A nie ma z nim nikt kontaktu?
juz pytalam, nikt sie nie zglosil.
Widzi mi sie ze cos z internetem…mam taka nadzieje.
On już tak znikał wiele razy
Hehe!! Pozwoliłem sobie nie brać udziału w zawodach, ponieważ quiz już łatwiejszy być nie może. Nie jestem aż takiem szują.
Proszę państwa, koleżanko @ata-ata po meczu wyjaśnię tak na szybko te związki między władcami, a temi słowami. O quizie wiedziałem od kolegi @Bingola bo dodzwonił się do mnie i chyba jedno pytanko mu wyjaśniłem, o ile pamiętam. Dziś Polska gra ze Słowenią, a mam jeszcze coś do zrobienia, co zajmie mi dużo czasu.
Byłem w szpitalu, potem w Polsce i wyebało mnie internet. Dopiero co podłączyli, bo kilka dni nie miałem. Pozdróweńka. Cholera, żadnego kujona tu nie widzę.
spokojnie, z nowym serwerem odzyja
Co to za nowy serwer?
a od dzis jestesmy na wiekszym serwerze - forum sie rozroslo i ze starego “ubranka” wyroslo.
w zasasdzie nic sie nie zmienilo, poza moze niewielka iloscia reklam, zeby pokryc koszty wynajmu.
Witamy na pokładzie, bo już wszyscy się stęsknili ze mną na czele
Toć mnie, kurna, kilka dni tylko nie było. Ale się cieszę, że tu mnie się lubi.
Specjalnie dla koleżanki @ata-ata
-
Kazimierz Wielki jest założycielem Uniwersytetu Jagiellońskiego. Za czasów rządów Ludwika Węgierskiego akademia upadła.i Jadwiga, żona Jagiełły go odnowiła zastawiając własne klejnoty rodowe. Uczelnia powstała w 1364 roku i jest trzecią najstarszą uczelnią w Europie po Padwie i Bolonii.
-
Esterka była mlodą Żydówką, w której zakochał się młody książę Kazimierz, późniejszy król. Znikła z jego życia i on do końca swego żył wspomnieniem o niej.
-
Anna Jagiellonka spośród trzech wymienionych była królem Polski.
-
Bolesław Śmiały nakazał ściąć biskupa Stanisława Szczepańskiego za zdradę państwa.
-
Jan Olbracht doznał klęski z Turkami pod Bukowiną, po której powstało takie powiedzenie, że; za króla Olbrachta wyginęła szlachta co prawdą nie jest. To było w 1497. Prawdę mówiąc, to ta szlachta bardziej go zawiodła, niż wyginęła.
-
Zygmunt Stary,Jego żona, to Bona Sforza i ona z Italii zaszczepiła na polskim gruncie warzywa, między innymi, ziemniaki.
7 Mieszko II zwany Gnuśnym był synem Bolesława Chrobrego i za jego rządów Polska prawie nie upadła. Dano mu przydomek Gnuśny, choć, prawdę mówiąc, niezasłużenie.
-
Michał Korybut Wiśniowiecki znał biegle 7 języków.
-
Władysław Jagiełło uwielbiał słuchać śpiewu słowików i potrafił przerwać łowy, by nie płoszyć tych ptaszków.
-
Zygmunt August kładł wielki nacisk na sprawy morskie i uzależnił od Polski Gdańsk. Niestety,na krótko.
O takie wyjaśnienie chodziło @Birbant. Dziękujemy!
Bo kujony mecz oglądają
Ja nie jestem żadnem kujonem…, ot, co…
Nie jesteś, nie jesteś A ja oglądam mecz Brawo my
Edit:
No nie, przedwczesna radość, ale … gol Lewandowskiego piękny
Drogi kolego dziekuje szczerze
Za te odpowiedz to sie nalezy
Serduszek wiecej (chyba mam racje?)
Wiec bardzo prosze tu moderacje
O kolorowe odznaczenie
Kolegi Birbanta objasnienie
Zawsze do pomocy, o ile dam radę.