Bo nie łatwość w zdobyciu narkotyków jest powodem narkomanii. To warunki i sposób życia generują potencjalnych narkomanów. Nie bez powodu USA są nazywane najbogatszym krajem trzeciego świata.
Iran to ogromny kraj i naród przyzwyczajony do trudnych warunków. Zdziwiłbym się gdyby ukorzyli się przed Trumpem.
Ktos kto torpeduje wielkie pieniądze na dozbrojenie armii i rozwój polskiego przemysłu w sytuacji zagrożenia wojna nie zasługuje na szacunek. Tym bardziej ze robi to z czystego wyrachowania – aby tylko dopiec obecnemu rządowi. Prywata przed rolą jaką pełni najwyższa osoba w państwie. Czego nie rozumiesz?
Chyba kto torpeduje wielki kredyt… zdaje się że zaproponował coś w zamian… ktokolwiek się tym zajął? Podobno się spieszy… a może to nie o pieniądze chodzi… tylko o kredyt?
Wielu rzeczy nie rozumiem… np. Jak to się stało że projekt Safe wplynął do Polski w maju lub marcu ubieglego roku… i ne blo na ten temat żadnej rozmowy, żadnych debat… nic. Terazjest takze musisz podpisać bo nie ma czasu… serio nie wydaje ci się że cos jest nie tak?
Nie umiemy uczyc się na błędach? Franki? Kpo? Serio znow chcemy to powtorzyć?
Widzę, ze zupełnie nie masz wiedzy na ten temat, piszesz jakies półprawdy i kłamstwa. Wiec po kolei:
Tak, program był juz w maju zeszłego roku. Czy nikt sie tym nie intersował? Ależ oczywiście że tak. I powiem wiecej - NIKT, nawet z prawicy nie miał do niego zastrzeżeń. “Fundusz SAFE to szansa na rozwój dla polskiego przemysłu zbrojeniowego. Nie możemy pozwolić na to, aby te środki zostały zmarnowane lub skierowane do zagranicznego przemysłu zbrojeniowego” - pisał jeszcze we wrześniu Mariusz Błaszczak.
A co się stało potem? Zarówno u Nawrockiego jak i Glapińskiego byłł z wizyta ambasador USA. Czego chciał? Można sie domyśleć - SAFE nie przewiduje zakupów broni w USA, tylko w krajach UE, z czego 80% w Polsce. No i nagle narracja PiS sie odwróciła. Zorientowali sie, że ten program bedzie olbrzymim sukcesem rządu Tuska - inwestycje w polski przemysł, dozbrojenie armii, wzrost zatrudnienia, wpływy z podatków, itp. Więc nie można było do tego dopuscic. Nawrocki z Glapińskim wymyslili jakis program 0% z NBP, w którym zupełnie nie wiadomo skąd miały byc pieniądze. Jeżeli w ogóle jakieś to dopiero za półtora roku, gdy sprzedane zostanie część polskiego zlota. To był tylko wybieg aby usprawiedliwić weto prezydenta dla SAFE. Całkowita manipulacja, co potwierdzają nawet przywódcy Konfederacji.
Nawrocki zachował sie jak Bierut w latach 50, który na rozkaz ZSRR odrzucił amerykański Plan Marshalla dla odbudowy Europy po wojnie. Tylko że teraz odwrotnie - na rozkaz amerykanów odrzucił pomoc z UE, której Trump nienawidzi.
Całe polskie wojsko czeka jak na manne z nieba na ten program, nigdy po II wojnie Polska nie była tak zagrożona jak teraz. Odmawianie pomocy w zbrojeniach to czysta Targowica.
I nie porównuj z frankami ani KPO, to zupełnie cos innego, 3% to kredyt niemal darmowy! I rozpoczecie spłat dopiero po 10 latach. Cos takiego jest nieosiagalne na rynkach finansowych. Dla przypomnienia - PIS kupował uzbrojenie w Korei na 6% a w USA na 7%. Umiesz liczyć?
I jeszcze jedno - ten kredyt bierze 19 krajów UE, nawet orbanowskie Wegry. W ŻADNYM z nich nikt nie rozpętał takiej histerii na ten temat tak jak u nas prawactwo.
Po pierwsze jest to kredyt ZMIENNY!!!
I nie 3% a 3,17% i to tylko na początku.
Przez 10 lat nie płacimy nic z tego co pożyczamy ale płacimy ODSETKI.Nazywają to okresem karencji.
Czyli przez 10 lat suma do spłaty teoretycznie i TYLKO teoretycznie,pozostaje nie ruszona ale jeśli przyjąć że rocznie spłacamy ok. 6 mld zł. odsetek to przez 10 lat,mamy już 60 miliardów!
A okres spłaty,jeśli się nie mylę,to 45 lat,tak?
No to sobie policz i nie wal tej Twojej permanentnej demagogii!
Czym jest kurs zmienny,powiedzą Ci w każdym banku.A jakie jest tego niebezpieczeństwo,pozostawiam Twojej wyobrazni.I matematyce.Np. jeśli kurs takiego euro,wzrośnie z jakichś przyczyn,o 20-40 groszy.Bo ja pamiętam kurs 4.73,parę lat temu i to bez pomocy wojny.Po takim kursie sprzedawałem płyty…
Do tego wyraznie powiedziano że nasze spłaty nie płyną do Brukseli tylko do jakichś,dla mnie tajemniczych,zachodnich funduszy walutowych.Co płatnika może i koniec końców mniej obchodzić ale to oznacza że z pewnościa nikt tutaj nie popuści.
Co za różnica od kogo jesteśmy uzależnieni.W czyjej kieszeni siedzimy…Tak i to dokładnie tak,traci się niepodległość w obecnych czasach.
Oczywiście,nie ma pożyczki bez spłaty.Ale gdyby pan prezydent mówił prawdę a pan Glapiński nie "ryzykował "tak ochoczo swej kariery to alternatywne rozwiązanie spłacalibyśmy sami sobie.
I na papierze jest to sto razy korzystniejsza sytuacja i dodatkowo stanowi realną obronę suwerenności.
Pozostaje jeszcze w to uwierzyć…
A to jest podobnie ryzykowne jak bardzo głupia lub podszyta obrzydliwą propagandą wiara w stałość zmiennego kursu.
Widze, że wpisałeś się idealnie w pisowską strategie, która polega na straszeniu swojego elektoratu i podtrzymywaniu tego strachu za wszelka cene. Straszą Niemcami, straszą Unią, straszą OZE, straszą Żydami, straszą wiatrakami a teraz straszą kredytem, tak jakby Polska nigdy nie brała kredytów. To norma w międzynarodowych stosunkach finansowych. I nie jest to kredyt konsumpcyjny do coorvy nędzy tylko na obronę! Malo tego -80% będzie zainwestowane w polski przemysł. Wiec wzrosną przychody, płace, wzrośnie eksport a z tego dochody państwa z których spłaci sie lwia część odsetek. Tego nie widzisz?
Na koniec pytanie - czy bezpieczeństwo i obronność w sytuacji zagrożenia ze wschodu ma cenę? Dla mnie nie ma.
Nie interesuje mnie co mowi pis konfederacja peło czy cokolwiek innego. Fakty i łaączenie kropek, niezaleznie od polityki.
Nikt nie ma wątpliwości ze nalezy rozwijac przemysł zbrojeniowy i wzmacniać obronnsc Polski. To nie podlega zadnej dyskusji… Problemem jest sposob finansowana.
mówisz że byla wizyta ambasadora USA… czyli mamy remis boz tego c kojarzę z drugiej strony glosowania “pilnował” ambasador Niemiec.
W ciemno idziesz za glosem po że NBP nie znajdzie kasy… Na podstawie czego tak stwierdziłeś? Bo tak ci powiedzieli ? Bo wykazywali straty w ostatnich latach? Serio? Bingola bez kitu zawsze uważałem Cię za mądrego gościa. Podpowiem odlicz od ceny zakupu zlota wykazane straty a pozostla wartosc zakupionego zlota to zysk… ktory został ukryty dokladne tk jak firmy ukrywają zyski zeby nie plaic podatków… serio ja Ci to muszę tlumaczyć?
Nie porownywac do kredytow frankowych? Ale czemu? Bo mechanizm jest ten sam. Zlotowka spadnie euro zdrożeje kredyt wzrasta… tak czy nie? To czemu mamy tego nie brac pod uwagę?
Tak samo jak warunkowosci? W kpo udowodniono jak działają czemu tym razem mieli by dzialac inaczej? Czemu? I czemu nie powinnismy brac tego pod uwagę? Węgry juz nie dostają kasy… za rok zmiana opci politycznej i? Czemu mamy o tym nie mysleć?
Nie jestem wolennikiem pisu ale pier.nie o tym ze oni wzięli droższy kredyt jest oznaką a będę delikatny… nieuczciwości pier…cych takie smuty. Oddalismy Ukrainie stary sprzęt i na biegu musieliśmy coś kupić. Na teraz już jesli tego nie rozumiesz to znaczy że pomylilem się co do Ciebie.
A swoja drogą to wina wszystkich poprzednich rządów bo przez dziesiątki lat mieli wojsko w dupie.
Zobacz że wogóle zwlaszcza ze strony rzadu nie ma merytorycznej rozmowy. Po prostu mamy brac kredyt a reszta niech nikogo nie obchodzi. To poprostu śmierdzi…
Nie bredz!
Nic takiego nie napisałem a Ty histeryzujesz jak stara przekupa.Nic takiego nie napisałem a jeśli w ogóle do kogokolwiek mi blisko, to do bardzo indywidualnej oceny P.Wiplera której w wolnej chwili wysłuchałem we wtorek.
Ta Twoja manipulacja i propaganda nie ma końca.Nawet jak Ci udowodnić że coś jest w tej propagandzie nie tak i skrzypi to wylatujesz z tęgimi obelgami.Zupełnie jak pan Kaczyński.
I mechanicznie to Tobie jest do niego bliżej.
Naiwny czy podpuszczasz?
Nie będzie.Nawet jak okaże się że śpimy na ropie,gazie i diamentach.Nic co nie jest peowskie nie ma prawa być sukcesem!!!
Prześledz sobie w wolnej chwili wypowiedzi.Na rozmaite tematy.Jest tego sporo.
Tu nie ma przypadku.Tu jest wierna służba partii!!
I to służba na 100% bez najmniejszych odstępstw.Nawet największe bzdury niewarte zajmowania stanowiska,są okazją by walić w opozycję,oskarżać itp.
To wierna kopia poprzedniej,pisowskiej narracji.Zakłamana,fałszywa…Lustrzane odbicie.Tylko wektory w drugą stronę.
Oczywiście. Ale jak można znaleźć 180 miliardów? Tak nagle znikąd? Albo poprzez operacje księgowe? To jest potrzebna żywa gotówka! Takie obiecanki to mrzonka i bajki dla Ciemnego Ludu.