19 Konkurs Chopinowski,Warszawa 2025

A od dziś popisy mistrzów!
Co do sędziowania - nigdy się negatywnie na ich temat nie wypowiadam, bo to nie moja liga. To nie jest do cholery Taniec z gwiazdami czy inny show telewizyjny gdzie głosują widzowie. Jury to wybitni pianiści, pedagodzy i znawcy muzyki Chopina, wielu z nich zasiada w radzie programowej Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina. Z ich ocenami sie nie dyskutuje.

2 polubienia

Jakiś skośny Amerykanin wygrał. Wielu uważa że nie zasłużył

1 polubienie

Gra na fortepianie jest jak narkotyk. Jak sobie pocwiczysz 5-7godzin dziennie to na nic juz nie masz sily.

jeszcze trzeba mieć talent

1 polubienie

ja sie wcale nie chwale, ja po prostu mam talent :frowning:

1 polubienie

Z archiwum…
Rafał Blechacz 20 lat temu.Czyli wtedy gdy zwyciężał…
Rafał w tamtym czasie,przypominał z twarzy,angielskich piłkarzy z lat 70-tych :innocent:
A wspominam o nim z dwóch powodów.
Pierwszy,oczywisty,to zwycięstwo.W bardzo klasycznym stylu który dzisiaj chyba zyskałby aplauz wszystkich niezadowolonych z werdyktu.
Drugi to dostępny fragment funkcjonowania TVP Kultura.Aby nikt nie sądził że to wszystko nagle,dopiero dzisiaj możliwe. :innocent:
Jest jeszcze trzeci powód…Znalazłem w Poznaniu płytę której dawno nie słuchałem.Blechacz gra tam Mazurki i onego Poloneza…Innymi słowy,to co najmniej mnie u Chopina interesuje.Niemniej kunszt pianisty,niezwykle swobodnego,pewnego siebie i pełnego temperamentu,po prostu musi robić wrażenie!

https://www.youtube.com/watch?v=tY8g329h4AQ

A tak gra dzisiaj,Garrick Ohlsson,przewodniczący jury i zwycięzca konkursu chopinowskiego z 1970 roku…

@elsie niestety tajemniczo nieobecna…Szkoda.

Przede wszystkim jednak,to są zwykli ludzie którzy ulegają takim samym emocjom jak inni.A prawo do dyskusji nie zanika w obliczu autorytetów!