estakada jest nad lasem
A niech stawia. Predzej Ci piwo postawi niz za budowe sie wezmie…
Co takiego? Więc nad lasem zamiast nieba będziemy oglądać przepiękne dzieło człowieka w postaci żelbetowej ogromnej konstrukcji? I będziemy świadomi iż aromaty natury którymi się upajamy tez stamtąd napływają?
Fuj, jestem przeciwniczka estakad, to tylko wylegarnia szczurow i patologii…
Las pod estakada nie wyrosnie, jak jakis malo wymagajacy chwast sie trafi to juz bedzie dobrze.
Rośnie pod estakadami i to nieźle. W Europie na wszystkich tego typu bajerach porobili pochłaniacze. Kiedyś ich nie było, to i widoki piękne się oglądało podczas jazdy. Od lat już widoków nie ma.
To chyba zalezy od klimatu.
Jak sucho i upalnie to moze czasem jakis kaktus na klepisku wyrosnie, a i to bez gwarancji.
Ciekawe, czy jesli/jak w koncu transport przestawi sie na cicha elektryke to te wszystkie ekrany zdemontuja?
Estakady są bardziej ekologiczne, od przecinających przyrodę dróg. Ale, niestety, są drogie.
Trochę się w życiu pobujałem na estakadach, niektóre ponad 50 m nad ziemią.
Ale najprosciej i najtaniej tak jak dyskutujemy o rezerwatach to zrobic obwodnice…
A wiadukt w Milau to dopiero cudo.
Cos Ci ostatnio blizej do Freuda niz niepoprawnosci politycznej
Po weekendzie się poprawię.
Chociaż … czy będąc bardziej niepoprawnym poprawię się, czy przeciwnie?
Poprawka poprawki?
Aż się rozmarzyłem … zupełnie jak na studiach …
Ostatnio tchnienie zimy i całkiem nieskromne opady śniegu w mojej okolicy natchnęły mnie do rozmyślań o świętach … Bożego Narodzenia, a konkretnie o osobie samego Świętego Mikołaja. Czy nie poprawniej politycznie byłoby zlikwidować instytucję tegoż osobnika. Mikołaj jaki jest, każdy widzi - dziarski dziadzio z wyeksponowaną otyłością brzuszną w czerwonym kombinezonie, ogorzałe policzki i alkoholowy nos, prawdopodobnie podwyższony cholesterol, siwiuteńki jak przysłowiowy gołąbek, rasa biała. No właśnie … białas! Czy nie jest to dyskryminacja Afroamerykanów, że Mikołaj ewidentnie kojarzy się z białą rasą?
Powiecie - nic prostszego, niech Mikołaj będzie miał skórę w jedynie słusznej karnacji!
Ale czy aby na pewno?
Przecież będzie to powielanie kolejnego krzywdzącego stereotypu czarnego, znaczy się Afroamerykanina, nocami wchodzącego po kryjomu do domów …
Maja króla Kacpra o ile sie nie myle?
W niektorych krajach nie trzeba krola szuwaksem po twarzy traktowac, czarny tez czlowiek i nawet lapanki nie trzeba.
A ja juz od dawna postuluje choinke caloroczna i ekologiczna - ubrana pisankami zamiast bombek.
I zajaczka w stroju Mikolaja.
Kurczaczki i baranka na Boze Narodzenie mozna przeniesc do szopki.