Zagadka co to jest B2?

To dokladnie odpowiednik polski . Choc w polskim ma kilka synonimow, mniej lub bardziej udanych.
Z tym Niemcem sadysta to legenda miejska, bo juz w starozytnej Grecji uzywano czegos w tym rodzaju. Jak to bywa z wynalazkami w pierwszym dwudziestoleciu XX wieku wydano kilkanascie patentow na rozne modele tegoz fragmentu garderoby.
Tyle, ze faktycznie do upowszechnienia tegoz jako samodzielnej czesci garderoby przyczynily sie uprawiajace sport Niemki noszace wynalazek Sigmunda Lindauera czyli miekki, latwy do zalozenia i nie krepujacy ruchow stanik obecnie w nieco ulepszonej wersji nazywany sportowym.

2 polubienia

Nawet nie znalam nazwiska tego wynalazcy i o poczatkach BH w Grecji nie wiedzialam. Ciekawe byloby “przestudiowac” rozwoj garderoby (tej bieliznianej)

1 polubienie

Ja sie historia mody troche interesuje, tak bardziej z doskoku niz systematycznie.

1 polubienie

Proszę Ata.

1 polubienie

Dziekuje
A busthalter to jeszcze slyszalam na slasku jak tam mieszkalam w Polsce

1 polubienie

Duze uproszczenie, ale moze być. A co powiecie na swojski “cyckonosz” :rofl::joy:

4 polubienia

Uproszczone, bo w Wiki więcej podają, tu raczej etymologia.
Cyckonosz znam moja babcia tak mówiła :joy:

2 polubienia

Nie mylic ze słowem Buchalter czyli księgowy!

2 polubienia

O pomylce pomiedzy Buchalter a Büstenhalter slyszalam nawet kawal slaski

1 polubienie

Żaden stanik, biustonosz,cycnik czy cyckonosz. Po prostu CHOMĄTO.

Ojej a gdzie to kupiłaś? Ja tez chcę. I czy jedt tez w duzych rozmiarach? ( bo kupilam.kiedys taką kulę i sie ze względu na fizbiny nue zmiesciło)

1 polubienie

Ja siatkę, a raczej pojemnik na zamek do prania kupiłam w Rossmann są pakowane po dwie sztuki i bardzo tanie
image
Wyglądają jak na obrazku są wysokie w kształcie walca, wchodzi jeden stanik.

2 polubienia

A ja na starem Pytamy zapodawałem historię biustonosza. Dawno, w pierwszym albo w drugim roku mego pobytu na forum.

1 polubienie

W tej całej dyskusji o cyckonoszach i stanikach pominięto jeszcze jedno znaczenie słowa stanik, zupełnie odbiegające od znaczenia podstawowego.
Otóż homonimem stanika damskiego jest Stanik męski, czyli zdrobniała forma imienia Stanisław. Na pewno jest/była używana na Śląsku, a Stanika można było spotkać choćby w filmach Kazimierza Kutza.

5 polubień

I mały stan w USA. :shushing_face::stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Jeszcze bym dodał mały stanik naszego konta bankowego.
Rzecz często spotykana. Niestety. :stuck_out_tongue_winking_eye:

4 polubienia

@Antykwa , gdzie obiecana zagadka ???

1 polubienie

Stanikami się zająłem i tak mi jakoś zeszło. Ale proszę bardzo.

Zagadka jest trudna bo oczekuję dokładnej odpowiedzi.
image

Co to jest?

2 polubienia

wyglada na ozdobny guzik przyszyty do czegos z szarego plotna

1 polubienie

Zimno, prawie mróz.