Zagadki 197 (HZB)

Proszę bardzo. I zapraszam też kolegę @Conradus.
Weźmy na ten przykładowy przykład homonim Bingoli nr 5. Homonim to takie coś, że układa się w nim dwa takie same wyrazy, ale o różnym znaczeniu, w tym przypadku; kuli - kuli.
Ale z tego słowa można zrobić też i anagram, do tego poczwórny. Czyli z tych samych liter ułożyć przynajmniej dwa słowa. W tym przypadku, cztery.
Zapodaję gotowca, żeby łatwiej było:

Żołnierz w okopie się kuli,
do każdej w nim luki się tuli.
Pocisków weń leci bez liku.
Gdy jeden trafi, po krzyku.

A czwarte słowo, co tu pasuje:
duży śledź ulik, co mnie smakuje.

I teraz wystarczy szybciutko machnąć stosownego wierszyka, żeby jego treść sensownie łączyła się w całość i mamy łatwiutkiego anagramika. Ale ta rymowanka sama w sobie musi sugerować prawidłową odpowiedź.
Zobaczcie, jedno krótkie słówko, a z jego liter ułożyć można jeszcze trzy.
I co tu jest trudnego? :shushing_face: :grinning:

3 polubienia

Zagadki wydają się banalnie proste kiedy zna się już odpowiedzi. :face_in_clouds:

@birbant wszystko dokładnie wytłumaczył i wydaje się to proste ponad miarę więc nie ma sensu marnować na to czasu :rofl:

1 polubienie

Proszę:

3 polubienia

Rozpoczynam proces myślowy. Otwórz kalendarz żeby zaznaczać ile dni zajmie mi rozwiązanie. :face_with_head_bandage:

3 polubienia

Tobie to pewnie pół godziny! :slight_smile:

Popatrzyłem.Nie wiem i idę dalej-proste jak drut kolczasty :rofl:

Tu nie ma żadnej filozofii. Każdy obrazek dosłownie to częsć rozwiązania

1 polubienie

Ja na ten przykładowy przykład nie znam tej pani, ale i bez tego obrazka, ten rebus odczytliwy.

Mam goraczkę. Mogę majaczyć.
I wiesz - to co wydaje się łatwe, jest trudne. A to co wydaje się trudne jest niewykonalne.

OK. to wersja dla jeszcze bardziej początkujących użytkowników oślej łączki:

2 polubienia

Wiem. :grin:

3 polubienia

Gdy się chwyci za rurkę nie od hantli to się zaśpiewa jak Laura Łącz i dostanie się w nagrodę Forda<-Takie coś mi wyszło.Wygrałem? :wink:

5 polubień

To nie sa hantle

Po opisie Konradusa to mi wyszło: Łabędzi śpiew. :face_in_clouds:

3 polubienia

Poprwiłem wpis.

2 polubienia

Potwierdzam że masz niedobrze rozwiązane!

@herytiera @Conradus Spokojnie.

Pierwszy obrazek to są dwa koła auta, a strzałka wskazuje na to, co łączy te koła. I ta rzecz ma swoją nazwę. Następnie trzeba nazwać tę nutę na fragmencie pięciolinii i mamy pierwsze słowo rebusu. Trzeci obrazek nazwał już Conradus i jak połączymy go z czwartym, gdzie jest typ Forda, mamy rozwiązanie.
Można je skojarzyć z tematem. Tam początkujący narciarze sobie jeżdżą.
Sformułowania tego użyła też herytiera w jednym ze swych powyższych komentarzy.

2 polubienia

Żebyś Ty tak mi rebusy zechciał podpowiadać, jak im podpowiadasz :roll_eyes:

2 polubienia

Nieee. Zjesz mnie na surowo?