No niestety argument finansowy nie na kazdego dziala. Jakos systematyczne podnoszenie cen papierosów nie przeklada sie na zmniejszenie liczby palaczy. A w Polsce? Zasililo szara strefe przemytu. Troche sie to ucięło po inwazji ruskich na Ukraine, bo jednak granice uszczelniono i nawet drogą powietrzna przy uzyciu balonow sie nie za bardzo daje.
Dla mnie papierosy moga nie istniec, czasem zdarzalo mi sie zapalic kubanskie cygaro. Ale to potem tydzien zebow z tego syfu nie da sie domyć
Filtr papierosa zrobiony jest z tworzyw sztucznych.
Wyrzucony gdziekolwiek odbywa taką drogę:
chodnik - kanał odprowadzający deszcz - rzeka - morze - ocean - żołądek ryby - trawler rybacki - przetwórnia ryb - hurtownia ryb - Biedronka - koszyk z zakupami - patelnia/garnek -żołądek człowieka
Wchodziłem kiedyś do sklepu, a przede mną wchodziła kobieta. Tuż przed wejściem wyrzuciła na glebę niedopałek. Spotkałem ją później w kolejce przy kasie. Na taśmie kasowej miała świeżą rybę.
Rybę z wkładką, którą nieświadomie weń włożyła.
“Odwyk” mam u mojej siostry. Ona ma fobię antypapierosową. Kiedy u niej jestem u niej mam w ogrodzie wyznaczone miejsce na dymka. Ogród mały nie jest a mi wolno zapalić w najdalej położonym miejscu od budynku. Ok 15 m. Wypalam tam za dnia ok 8 papierosów i stale słyszę, że jak już muszę zapalić, to powinienem jarać przynajmniej o połowę mniej. U siebie 11-12 fajek dziennie, na swoim tarasie bez względu na pogodę. Mam znajomego, który, jak do mnie przychodzi, to niemal cała wizytę siedzi na tarasie.
Jedyne co u mnie podlega scislej segregacji to tworzywa sztuczne i aluminium skaranie boskie z tymi kartonikami. Nie wiem czy jest jakas wydajna metoda recyklingu tego paskudztwa?
To samo dzieje się z truciznami, które nazywamy środkami czystości, a więc takimi do prania, mycia naczyń itp…
Oj dowcip jaki krazyl kiedy wprowadzono zdjecia skutkow palenia na paczkach papierosow? Pani da z tymi czarnymi zębami, bo na innych to ostrzegają, ze powoduja raka pluc…
Mylisz się Birbancie. Te detergenty trafiają do kanalizacji ściekowej, która kończy się w oczyszczalni ścieków.
Woda deszczowa trafia zazwyczaj bezpośrednio do rzeki, choć istnieją oczywiście miasta, gdzie nie ma osobnych kanalizacji na ścieki i deszczówkę. W tych miastach deszczówka zmieszana ze ściekami trafia do oczyszczalni.
Historia z kobietą w sklepie miała miejsce w mieście, w którym są dwie oddzielne kanalizacje. Ale skąd ta kobieta ma to wiedzieć i jakie to dla niej ma znaczenie. Ona tylko oddycha i jest dumna, że ugotowała obiad, który ze smakiem zjadły jej dzieci.
No tak, nie wziąłem oczyszczalni pod uwagę więc uznaję Twoją ocenę, że się mylę i nie mam w związku z tym, żadnych żali, fochów i pretensjów. Pet walnięty gdziekolwiek stanowi większe zagrożenie od używania Ludwika…
W Hiszpanii uzycie do odprowadzenia sciekow instalacji deszcowych jest powaznym przestepstwem. Ale to tez kwestia chronicznego niedoboru slodkiej wody na Polwyspie. Kazda nawet najmniesza osada, czy dom w srodku niczego musi miec szambo lub nieco wieksza konstrukcję gdzie gromadzi sie scieki do wywozu. A normy w przypadku hodowli pr,emyslowych, gdzie gnojówkę wylewa sia na pola? Bardzo wysrubowane.
Poważnie? A widziałem tam inny obrazek.
Przyznaję bez bicia, że zauważyłem ten przypadek przypadkiem, jak wyszedłem przed dom zapalić.
U sąsiada mieszkającego w domu za wielką bramą, słychać było odgłos myjki ciśnieniowej. Sąsiad traktor se mył, ale nie jakiegoś Ursusa. Wielkiego z dwumetrowymi kołami.
Strużka wody zmieszanej z detergentami i resztkami oleju czy diesla ciągnęła się do najbliższej kratki kanalizacji deszczowej. 500 metrów.
Ładna ta strużka była. Taka tęczowa.
Pewnie stąd rybki w oceanach są takie kolorowe.
W Germanii za taką higienę traktora nogi by mu urwali przy samej szyi.
Nie przy kazdym postawisz nadzorce. To duzy kraj z tradycjami zblizonymi do Polski - prawo jest po to, żeby je omijac i nie dac sie złapać?
Własny intelekt i pomyślunek powinien być takim nadzorcą.
A jak tego pomyślunka brakuje, to obok jest czujny, opatrzony intelektem sąsiad.
A czego Ty od duzej czesci Hiszpanow wymagasz? Myslenia?
Edit, pr,eciez nikt mu nie powiedzial, ze nie wolno?
uuuuu, Pani Kochana. Daje się zauważyć u Pani hiszpańskie wpływy i powolny zanik pomyslunku.
Nieznajomość przepisów nie zwalnia od odpowiedzialności.
Eee tam? Stan upojenia alkoholowego i nacpania przy dobrym adwokacie w Hiszpanii moze byc okolicznoscia lagodzaca. A i prawo dzialajace wstecz? Czasem jest stosowane. Spadek po Inkwizycji?
Czy klopoty z ustaleniem - kara dozywocia jest zgodna z konstytucja? Otóż nie. Zastapiono ja konstukcja prawną "pomiędzy " zapozyczeniem z anhlosaskiego - zamkniecie z prawem do zwilnienia warunkowago po przebadaniu delikwenta pod wzgledem psychologicznym i psychiatrycznym plus zbadanie opinii publicznej, czy morderce, terroryste, gwalciciela wypuscic na wolnosc?
Hiszpania to jest dom wariatów . Zwalszcza dla osob ceniacych sobie logiczne zachowania.
To ta siostra którą miałem przyjemność poznać?
Doskonale ją rozumiem.Kłaniaj sie ode mnie!
Tak.
Panuje ruch prawostronny, a często spotykałem się z sytuacją, że w podwójnych drzwiach do dużych obiektów (galerii handlowych. dużych sklepów) wejście jest po lewej stronie, a wyjście po prawej. Jeszcze naklejki na nich są (entrada/salida), by zwykły konsument cervezy czasem się nie pomylił i nie wszedł wyjściem, a co gorsza, nie wyszedł wejściem.
Ronda są co 200 metrów. Przeważnie takie z wysepką o średnicy jednego metra na środku, przez które można przejechać, nie skręcając kierownicą. Wygląda to tak, jakby państwo wypłacało obywatelom dotacje budżetowe za każde obywatelskie zgłoszenie potrzeby wybudowania takiego rozwiązania komunikacyjnego. Więc każdy zgłasza. Nawet w miejscach, w których jest to zupełnie niepotrzebne.
Wjeżdżając na rondo każdy kierowca, włącza kierunkowskaz sygnalizujący zamiar skrętu w prawo. Qwa, wjeżdżając na rondo, nie ma potrzeby sygnalizować zamiaru skrętu w prawo, bo tylko taki manewr jest tam dozwolony !!! Żeby tej hiszpańskiej rondowej logiki było mało, to nikt nie sygnalizuje zamiaru opuszczenia ronda Kierowca jadący na rondzie za takim logicznym Hiszpanem, nie wie, w którym momencie poprzedzający go pojazd z zamiarem opuszczenia ronda przyhamuje, by wykonać manewr skrętu.
Widać, że Hiszpany zakręceni są tą ilością skrzyżowań o ruchu okrężnym.
I ja w tym środowisku będę przebywał od przyszłego tygodnia Na okres pobytu przewlekę sobie mózg na lewą stronę i może jakoś uda mi się przetrwać
Manewr skrętu i wrzucenie kierunkowskazu pozniej, i to jak sie przypomni?po wykonaniu manewru?
Podonno w Tur cji jest gor,ej, ale chociaz zatrąbią. A wiesz, ze ja tu nie zaplacilam zadnego mandatu? Robilam mine zaglpdzinego kota Garfielda i konczylo sie na pouczeniu🤣
Zwlaszaza za parkowanie w drugim rzadku…
Ale ta niefrasobliwość bywa pozorna. To co pisales o tyl roztropku myjacym traktor? Jak ro il to.na swim terenie.to mógł sie “czuc w prawie” ale nie znamy zakonczenia. Bo ktos ta plama w radosnym kolorze ayul pertroelo mogl sie zainteresowac i do SEPRONA zgłosić?