Naprawdę myślicie, że ludzie są mądrzy, bo produkują prąd,

Przez całe lata obserwuję zachowanie się trawy, więc znam się na tym. Jako wielki leń, najchętniej bym jej w ogóle nie kosił, ale nawet zbyt rzadkie koszenie psuje trawę.

@harmonik Jakiej trawy!? Skoszonego na łyso trawnika?!!! Wiesz ja też u siebie obserwuję i wiem jak jest.

2 polubienia

U mnie od poczatku roku cena skoczyla 300%
A gaz to nawet nie wiem, ale chyba niewiele mniej
Okresowo obnizyli VAT do minimalnego.
Kryzys gazowy, spekulacje na rynku CO2 i brak energii alternatywnych - niestety te tzw. ekologiczne nie zastapia zamykanych, a do tego te inwestycje tez musza na siebie zapracowac. Komus sie niepotrzebnie pospieszylo z ta ekologia.

W Holandii prąd jest relatywnie tani i nie szykują się żadne podwyżki, Tu PiS nie ma nic do powiedzenia. :stuck_out_tongue:

2 polubienia

@birbant , nie znam się, ale sprawdź jeszcze.

Drastyczny wzrost cen gazu w Holandii. Analitycy są w szoku

[image]
https://www.tvp.info › cena-gazu-w-holandii-wzrosla-d…
](https://www.tvp.info/56235114/cena-gazu-w-holandii-wzrosla-do-1615-euro-za-megawatogodzine-analityk-rynku-energetycznego-nigdy-nie-widzial-takich-podwyzek-cen-w-swojej-11-letniej-karierze)

8 dni temu — Już 161,5 euro za megawatogodzinę (MWh) trzeba było zapłacić w środę rano na holenderskim rynku gazu ziemnego (TTF).

W ogóle od 1 lipca w Holandii ponoć ceny energii drastycznie poszły w górę. Jeździłeś do Polski i może nie zauważyłeś, że się pozmieniało w Holandii.

1 polubienie

W kwestii cen pradu duza role odgrywa struktura produkcji. Nie interesowalam sie energeta holenderska, ale jesli ceny sa w tej chwili stabilne to prawdoodobnie dlatego, ze udzial elektrowni weglowych i gazowych jest niewielki.
Bo to jest w tej chwili najwiekszym problemem europejskiej energetyki. Nie tylko zresztą europejskej.
Ceny surowcow na rynkach swiatowych szaleja. Wszystkich.
Gieldy glupieja od czasu perwszych symptomów kryzysu jeszcze w latach 90.
A NBP to nie jedyny specjalista od dodruku pieniędzy.
USA robi to od dziesiecioleci :wink:
A za kapitalizmem cinskim nie trafisz - oni juz tyle razy gieldowe pożary u siebie gasili kosztem rownowagi swatowej gospodarki, ze strach co jeszcze maja w zanadrzu?
Obawiam się, ze Afganistan.

Prąd w Holandii jest tani i woda. Najdroższy jest gaz od kiedy pamiętam. Faktem jest, że podrożał Podrożało też i tak drogie paliwo, ale te podwyżki wcale nie są drastyczne.
W Niemczech też paliwo podrożało nieznacznie. Wczoraj tankowałem na Niemcach po 1,59. Tyle samo zapłaciłem, jak przed lipcowym wyjazdem do Polski. Ale na innych stacjach widziałem po 1,69. Tu cena paliwa w ciągu dnia zmienić się może i trzy razy w granicach kilku centów. W górę lub w dół.

Tvp. Info i wszystko jasne. Trzeba przygotowywać suwerena do drastycznych podwyżek w Polsce od następnego roku.

1 polubienie