A ja myslałem, że Polska jest niepodległym krajem

… a tu się okazuje, że przedstawiciel obcego państwa musi wyrazić zgodę na ściganie w Polsce przestępców.
A jak by nie wyraził zgody, to co? Znowu rozeszłoby sie po kościach?
Czarna mafia rządzi!

2 polubienia

Raczej purporowa mafia.
Z artykulu nie wynika, ze Watykan wydal zezwolenie wladzom panstwowym, a swoim kieckowym urzednikom na dochodzenie wewnetrzne. I tak postep, bo zwykle to olewano, albo robiono po cichutku i w razie czego udawano, ze to deszczyk pod kolderka padal.
Inna rzecz, ale to juz miec pretensje do prokuratury i w ogole polskiego wymiaru sprawiedliwosci, ze czeka na ruch fluorescencji niczym na niedzielna hostie, zamiast prowadzic rzetelne dochodzenie. Tylko pytanie, czy nie jest to problem z jakim zderzaja sie ofiary w wielu krajach - czy nie nastapilo przedawnienie? Wtedy prokuratura ma zwiazane rece, o odszkodowaniach mozna zapomniec, pozostaje jedynie zadoscuczynienie moralne.
A to juz niestety zostaje w rekach “sacrum” czyli struktur kosciola (kazdego, nie tylko KK)

3 polubienia

W tej chwili kościół jst raczej po stronie profanum a nie sacrum

Dlatego jest w cudzysłowiu.
Ja to sie zastanawiam, czy w niektorych parafiach nie powinni juz zaczac wieszac krzyz odwrotnie i w towarzystwie pentagramu?

1 polubienie

Chyba jednak niezupełnie tak jest. Wojsko ma też swoją prokuraturę i sąd, bo oprócz praw cywilnych, żołnierz podlega prawom wojskowym. Podobnie jest z kościołem (przynajmniej z założenia)

1 polubienie

w ograniczonym zakresie - cos tam dobra zmiana ograniczyla - o ile sadow wojskowych nie ruszyli (jeszcze) to o prokuraturach wojskowych mozesz juz pisac w czasie zaprzeszlym dokonanym - wlaczono w stuktury prokuratury w ogole od 4.04.2016
jak masz cierpliwosc to sobie poczytaj, tylko komputer dobrze przymocuj, zeby go nie wyrzucic przez okno

1 polubienie

No pacz. Jest jeszcze coś, co nie polega PZPR Plus?

1 polubienie

Od wiekow…