To moja zagadka

Tak, 100% matematyki. Pamiętam, że sam się machnąłem i akurat Zygmunt mnie o ile pamiętam poprawił. Gra też dobrze wyliczyła. Tylko dwie osoby rozwiązały.

1 polubienie

Szacun.
Jednak łatwiej byłoby model takiej bryły wrzucić do menzurki z wodą. :grinning:

2 polubienia

Już widzę mrówkę Zofię jak tą bryłkę wrzuca …

To oczywiste, że tak byłoby łatwiej … Ale zadanie jest inne :grin:

Czy mrówka Zofia podołała zadaniu i wysłała dane o ciężarze grudy złota do mrowiska :thinking:

:rofl:

1 polubienie

Nie podołała. Dostała ode mnie i gdzieś się wyniosła … Ostatnio o niej wspomniałem, znów czymś ma zaprzątniętą głowę. Zajrzyj na inne strony, może chociaż Ty mrówce pomożesz? Podziękuje Ci w innych językach za to :slight_smile:

1 polubienie

Zastanawiam się nad matematyczną metodą obliczenia objętości bryły.
Całki…różniczki?

:thinking:

1 polubienie

Całkami by poszło, ale jest w necie wzór na taką bryłę i z tego wzoru dasz radę. O ile pamiętam bez wzoru lub bez całek będzie trudno.

Ale już nie jestem na 100% pewien, musiałbym pogrzebać w archiwum. Przy okazji to zrobię.

Taka bryła ma zapewne nazwę. Tuboid foremny. :thinking:

1 polubienie

Ja wzór znalazłem na jakiejś angielskiej stronie. Na polskich nie znalazłem, ale chyba moi przyjaciele znaleźli o ile pamiętam. Musiałbym znów popatrzeć.

Prosiłbym, niezmiernie wdzięcznym będąc. :grinning:

Bo przecież nie wpiszę w wyszukiwarkę; Jakiego kształtu bryłę znalazła mrówka Zofia?

1 polubienie

Ale ja i tak nie podam rozwiązania, z urzędu ich nie podaję … Ale piwo podam jak wpadniesz :slight_smile:

OK, jak znajdę, przynajmniej podpowiem nieco :slight_smile:

1 polubienie

THX. :beer: