Co wolicie - dalsze rzady PiS, czy rozwiązywanie quizów?

Akurat jak to bylo z koronacjami polskich krolow troche sie zainteresowalam przy okazji innego tematu. I uwazam, ze ograniczanie koronacji w Polsce to bylo co najmniej naduzycie ze strony Rzymu.

4 polubienia

:frowning_face:
Albo cos zle robie albo nadal nie rozumiem
i to nie pierwszy raz. Jak brat tlumaczy po polsku to tez nie rozumiem
moze @birbant by mi to po niemiecku wytlumaczyl
albo ktos po angielsku

2 polubienia

Rzym zawsze wciskal swoje ,piec groszy’’
Ale takie byly czasy,ze wlasciwie Papiez,to byla najwyzsza wladza,przed ktorymi i cesarze glowe chylili.

2 polubienia

Z tym pochylaniem glowy przez cesarzy to roznie bywalo. :laughing::joy:

3 polubienia

A bywalo roznie,ale cesarz,byl namaszczany,przez papieza.

2 polubienia

8/10 Bolesław i Goblinek mi nie podszedł :slight_smile:

4 polubienia

10|10 Łatwizna dziś. Tylko, nie kujon, tylko nie kujon! :kissing::smile:

Uwaga, w barwach flagi niemieckiej nie ma koloru żółtego. Jest złoty.

5 polubień

Kujon :joy:

2 polubienia

@Leone_Marco Krzywousty nie był koronowany.

2 polubienia

To za zdrajcę biskupa Stanisława Szczepańskiego kara była ze strony stolicy apostolskiej.

1 polubienie

Ale co mam Tobie wytłumaczyć? @ata-ata

1 polubienie

Ktory ten cysorz mu umozliwil papiezem zostac :smile:

2 polubienia

Jak po niemiecku w komputerze jest “otworz w nowej karcie”.

2 polubienia

Sprawdzalem Smialego,tez pisze,ze nie byl koronowany,ale bardziej Tobie wierze))

2 polubienia

Niebieskiej czy niemieckiej ?
Zasadniczo w heraldyce przyjmuje sie, ze kolor zloty czesto zastepowany jest przez zolty, a srebrny przez bialy. Pisalam o tym juz chyba na tym forum (w rysunku czarno-bialym roznice w kreskowaniu sa)

2 polubienia

Zajmujesz się blazonowaniem @okonek ?

Nie, ale wsrod moich zainteresowan sztuka jako taka temat sie przewinal.
Nasi przodkowie nie zawsze mieli farby, kredki, szlachetne metale i kruszce zeby herb sobie sprokurowac, a z czasem te tradycje zostaly skodyfikowane.
Czego szaleni rajcy miejscy i swiezo upieczeni “herbowi” projektujac chimery heraldyczne nie biora pod uwage.

1 polubienie

@Leone_Marco Akt koronacji Bolesława odbył się w 1076 roku w Gnieźnie. W imieniu papieża Grzegorza VII koronował arcybiskup gnieźnieński, Bogumił w towarzystwie kilku legatów papieskich. I tu bym musiał wyjaśniać, co to była Inwestura, czyli spór papieża z cesarzem niemieckim Henrykiem IV. Ale odpuszczę. :blush:

W tym sporze, Bolesław stanął czynnie po stronie papieża, papież wygrał sprawę i dzięki temu doszło do koronacji. Koronacja odbyła się na początku kwietnia w Wielkanoc.

Szczegółów zapodawać nie będę, bo to i za dużo tego, i mało kogo detale takie interesują. :kissing::smile:

2 polubienia

Poprawione. :grinning:

1 polubienie

Mi tez czasem komputer cos podpowie, ze nie wiadomo czy smiac się czy plakac, zwlaszcza jak z telefonu korzystam

1 polubienie