Może PiS ma rację?

Tylko jakos ich za bardzo nie widać

Ekologia to kolejny temat rzeka. Ogromny problem, ale nie rozwiążą go malutcy. Najwięcej trują koncerny,(i te produkujące elektryki też) ; najwięcej zbędnych śmieci generują producenci i markety. Wiele zarzucić można snobizmowi, lansowaniu “mody”, ale też nikt nie walczy z tzw. “postarzaniem produktu”.
Ja mogę oszczędzać wodę, wyłączać zbędną żarówkę, obyć się bez nowego ciucha, tylko dlatego, że jest modny, dawać nowe życie starym przedmiotom, ale co to da??? To kropla w morzu.

4 polubienia

Myślę że nie masz pojecia co to znaczy przesladowanie… za mlody jesteś.

1 polubienie

Wolność mi się kojarzy z różnorodnością, więc analogicznie, jednorodność musi wynikać z przymusu.

Japońskie przysłowie głosi “jeżeli jakiś gwóźdź wystaje, to należy go dobić” czy jakoś tak.

Poza tym pytałem o to, co autor woli a nie, o to, co jest.

2 polubienia

Bywam w Polsce co jakiś czas i widzę ich coraz więcej, głównie w zachodniopomorskim, ale nie tylko, np we Wrocławiu.
Moja córka, u której się zatrzymuję żyje w ok dwutysięcznej miejscowości na szczecińskiej ziemi. W tej pipidówce od jakiegoś roku jest ich ponad 20 i widać ich dokładnie.
Widziałem ich w Trójmieście, Łebie i w Lęborku oraz w Słupsku. Kiedyś takie widoki były rzadkością teraz są na porządku dziennym.

Nie bierzmy swego chcenia za rzeczywistość.

2 polubienia

Mi to trudno powiedziec, bo w Łodzi z racji istnienia studiun polskiego dla obcokrajowcow zawsze bylo "kolorowo’. Ale tych co się opalac nie muszą jakby przybylo.
Natomiast w Hiszpanii jest ich coraz wiecej.

W całej Europie jest ich więcej, ale to jeszcze jest pikuś przed bombą prawdziwej inwazji przeważnie z Afryki. Nad Europą wisi miecz Damoklesa, a teraz odbywają się tylko przedbiegi.

2 polubienia

Podobno Holandia i Włochy płacą Tunezji w celu zatrzymywania migrantów?

Być może? Ale nie mam żadnych informacji w tym temacie.

1 polubienie

Placic to nie płacą, ale nie wiem jak z Holandią, bo Maroko i Tunezja z wieloma krajami Europy maja podpisane umowy ulatwiajace inwestycje w ich krajach, majace za zadanie zatrzymanie fali emigracji ekonomicznej. Na czym zarabiaja obie strony.
Jak to wygląda z finansowaniem walki z mafiami “przewozowymi” to juz pewnie trzeba szukac “pieterko” wyżej czyli UE i Interpol.
A w ogole @birbant ja dostaje wysypki na slowo podobno.
Jedyne co podano do oficjalnej wiadomosci to fakt, ze Erdogan dostaje kase za zatrzymywanie migrantow na swoim terenie. Z jakim skutkiem to zadzialalo to widac po stanie tureckiej gospodarki…

2 polubienia

I ogolnie Erdogan proszony czy nie wszedzie nos wtyka i mąci. Od Rosji po Sahare Zachodnia.
Konie kują Turek konczyne podstawia.

1 polubienie

Amerykanie i tak rozgrywają świat póki co

@Devil Dopóki mamy niski socjal w porównaniu do innych krajów jesteśmy bezpieczni🙃

1 polubienie

@gra Coś da, bo wiele osób myśli podobnie jeśli chodzi o zachowania proekologiczne. Poza tym możemy (i w sumie powinnismy się głowie na tym skupiać) robić to na co mamy wpływ. Resztę z wielkim żalem trzeba odpuścić… kropla drąży skalę jednak a kropla do kropli - może jakieś wiaderko jeśli nie strumyczek się zbierze :crazy_face:

2 polubienia

Zbiera sie. U mnie od czasu kiedy porozstawiali kontenery wywoz smieci stanial ok. 40 %
I jeszcze dostawili kontenery na odpadki roslinne (do kompostowania) i prowadza zbiorke zużytego oleju czy oliwy kuchennej (specyfika tutejszej kuchni, smazy sie w glebokim tluszczu, zamiast ugotowac)

2 polubienia

Tak, to co robi pojedynczy człowiek, to jest kropla w morzu. Wiem, że tak trzeba, i będę tak robila. Ale dlaczego ekolodzy nie uderzą w zdecydowanie większych szkodników? Nie zastanawia Cię to?

1 polubienie

Mieszkam w Łodzi w tym roku przejechalem nasze góry… nie widzialem zwiekszonej ilosci takich ludzi.

Bo oni w gory to się raczej nie wybierają.
A w Łodzi to ostatnio slyszalam wiecej ukraińskiego lub początków polskiego z takimż akcentem niz zwiekszona ilość ludnosci nie muszacej się opalac.
Moze to bardziej widac w Warszawie czy Trojmiescie?
Zwykle tak bywa, ze stolica i wybrzeże wszedzie przyciagaja imigrantów.

Z gór daleko do zachodniej granicy. Ponoć ponad dwa miliony z Polski jest jest w Niemczech nielegalnie. W Polsce ma być ok 600 000 jeszcze. Stąd te niby kontrolę na granicy ze strony niemieckiej. Polska w stosunku do Niemiec robi coś podobnego, co Białoruś do Polski. Tylko, że muru postawić się nie da.

Wczoraj wjeżdżałem do Polski w Kołbaskowie i nie było przy wyjeździe żadnej niemieckiej kontroli, o których trąbią nasze media, swoją drogą.

2 polubienia

Tak naprawde to tego towarzystwa doliczyc sie ciężko. 90% wylowionych mieboszczykow w Hiszpanii jest niezidentyfikowanych. Pobiera sie probke DNA (w razie jakby…) i grob NN. A zywi to znikaja często gdzies w chaszczach, ze nawet wstepnego rysopisu nie ustalisz.
Od tygodnia wokol Kanarow wylawiaja lub udaje sie im dostac samemu po kilkaset sztuk zywych dziennie. Wyspy nieduze, wiec wiekszosc da sie wylapac, ale jakby trend sie zmienil? Bardzo duzo nastolatkow, prawie dzieci. Na wpół zdziczalych. Tylko jak zgospodarowac parę tysiecy “trudnej” młodzieży w ciągu tygodnia? Doroslych to odeślesz, ale malolaty sa osobną kategorią.
Ucywilizowanie tego to moim zdaniem robota glupiego, ale probowac trzeba, prawo tego wymaga.

1 polubienie