Zagadka co to jest B2?

drut z biustonosza.

1 polubienie

Ooops, przeczytałem tylko pierwszą odpowiedź pod pytaniem @anon75849589 . Nie wiedziałem, że już rozwiązane :stuck_out_tongue:

3 polubienia

Kto uważnie śledzi ten dopatrzy się śledzi nawet tam gdzie ich nie ma.

Za tę uważność proszę modka, np. @Bocca-Lupo , o kolorek pod „Słoik śledzi” dla @GumowyKrokodyl . Choć nie jest to pełna oczekiwana odpowiedź, ale jednak bardzo celna,. Nie wiedziałem że krokodyle znają się na rybkach i to słoiczkowanych.

Jak słusznie zauważyła jednak @Bocca-Lupo , jestem człowiekiem wymagającym i oczekiwałem odpowiedzi ścisłej, precyzyjnej. Jestem jednak również trzeźwo patrzącym na świat i wiem, że nie dałem żadnych podstaw do odgadnięcia że jest to wprawdzie słoik po śledziach, ale jest to aktualnie słoik z resztą buraczków jakie mi zostały po wczorajszym obiedzie, będą na dziś.
image
Nie przypuszczałem że wieczko z tak popularnych twistów, tak trudno zobaczyć w jego wycinku. Myślałem że fragment loga firmy też w tym pomoże. Ale rozumiem, późna pora, umysły zmęczone trudem całego dnia, ludzie mało śledziowi – ciężko było.
Dziękuję za udział.:grinning:

2 polubienia

Uprzejmie upraszam autora ostatniej zagadki @antykwa a także @anon75849589, o zamieszczanie ich na przyszłość w osobnych postach, bo tak wszystko sie miesza :frowning: .

Masz zaznaczone “Odbieganie od tematu: Nie przeszkadza”.

To nie jest odbieganie od tematu. Jak jest nowa zagadka, to powinna być w nowym poście, wtedy wszyscy ja widzą jako NOWĄ a nie kolejne posty w juz rozwiążanej.

Mogę spróbować przenieść te posty w nowy wątek, ale nie jestem pewna, czy taką ilość system przeniesie.

1 polubienie

Nie, teraz to juz bez sensu. To apel na przysżłosć! Uprzejmy :slight_smile:

2 polubienia

Rogatnica czyli odmiana rumpla.
Kiedyś prawie każda Omega takie miała.
Dziś w zaniku od kiedy są przedłużki rumpla.

1 polubienie

Rogatnice miały jedną wadę - przy dużym wychyleniu jej kraniec wychodził daleko za burtę co przy manewrach w porcie kończyło sie czasem zahaczeniem o inne łódki lub pomost.

1 polubienie

Smok pamięta Omegi bez rogatnicy i przedłużki.
Gdy była zestrojona na zawietrzność to przy silnym wietrze sternik siedział na burcie i nogą odpychał rumpel od siebie. Zsunięcie się nogi z rumpla groziło wywrotką w takich warunkach.
Z drugiej strony rogatnica była szalenie niewygodna. Zawadzała, zaczepiała się i nabiła niejednego siniaka. Nie pozwalała też siedzieć na tylnym pokładzie. Co akurat w Omedze z jej wąskimi półpokładami i wystajacą falszburtą zawsze wchodzącą w d… lub uwierającą w uda było szalenie wygodne dla sternika.

1 polubienie

Ale fajnie sie nia sterowało w fordewindzie na stojąco z rogatnica oparta na tyłku. Wystarczyło wykonywać niewielkie ruchy biodrami w celu zmiany kursu.

2 polubienia

A SMOK lubił jednak tę z rumplem. Stał sobie na pokładzie rufowym. Nogą sterował. Zwłaszcza manewry portowe były wygodne. Bo wszystko było widać. I był poza zasięgiem bomu grota.
Pamięta też pewne żeglowanie po Darginie i Dobskim w pażdzierniku. Przy prawie bezwietrznej pogodzie gdy tak sterując podziwiał widoki dna.
Tak późną porą gdy woda zimna zniknęły glony i woda stała się bardzo przejrzysta. Gdy jezioro było jak lustro i świeciło słońce okazało się iż widać dno na głębokości kilku metrów…

1 polubienie