Z energii. Cała reszta to dodatek, tylko energia przetrwa!
A te zmrozone na krancach Ukladu Slonecznego zanim mrugna to na Ziemi z bakterii powstanie czlowiek?
Wszystko jest mozliwe, zycie nie musi sie opierac na zwiazkach wegla.
Jakby Ziemia byla goretsza to nie mozna wykluczyc, ze chodzilyby po niej silikonowe istoty oddychajace siarka - w koncu tez zapasy tych pierwiastkow sa. Takie pieklo?
Na razie poza ta na ziemi nie znamy zadnej innej.
Kto nie zna, to nie zna, czyli ogłupiająca nauka…
Na Ziemi mamy mikroorganizmy w kominach geotermalnych, gdzie woda jest powyżej temperatury wrzenia.
A słyszałeś o istotach niematerialnych i złudzeniach?
No ja akurat wierze w posiadanie Duszy.Krew krążąca,woda oraz przede wszystkim umysł to dowody na zycie jakiego dotąd ludzkość nigdzie nie napotkała.I dlatego pozostaje w fazie poezji i nieskonczonego fantazjowania.
Tudzież mysli w stylu:"skoro swiat jest takie wielki,niezbadany,praktycznie bezgraniczny to gdzieś,coś musi być.
Po angielsku to sie nazywa wishfull thinking.
W lodzie tez cos sie rusza wolniutko. Ale wszystkie te przejawy zycia oparte sa na zwiazkach wegla i znanych nam aminokwasach. Co prawda spora ich czesc nie potrzebuje do zycia tlenu, ale jeszcze na Ziemi nie znaleziono organizmu zywego gdzie wegiel bylby zastąpiony innym pierwiastkiem. Albo nie potrafimy szukac? Na Wenus przy atmosferze z kwasu siarkowego i temperaturach jakies silikonoidy mogly by zyc - tylko jak z nimi zlapac kontakt jesli wszelkiego rodzaju sondy rozlatuja sie w tamtejszych warunkach najpozniej po tygodniu? A tamte biedactwa na Ziemi by sie wykonczyli po paru minutach?
Z prochu powstałes i w proch się obrocisz.
Na huk drazyc temat…
Z prochu powstałam i w proch się obrócę…
Ekhem…
Krzem jest potencjalnie najbliższy…
Ty też?
Ja pierwszy xd
Po to, aby Tobą nie manipulowano, nauka i religie. @GumowyKrokodyl
Dlatego pisze i siliconoidach. Wlasciwie kazdy pierwiastek mogacy w odpowiednich warunkach tworzyc zlizine zwiazki pierscieniowe i lancuchowe jako budulec zycia by sie nadal. Ale za duzo pewnie ich nie ma.
Zyjace krysztaly? Budujemy komputery, fotogniwa. Czy takie mechaniczne z naszego punktu widzenia zycie ma szanse gdzies powstac?
Nie wydziwiaj zmanipulowana, bo łatwo na to wpaść, że życie jest wszechobecne, i wszystko jest życiem.
No prosze, Asimova kolega sie naczytal czy tak sam z siebie ?
Osobiście słyszałem tą wypowiedź Jail Kubackiej. Potwierdzam, mówiła, że była na Słońcu.
Nie muszę się od kogoś naczytać tego, co łatwo pojąć i ogarnąć przy poprawnym rozumowaniu. Ty się naczytałaś, i rezultat nie za bardzo, co nie znaczy, że ja na mądre książki rzucałem kamieniami…