Mamy Lewego, Błaszczyka, Piątka. Zawsze to polskie będzie. Zrobimy turniej, przyjadą ludzie z innych krajów, obejrzą, pochwalą…
A który gra w Polsce?
Wszyscy kiedy gra reprezentacja ![]()
Grunt że oni w wywiadach (obcojęzycznych) polski się nie wstydzą ![]()
żaden nie jest w polskim klubie. Ekstraklasa to nie oni.
Ja mówię ogólnie o piłce i np. skokach. W skokach dajemy radę.
Za wszystkim stoją duże pieniądze. Bo nie wierzę że teraz kiedy upada nam gospodarka ludzie pragną tylko sportu. Mają inne problemy. Kiedy Boniek spotyka sie z premierem to wiedz że będzie mowa o $$$$$$
Skoki żaden sport. Mamy fajną ligę siatkówki ale jej nie odblokowano.
Odblokują.
wiem ale dlaczego sport nie firmy to jest pytanie. Potrzebujesz bardziej meczu czy ubrania?
Rząd próbuje uwalniać kolejne sektory państwa. Sport tez ma swoje miejsce. Wielu ludzi piłką wręcz żyje.
nie wydaje mi się że to odpowiednia kolejność.
To presja PZPN i innych organizacji. Chcą działań po stronie rządu.
I znów lobby
Pieniadze.
Czyli jak to mowia? Kasa, misiu, kasa.
Jak sie zyje na kredytach to choc za transmisje cos skubna.
A ludzie w nawet najgorszych czasach igrzysk potrzebuja.
W koncu muzycy koncertow nie organizuja, ale grac nie przestali.
Dla mnie to inny problem zwiazany z pytaniem na ile jeszcze pilkarze czy inni sportowcy maja wolna wole? Czy to juz nie jest wspolczesne niewolnictwo? A moze chciwosc? Obu stron?
W kazdym razie dla wielu, ktorzy tkwia w domach taki mecz, a nie jakas powtorka sprzed lat czym ostatnio karmily stacje o profilu sportowym moze zadzialac pozytywnie.
A cynicznie mowiac? Za darmo tego pilkarze i reszta nie robia.
Warunek - zamkniete stadiony.
A swoja droga to na poczarku pandemii zignorwano niebezpieczenstwo - nie tylko mecze, ale i spedy partyjne, pochody, manifestacje, dyskoteki.
I na dokladke jednym z pierwszych duzych ognisk zarazy byl pogrzeb seniora rodu czy klanu, na ktory zjechalo sie kilka tysiecy pobratymcow, nie liczac calej dzielnicy osiadlych. Oficjalnie to podano etnia gitana. Po naszemu Cyganie. Tak, ze nie tylko sport.
Turystyka tez, Chinczycy chetnie podrozuja, do tego w Europie jest ich coraz wiecej, osiadlych. Sa dobrze widzianymi goscmi, bo wydaja duzo. Z kolei rezydenci to moze poza klopotami z fiskusem, bo ich pojecie podatkow bywa czasem inne sa bardzo spokojni, a dzieci za racowiosc i pilnosc w szkole sa stawiane za wzor.
Ale wracajac do problemu?
Chca grac, niech graja. Tym bardziej, ze sa jakies cykle treningowe i przerwanie tychze moze sie na zdrowiu pilkarzy odbic bardziej niz koronawirus. Ale przy pustych trybunach.
Na razie transmisje.
Wypisałaś wiele… ale pytanie brzmi dlaczego nie hotele i fryzjerzy np
Bo sport jest bardziej widowiskowy, selfiki z pilkarzami, nawet przy pustych trybunach na instagramie ekstra wyjda, a banki choc troche kasy pozyczonej na stadiony i transfery odzyskaja.
A kogo tam bedzie obchodzic jakis nieogolony i nieostrzyzony kibic?
U mnie awantura o pilke jest na uboczu, ratuje sie przede wszystkim drobnych przedsiebiorcow i autonomow - to jest dosc specyficzny sposob pracy - cos w rodzaju pracy na wlasny rachunek, ale czesciowo na zasadach spolki z ograniczona odpowiedzialnoscia, do tego objetej normalnym ubezpieczeniem spolecznym. 90% uslug czy drobnej wytworczosci dziala na tej hybrydowej zasadzie i jak do tej pory calkiem sprawnie.
I od tego zaczyna sie “odmrazanie”. Najwiekszym przegranym jest turystyka - im szybciej Hiszpania odzyska zaufanie przyjezdnych, tym lepiej. Wiec to nastepny kirunek dzialan. O rolnictwie pisalam wczesniej.
Dla mnie dzialania podejmowane w Polsce od dosc dawna sa nieracjonalne delikatnie mowiac.
rolników w polsce nie zmrozili
Sama uprawa roli to malo
Rolnictwo to cala galaz od przygotowania uprawy po zbior, zeby sie to nie zmarnowalo, zmagazynowanie i sprzedaz. Dodaj do tego przetworstwo.
Gospodarka jest pelna zaleznosci.
A i zapomnialam - transport, ktory jest krwioobiegiem - bez komunikacji to zadna cywilizacja nie przetrwa.
wyobraź sobie że pracowałem w rolnictwie i jestem na wypowiedzeniu
Ja tego polskiego chaosu nie rozumiem. Nawet nie udaja, ze maja jakikolwiek plan odbudowy.