Zamiast wolnego od pracy, niepoważnego święta "Trzech Króli",

kretyn? przeca działa

Dla wybranych z gór Golan👀

1 polubienie

Przestań tak pisać bo ktoś pomyśli że mam inne uprawnienia :rofl: Reksio już chciał za to gryźć.

Oficjalnie nie tak się nazywa, a indywidualnie można nazywać je sobie dowolnie, co i tak zbyt mądrym nie będzie.

1 polubienie

Ale oficjalnie żaden z nich królem nie był. Więc co mądre jest zakłamywanie? Ale fakt wiara katolicka pełna jest zakłamań.

@anon18020312 Nie koniecznie zakłamań raczej uproszczeń. Brakuje KK prostoty, nawarstwiło się tych wszystkich dziwnych zwyczajów przez wieki…

1 polubienie

Samo narodzenie jezusa jest wielkim kłamstwem… Maria i Józef szli na spis powszechny… tyle że 1 był ponad 100 lat później.

Ja uważam, że każdy w Trzech Króli powinien mieć swoje indywidualne święto i swój dzień na wyłączność, przez co byłoby trzy dni wolnego. A w ogóle, jak Pan Ryszard onegdaj optował, powinno być święto Sześciu Króli, lecz już w formule proponowanej przeze mnie. :wink:

2 polubienia

Znikome poparcie dla tego mojego postulatu, no ale większość pewnie pracuje, a nie wałkoni się jak niektórzy, palcem nie pokazując…

I najlepiej by rozłożyć to po 3 dni np środa czwartek piątek i poniedziałek wtorek sroda. I mamy już 2 tygodnie wolnego.

2 polubienia

Słuszna uwaga. Teraz jeszcze zaplanujmy, w jakiej formie wprowadzić Święta 12 Apostołów. :thinking: :grinning:

1 polubienie

A Alibaba i 40 rozbójników? A 101 Dalmateńczyków? Też święto się należy

3 polubienia

To już nie mogę się doczekać, kiedy będziemy świętować ku czci 300 Spartan. :joy:

3 polubienia

A jak by tak zrobić rok tysiąca i jednej nocy?

2 polubienia

Nie każdy zdaje sobie sprawę, ale “Odyseja kosmiczna 2001” to film również wart uczczenia, a o wizjonerskiej powieści Verne,a “Dwadzieścia tysięcy mil podmorskiej żeglugi” również warto pamiętać. :wink:

3 polubienia

A Ałła Pugaczowa i jej miliony czerwonych róź?

3 polubienia
1 polubienie

Wiem blado wypadnie :slight_smile:

2 polubienia

Ale o Jezusie wspominają źródła historyczne tylko że nie mają nic wspólnego z tym co mówi Kościół

2 polubienia

Mogą wspominać. Poszedłem troszkę na skróty chodzi mi sposób z biblii i w/g KK .