów sprowadzających się de facto ponownie do sfery biznesowej.

Zapytaj przecietnego janusza wg jakiej metody liczenia glosow bedzie wybieral? Okregi jedmandatowe to też troche uluda - sprawdza sie w wynorach samorządowych, ale do sejmu i a zwlaszcza senatu grozi powstaniem “kasty” wybieralnych celebrytow

Kolega Janusz z pokoju obok, ogólnie z wyglądu bardzo przeciętny, okazał się być bardzo obcykany w temacie i wszystko wiedział. Z kolei kolega Krzysiek, nasz biurowy lowelas, nie miał zielonego pojęcia. Zalecam więc na przyszłość trochę powściągliwości w czynieniu uwag względem Januszy. :wink:

Przeciez napisalam z malej litery jako okreslenie stanu umyslu nie imie

Mogłaś napisać coś pod adresem przeciętnego Kowalskiego. Akurat nie mamy ani jednego w biurze i nie było by wpadki. :sweat_smile:

1 polubienie

No tak, ale janusz brzmi nowoczesniej :rofl:

1 polubienie