Wiadomonacyjny, bezmyślny, kapitalistyczny QUIZ Cośrodowy :)

Wczasy pod grusza ustrzelilam trafnie

2 polubienia

Źle temperatura, natomiast midquel (zupełnie mi obcy) ustrzelony.

2 polubienia

15/15 obraz ustrzelony :wink:

4 polubienia

13/15 Bambus i hallum. Reszta o dziwo była mi znana.

4 polubienia

Ja też wiedziałam.
W podstawówce na zakończenia roku dostałam książkę za dobre oceny z historii właśnie o Zawiszy Czarnym. Do dzisiaj to pamiętam :slight_smile:

2 polubienia

Harmonijnie nietrudny, 14/15 zle tradycyjnie wojewodztwo.

4 polubienia

Coś mnie się wydaje, że mam już temacik do swojego cyklu historycznego.
@Bingola musi obowiązkowo przeczytać… :stuck_out_tongue:

2 polubienia

Polskie rycerstwo na tle zachodnich legend o tychże? Z moich szczatkowych wiadomosci to calkiem niezla reprezentacje wtedy mielismy :grin:

2 polubienia

Do 1444, czyli Warny.

2 polubienia

Boś młody. Za moich czasów płacili dodatek letni i to nazywało się “wczasy pod gruszą”. Tylko, że trzeba było przedstawić zaświadczenie, że takowe się odbędą. Żaden to był problem.

1 polubienie

11/15 :slight_smile:

2 polubienia

Ok. Ale co w tym dziwnego ze okreslenia zmieniają swe znaczenie na przestrzeni lat?
Pozniej byly nawet dyskoteki pod gruszą,co juz zadnymi datkami nic wspolnego nie miało :joy:

1 polubienie

15/15.
Jestem kujon.:pensive:

7 polubień

Przeczytałam tę książkę z wielkim zaciekawieniem, dlatego to pytanie było dla mnie łatwe.
A historię o rycerzach chętnie przeczytam :slight_smile:

2 polubienia

Witam w klubie :rofl:

5 polubień

To była bardzo popularna nazwa. W mojej poprzedniej firmie było dofinansowanie do takich wakacji, z czasem zrezygnowano z zaświadczeń i każdy kto brał minimum dwa tygodnie urlopu dostawał takie świadczenie choć nie musiał nigdzie wyjwyjeżdżać

3 polubienia

Z czasem tak mowilo sie nawet na wycieczki rowerowe:))U mnie w liceum tak bylo…

Dla mnie ‘wczasy pod gruszą’ to to samo co dziś nazywamy wczasami w gospodarstwie agroturystycznym. Świadczeń żadnych tego typu nie pobierałem więc skąd mi je znać?

2 polubienia

3 polubienia

Zawisza? Wydawało mi się to oczywiste

2 polubienia