az czekalam na fale powrotna?
genug?
z mojej licealmej klasy z niemieckiego wyszlam ja na ludzi po hiszpansku i kolezanka na skandynawie
zreszta uklad licealny? ( @collins02 collins szkole z tradycjami V LO komuna pozarla)
czasem ma wrazenie, ze jestem odźwiernymi - jedne wrota otwieram inne zamykam
Si, yo hablo aleman.
12/12
.niemiecki wszedł, to pewnie ten hiszpański też kiedyś wejdzie.
To juz musisz wziąć korepetycje u koleżanki @okonek
Odmiana rodzajników jest prosta. To, co sprawia kłopot, to odmienność rodzajników niemieckich w stosunku do polskich.
der Löfel - jest rodzaju męskiego, podczas gdy łyżka jest rodzajem żeńskim.
Takich przykładów jest mnóstwo i niestety to trzeba wykuć.
.łyżka, to nie ta łyżka, tylko ten łyżek.
to akurat wszedzie
zagadka chlopczyk czy dziewczynka?
obowiazek uzycia rodzajnika mnie niszczy
Der Leiter - to kierownik
Die Leiter - drabina
Der See - jezioro
Die See - morze.
I co ja mam z tego rozumiec???Nigdy nie chodzilem do “piatki” i nie wiem co znaczy ze szkole pozarla komuna…Szczegolnie z tak niskim numerem startowym…
Ja tam nie wiem jakim Ty się niemieckim posługujesz a wiadomo że co Land to inna Spracha. Może nawet NL-Deutschem. Wole więc korzystać z tego com z książek się naumiał.
A mogę powiedzieć: bin Deutschsprecher?
Oczywiście że rodzajniki to prościzna. Nie na darmo mówią: jakby nie te der, die, das to by Niemcy były z nas.
Jak do rodzajników dodamy odmianę zaimków wszelkiego rodzaju to już możemy niemiecki uznać za najłatwiejszy język na kontynencie. Chociaż bez przesady.
Tu Sprecher (mówca) kojarzyłby się raczej z rzecznikiem (np. prasowym) Der Sprecher der CDU - Rzecznik Unii Chrześcijańsko- Demokratycznej.
Ich bin deutschsprachig (jestem niemieckomówiący) - z wykorzystaniem imiesłowu przymiotnikowego.
.oder einfach Ich spreche Deutsch - prosto odpowiadając na pytanie autora tematu.
Komplecik!
Tu akurat nie bardzo.
Zapodałem, jak w Niemczech wygląda potoczna mowa, w której raczej nawet rodzajników się nie używa. To, jak mówią Niemcy, nie ma nic wspólnego z tym, jak się pisze np książki. Albo jak się rozmawia i pisze w mediach. Albo jak uczą na kursach językowych czy w szkołach.
Z dojczalndzkiego ze mnie kein Adler 9/12 wyszło. Chyba jako ostatni z Pytamy nie dałem się jeszcze zgermanizować.
Jesteś w 75% ukrytą opcją neimiecką!
Scheiße!!!
@Bingola pozwolilam sobie na luksus najlepszej odpowiedzi i zdrowko za Ciebie
i dobre samopoczucie
ciagle nie moge znalezc slowa dpowiednika
zapowiadadcza pregonero
google to tlumaczy jako wozny sadowy
ale to nie jest tak
Sodoma i Gomora jakas?
Same pytania.
Czy to w ogóle jest pytanie?
Cz to pytanie do mnie?
Czy coś to ma związek z niemieckim?
Pytasz o znaczenie tego tłustego słowa?
Myślisz że ja znam hiszpański?
Masz rację, czy to Sodoma i Gomora jakaś?
swinka morska to kawia domowa