A może quiz o Małopolsce?

Dobra masz rację zadowolony jak zawsze. Tylko ja wyrażam swoje odczucia nie neguje faktów.
Numery telefonu są losowo więc nie do zapamiętania.

Ale jeśli chodzi o samochód to masz do zapamiętania jeden numer - swojego auta. Telefonów jest znacznie wiecej, dlatego wymyślono zapisywanie ich w kontaktach - i nikt ich nie pamięta.
Gdyby oznaczenie literowe miało sie nie powtarzać, to musiało by być aż 3 albo nawet 4 litery dla samego województwa (np lubelskie i lubuskie maja takie same 3 pierwsze.) Nic dziwnego, że chciano uniknąć tasiemców na tablicach rejestracyjnych. I tak jest prościej niż wtedy gdy województw było 49 :slight_smile:

Przestań. Mi tłumaczyć jak idiotce!!! /////// /.
:smiling_imp::rage:

1 polubienie

A wiesz ze wtedy znałam na pamięć wszystkie 49. Takie hobby miałam. Obok zapamiętania log marek samochodów.

1 polubienie

To jaką rejestrację miało województwo konińskie? :slight_smile:

To było dawno. KN?

1 polubienie

Brawo! A było aż 6 województw na literę K :slight_smile:

A bc

7/10

A akurat dla mnie pewne odpowiedzi to byly wlasnie granice i rejestracje xd
Znam rejestracje wszystkich polskich wojewodztw i duzych miast… :rofl: mam cos na punkcie rejestracji… a tu widze, ze z najlatwiejszym dla mnie, najwiecej osob mialo problemy… a skad niby mam znac jakichs artystow zwiazanych z malopolska… :rofl:

2 polubienia

To najtrudniejsze znasz a tych łatwych nie??? :shushing_face:

1 polubienie

Szamotuły (niem. Samter) – miasto w województwie wielkopolskim, w powiecie szamotulskim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej Szamotuły. Położone nad rzeką Samą, na Pojezierzu Wielkopolskim, ok. 35 km na północny zachód od centrum Poznania.

Według danych GUS z 30 czerwca 2021, miasto liczyło 18 639 mieszkańców.

Prywatne miasto szlacheckie lokowane w 1383 roku położone było w XVI wieku w województwie poznańskim[
:slightly_smiling_face:

2 polubienia

Oż Ty! wszystkie miasta powiatowe? Schemat znam, województwa też, ale nie powiaty :slight_smile:

1 polubienie

A musisz wiedzieć wszystko na świecie? Odpuść… :wink:

1 polubienie

Komplet.

2 polubienia

Tak ale ja też potrafię klikać :joy:

1 polubienie

Bywają i niewytłumaczalne przypadki.Ja np. do dzisiaj pamietam wzór amoniaku-NH3…Dlaczego?Zabij ale nie wiem… :exploding_head: :upside_down_face: :face_with_raised_eyebrow:

2 polubienia

8/10…

2 polubienia

Ja nic nie muszę :slight_smile: No, prawie nic, ale niektóre rzeczy lubię :grinning:

2 polubienia

W szkole za mocno wbiłeś go sobie do głowy, ale jak nie uwiera, to niech sobie w tej głowie siedzi :innocent:

2 polubienia

Będe musiał zrobić quiz ze starych województw. @Okonek, bój się :slight_smile:

1 polubienie