A miało byc tak pięknie? Spokojnie?

Akurat dzialanie, ktore z prawem miedzynatodowym duzo wspolnego nie ma.
Maduro w porownaniu z innym latynoskimi watazkami nie byl taki zły, a raczej glupi.
To, ze Wenezuelczycy ani mysla wojny domowej rozpętywać? To juz inna kwestia - ostatnie wybory, sfałszowane zreszta i spacyfikowane przez Maduro pokazaly, że spoleczenstwo ma dość podkladania glowy za kogoś, chce po prostu przetrwac, a że przewroty palacowe nawet w wydaniu soft są w tamtym regionie normą? To czym sie maja przejmować? Pogoda prędzej niz tym kto się do żłobu dorwie.
Poz tym te “populistyczno komunistyczne” rzady to ostatnie 25 lat. Z tego co najmniej 15 biedy z nędzą. Wczesniej Wenezuela byla krajem wspolpracujacym z Zachodem jako takim, USA by nawet nacjonalizacje rafinerii przelknelo. Ale Chavez poszedl dalej i mu się rewolucji boliwarianskiej zachciało. Simon Bolivat to w ogole ciekawa postac. Taki poludniowoamerykanski Napoleon ( zyl zreszta w tym samym czasie) z wizja megapanstwa obejmujacego tereny Ameryki Srodkowej i części Poludniowej (polnoc). Prawie mu sie udalo, pokonaly go problemy gospodarcze i paru zbyt ambirnych adiutantów. Oczywiscie Chavez to sobie wybral co mu z tego wygodne bylo…
Co do ludzi? To ja trzymam kciuki, zeby nie dali się sprowokować. Prezydent Wenezueli - mily starszy pan Edmundo Gonzalez, przebywający obecnie w Hiszpanii jako azylamt polityczny. Wraz z 400 tys. rodaków, (tak tylu Wenezuelczykow mieszka w Hiszpanii) ktorzy juz pakuja walizki na powrót. Ilu z braku funduszy wyemigrowalo blizej - nikt tego nie liczyl.
A poza tym nie rozsmieszaj mnie - na geografii ucza gdzie sa najwieksze złoża ropy naftowej i gazu na świecie? I to do tego ropy swienej gatunkowo i idealnie pasujacej do mozliwosci technicznych amerykanskich rafineriii? :grinning_cat::grinning_cat::grinning_cat:

2 polubienia

No to maja szczescie. W NY kare smierci zniesiono. Chyba, ze go pod terroryzm podciągną?

Nowy rząd bedzie miał ciężko - bo bedzie chcial być prozachodni, a Trump konkurencji nie lubi. Nie po to uruchomil maszynerię i i zplacil, zeby mu biznes szlag trafił.

1 polubienie

Bezkrolewia nie będzie, na miejscu jest María Corina Machado, a prezydent, uznany przez wiele krajow pewnie juz pakuje walizki w Madrycie.

Jakiej konkurencji? To chyba dobrze że będzie proamerykański

@collins02 swiat nie jest czarno biały.
Wenezuela jeszcze 20 lat temu byla krajem demokratycznym, rozwijajacym się. Rzady Chaveza i potem glupka ( bo inaczej Maduro nazwac sie nie da) nie naruszyły kwestii posiadania czy zniszczył klasę średnią. Az tak odwazny to on nie jest. Stosował rozne metody nękania, rzadzil z poparciem wojska, ale nie byl to Pinochet czy Videla. I wiem, masz bardzo optymistyczne podejscie do tego pierwszego…
Ja nieco mniejsze.
I niesteety nie da się ukryc, ze Trump pokazal gdzie ma prawo miedzynarodowe. I to jest ta lyzka dziegciu w beczce miodu.
Podpalił dlugi lont…

1 polubienie

W obecnej sytuacji niekoniecznie…

1 polubienie

Trump dał do zrozumienia, że ona nie będzie brana pod uwagę.

1 polubienie

Zobaczymy. Na pewno.bedzie szukał rządu marionetek, a nie energicznej baby co mu Nobla sprzed nosa sprzątnęła. :grinning_cat_with_smiling_eyes:

2 polubienia

No to teraz czas na identyczną akcje z Romanowskim i Ziobrą w Budapeszcie! Nasz GROM nie jest gorszy od amerykańskiej Delty!

3 polubienia

Człowieku zastanów soie co Ty za brednie wypisujesz…
Nienawiść Cię zaślepia i wyraznie sobie z tym nie radzisz…
Trump kontynuuje amerykańskie interwencje które mają miejsce na całym świecie od ponad pół wieku.I robi to tak że tylko bić brawo! Bardzo fajne opinie na ten temat mają polscy generałowie.Powinieneś przeczytać ale Ciebie interesuje tylko dęta nienawiść do Trumpa…
ŻADEN tyran,żaden siewca terroru,żaden beneficjent działalności karteli narkotykowych nie ma prawa czuć się bezpiecznie na świecie!To jest cywilizacyjna podstawa i to ona powinna być u podstaw prawa miedzynarodowego! A nie bełkotliwe bzdety o niezaangażowaniu.
To już nie jest nawet dość niejasny w swej istocie pogląda o “pożytecznych idiotach” bo mamy tu do czynienia z obrzydliwą obojętnością bękarta ludzkiego umysłu z lenistwem,pod patronatem faryzejstwa jakim jest onz…
Onz która dała popis swych zdolności w Srebrenicy a od tego czasu poraża głupotą,nieróbstwem,tchórzostwem i popisami złotoustych debili…
Każda tolerancja wobec takich Maduro to stwarzanie parasola ochronnego dla wszelkiego terroryzmu,dla wszelakich tyranii,z narkotykową na czele.I dlatego prawo miedzynarodowe należałoby wywrócić do góry nogami jeśli taka rozmowa ma być poważna.

1 polubienie

I nie ma mieć bo gdyby miało,trwałoby to latami.Kryzys by się pogłebiał,ludzie by cierpieli POZBAWIENI wszelkich nadziei a tyran obrastałby tłuszczem.
Opisywałem już Bolivara.Patrz moja recenzja książki Łepkowskiego.Tylko on walczył o niepodległość a dzisiaj ta niepodległość wyraznie kością w gardle niektórym stoi.
Tak! Tego min mnie uczyła na geografii pewna pani profesor.A nawet miałem strzępy tego,w 8 klasie.Nie moja wina że świat edukacyjnie dziczeje w oczach…
400000?No niezle…Mówi to samo za siebie…

Trump postawił się w jednym szeregu z innymi tyranami. Bush senior został do śmierci naznaczony piętnem interwencji w Panamie.

2 polubienia

Nigdy bym się nie spodziewał że spotkam w życiu [w miarę realnym] stronnika i żarliwego zwolennika tyranów.Ciekawe czy jesteś także fanem Saddama i innych hamasów…Coś mi mówi że tak.

Nie rozumiesz.

2 polubienia

To w miarę obiektywna ocena sytuacji.
Więc to raczej Ty NIE CHCESZ nic zrozumieć.I jeszcze ostentacyjnie masz w doopie to co sądzą sami zainteresowani.

Doskonale rozumiem, że do władzy dorwał się starzec mający za nic prawo i chcący poukładać świat według własnego wybujałego ego. Mógłby zrobić to zupełnie inaczej, ale on zna tylko zastraszanie i wymuszanie. Czytałem jego biografię, jego działania doskonale pasują do tego co robił w przeszłości.

2 polubienia

W 2018 zostal w Hiszpanii, bo mu się sponsorzy znalezli? Jeden szermierz wiosny nie czyni. A juz na pewno autorytetem nie jest.
Fakt, ze Wenezuelczycy ciesza się z upadku Maduro, kraj jako taki iest pograzony w przerazliwym kryzysie gospodarczym ( ale bez przesady, na polkach nie tylko ocet). Jest w miare spokojnie, nie ma zamieszek, niszczenia sklepów.
Istnieje tylko niebezpieczenstwo, że próba stworzenia rzadu marionetkowego i odsuniecie od możliwości przejecia władzy przez opozycje to juz bedzie przegięcie. I tu zadne straszenie następną akcja US Army nie pomoże.
Obliczaja, że do kraju moze wrocic ok. 7 milionów emigrantów. Ludzi, ktorzy nie chca z deszczu od rynnę. Co daje razem ok. 38 milionów tubylców,
Niekoniecznie chcacych zostac dojna krową.
A Trump poza dorwaniem sie do surowców pomyslu na gospodarke nie ma.
A grozenie sąsiedzkiej Kolumbii tez nie jest “polityczne”. Bo Kubie to Rubio nie odpusci - on żyje po to, żeby wkroczyc do Hawany i pomniki Fidela na armaty przetopić.
Trump wybiera sobie z doktryny Monroe’go to co mu wygodne, ale nie bierze pod uwage realiów.
Od tamtego pomyslu minelo 200 lat, swiat w miejscu nie stoi.
Poza tym “wiara w Amerykę” to niekoniecznie w osoby, ktore tam sie do koryta dorwały.

2 polubienia

Wenezuela jest 3 razy większa od Polski i ma mieć tyle samo ludzi…To nigdy nie byłby problem gdyby nie tragiczne zacofanie kraju sterroryzowanego przez narkokomunizm.Bo do tego się to sprowadza.
Im prędzej wytępi się tę zarazę tym więcej i szybciej świat skorzysta.
Imigranci,jeśli faktycznie będą chcieli wrócić do tego piekła,przywiozą ze sobą kupę szmalu.Nawet jeśli połowa z nich to sprzątaczki [tylko takie spotkałem w Anglii-Wenezuela i Bolivia].
Marionetkow rząd ZAWSZE powstaje po przewrocie.Dopiero po stabilizacji dochodzi [lub nie] do wolnych lub w miarę wolnych wyborów.
Kulmbia to kraj w którym żaden rząd nic nie zrobił i mordercy chcodzą po ulicach.Amerykanie pewnie wiedza ile % narkotyków zawdzieczają Kolumbii…To kraj,na razie jedyny,w którym strzela sie do sportowców,głównie piłkarzy.To kraj w którym jak w Peru,jedyną odpowiedzi`a na kartele narkotykowe jest komunistyczna partyzantka.Bez interwencji z zewnątrz pójdzie drogą Nikaragui i top w najlepszym przypadku.Mam nadzieję że Trump nigdy nie pozwoli by została zagospodarowana przez Rosję.
Podsumowując [bo zaraz znikam na dłużej…] nie będę płakał po kolejnym chirurgicznym uderzeniu.Im więcej Ameryki tym mniej islamu i Rosji!!!

Jesli naród ocenisza po garstce desperatów na emigracji?