Podobno lepiej niz u Dudy…
Czyli Amerykanie zrobili z tego Panu Bogu swieczke, a diablu ogarek…
Daje do myslenia?
Uscisk reki i wspólne zdjecie z Trumpem to sliska sprawa.
USA doskonale wie, ze rozmawia się z rządem.
I w koncu liczy się kasa, która dysponuje rzad w ramach budżetu.
A nie są głupkami, zeby do konca stawiac na w gruncie rzeczy prosowiecki PiS?
Ja to tak sobie myślę, że to króciutkie memorandum dla Nawrockiego, gdzie i o czym ma trzymac gebe na kłódke w czasie rozmów z Trumpem bylo świadomą "wrzutką ".
I udaną.
To nie bylo spotkamoe a szczyt Szanghajskiej Organizacji Współpracy.
Istniejacej od chyba cwierc wieku. Obejmuje kraje azjatyckie. Pisalam tu o tym.
Ten akurat zostal wykorzystany jako rodzaj manifestu antyamerykanskiego - obecnosc Fico? No gdzieś sobie na wycieczkę pojechał…
A Putin przy takich krajach jak Indie czy Chiny? Co z tego, że ma kraj duzy i sporo surowców? I nawet niezłe ponoc uzbrojenie?
Atomowek raczej nie użyją, a wojna z Putinem? Po co walczyc jak mozna doić?
Putin dla Chin jest użyteczny, ale nie jest niezastąpiony. Będzie wierzgał? To sie poszuka następcy.
Nie wiem czy udaną czy nie ale na jego miejscu słuchałbym i obserwował ;mało słów,dużo uśmiechu i tak lubianych przez małostkowego Donalda podziękowań.Trump ma plan ale jak wiadomo jutro już ma inny.Przeczekać,odbyć,pochwalić się fotkami i tyle.
Najgorsze że ostatnie zdanie będzie miał Putin
Raczej Xi.
Chiny odtatnio przeszly do akcji.
Jak to w ich zwyczaju przede wszystkim propagandowo polityczynie podparte ofensywa gospodarczą i nieprawdopodobnymi z punktu widzenia innych krajów inwestycjami wojskowymi.
Ale trudno by to bylo oddzielić jesli tam wlasnosc panstwowa, dominujaca jest zmilitaryzowana do ostatniego ziarenka ryżu?
Putin jak będzie wierzgał? Jak w systemach totalirarnych - nie jest niezastapiony.
Znajdą nowego cara.
Dziś 3 września a więc spotkanie Nawrocki Trump w Białym Domu
Trump stwierdził że Polska jest jednym z tych państw które daży pełnym zaufaniem
I że nie rozważa wycofania amerykańskich żołnierzy z Polski. Wręcz rozważa zwiększenie liczby US Army w Polsce
A więc wycofają część swych wojsk z Zachodniej Europy. Bo rozmieszczenie tych wojsk pochodzi z czasów Zimnej Wojny
Wiem że na Gotlandii stacjonują Amerykanie
Jesteśmy 20 największą gospodarką na świecie
Ale w G20 jeszcze nie jesteśmy chociaż Sikorski zabiegał u Amerykanów żeby Ci nas zaprosili
Pierwszy raz więcej Polaków wróciło do Polski niż z niej wyjechało do Niemiec (chyba chodziło o to że w tym roku)
UE podpisała umowę z Mercosurem
Powstanie pół miliona nowych miejsc pracy w Europie. Ale boją się tego rolnicy tyle że podobno na określonych zasadach żywność będzie napływać
Granice NATO się przesunęły to i wojska trzeba przemieścić.
Prochu to on nie wymyślił, ale ciemny lud to kupi.
Alfons w Watykanie
Ciekawe kiedy w Korei Północnej?
Osobiście wątpię że Amerykanie zwiększą obecność amerykańskich żołnierzy w Polsce
W Niemczech jest 37 tysięcy amerykańskich żołnierzy. We Włoszech 13 tysięcy a w Polsce 10 tysięcy
Podobno będą dostarczać Amerykanie gaz do reszty państw trójmorza przez Polski gazport
Ale czy to prawda…?
Obecny rząd wciąż ma problemy z Trybunałem Konstytucyjnym i z neosędziami i z neoKRS
Na początku sierpnia uchylono Antoniemu Macierewiczowi imunitet
I tak go ułaskawią i nie wiem po co ten cyrk
To nie jest kwestia liczebnosci a stworzenia bazy. To nie takie proste, bo są to panstwa w państwie.
Na razie USA korzysta z baz tymczasowych, ale stworzenie takiej solidnej? To CPK moze sie wydać przedsiewzieciem dla przedszkolaków.
Lokalizacja takowej to jest odrebna sprawa. Bo Jankesy nie ruskie, mimo wszystko troche o srodowisko dbają. A baza to nie tylko zolnierze, to rodziny, personel pomocniczy, logistyka, zaopatrzenie?
Nie liczac impaktu socjologicznego.
Fort Trump to bardzo nosne haslo, ale realizacja?