8% albo apostazja?

Podpis,e, jesli to sie bedzjie KK oplacalo, ake zdaje sie nawet te 8% ( kuriozum, bo zwykle jest ti 1%, i to dobrowolny) bedzie mniej korzystne niz Fundusz Kosielny, ktory wtedy powinien byc zlikwidowany. A z niego doplaca sie duze pieniadze do skladek emerytalnych na przyklad.

Dobrowolne 1%.
I kasy fiskalne w parafiach i pozostalych kancelariach. Czy zakonach

Zgodziłbym sie na taki podatek, pod warunkiem, że kościół będzie przedstawiał co raku swojej wspólnocie od parafii po kurię (jak każda organizacja społeczna utrzymywana przez swoich członków) szczególowe rozliczenie finasowe przychodów i wydatków.
Wiem, żartowałem :slight_smile:

2 polubienia

Tak właściwie to tani populizm i marnowanie czasu izb parlamentu.Ktoś coś napisał-wniósł petycję ,koszt kartki papieru ,a inni niech się martwią.I żeby był choć cień szansy na wejście w życiu!Nic z tego i każdy zasiadający w parlamencie o tym wie.Dla jednych tylko jest to mniej lub bardziej wygodne.Ktoś zabłyśnie,przymili się wyborcom ,przypomni o tym że oni przecież cały czas robią coś co obiecali.Jednak wszystko ostatecznie na tzw psu na budę się zda.Nie ma w tym kraju ważniejszych spraw bardziej realnych do realizacji .Oczywiście oszczędności dobra sprawa -ważna dziś bo wszyscy potrzebuję,wpływy z podatku vat kuleją ale gdyby choć był procent na wdrożenie ,to sam byłbym za.

Dziesiecine chcesz płacić? Chociaz kto wie, moze i byloby to taniej niz Fundusz Koscielny i dotacje?

NIEMCY
Standardowo stawka wynosi 9% podatku dochodowego, z wyjątkiem Bawarii i Badenii-Wirtembergii, gdzie jest niższa — 8%
W praktyce to dodatkowe około 0,2–1,5% całkowitego dochodu, w zależności od indywidualnej sytuacji podatkowej

Kto wie,przez tyle lat płacenia na Fundusz Kościelny i jaki to % w podatku dochodowym dla społeczeństwa.Apogeum po zmianach ustrojowych musiał być niebagatelny ;słusznie czy niesłusznie ,nie mnie oceniać.Fakt że poszczególne rządy ,a przecież były od lewicy z dużym poparciem po chadeków i liberałów nic z tym nie robiły.
Co Ty,nie zamierzam płacić i następnego dnia się wypisuje.I pewnie jak większość społeczeństwa.W tym kraju walczy się o swoje ,pomimo szumnych deklaracji .Przykład kpo na gastronomię i hotelarstwo,miało być uczciwie i transparentnie ,miało być..
Nic po wypisaniu się z kościoła nie zamierzam zmienić ;moja wiara moja sprawa i ile daję .Moim zdaniem kościół powinien odczuć zmiany, które zaszły po 90 roku,wszystkich dotknęły, powinny i ich.Nawet wyjdzie im to na ich dobre.Część atrakcyjnych działek sprzedadzą,okroją wydatki,nauczą się nowej ekonomii i współżycia w państwie.
Dzięki za wyjaśnienie .9% w Niemczech słyszałem z tzw zasłyszenia ,suma wydawała się astronomiczna jak na tak nowocześnie myślące społeczeństwo /dzieki

Niech kościół ziemię sprzeda. Ma jej dużo.

2 polubienia

Co tam Nawrocki ostatnio nawijal na temat “handlu polska ziemią
Tylko jak zwykle zdaje sie kolejne gwiazdorsko populistyczne hasla prezydenta celebryty…

1 polubienie