A może quiz o Małopolsce?

U mnie komplecik :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Jestem kompletnie zaskoczona, bo myślałam, że niczego tu dobrze nie będę wiedziała, ale tu jest taka wiedza, którą się po prostu ma nawet nie wiadomo skąd. Strzelałam tylko w jednym pytaniu (w tę literkę). Strzał był celny :smiley:

2 polubienia

Jest"dycha" 10/10…Czego[quote=“Bingola, post:1, topic:17924, full:true”]

U mnie komplecik :stuck_out_tongue_winking_eye:
[/quote]

z początku nie byłem pewien

3 polubienia

Czyli już ustaliliśmy,e Małopolskę lubimy, bo co nieco o niej wiemy! :wink:

1 polubienie

Musze raz jeszcze wejść na to bo jedno z pierwszych pytań… :innocent:

Aaasa…Granice :rofl:

1 polubienie

Ale ja nie w to strzelałam, tylko w literkę. Tego nie wiedziałam, ale mi się dobrze strzeliło.

1 polubienie

Na szczęście nie trudny. Tylko rejestracji nie znałam, ale Kraków zaczyna się na K :slight_smile: Kiedyś bardzo chciałam tam mieszkać.

2 polubienia

Czyli strzelałaś w to, co i ja :sweat_smile:

1 polubienie

Troszkę bezsensownie byłoby uczyć się oznaczeń na tablicach rej, w końcu nie pracujemy w drogówce :slight_smile:

@gra, to wchodzi intuicyjnie. Ja znam wszystkie rejestracje w Polsce. Wystarczy znać jaką literę ma województwo i z grubsza znać maista powiatowe. Wtedy każdy kiep bedzie wiedział, że np. PSZ to: P-wielkopolska, SZ - Szamotuły :slight_smile:

1 polubienie

No i fru
O ile województwa skojarzyłam to tablic juz nie. 9/10

2 polubienia

Spodziewałam się że będzie trudniejszy 10/10

2 polubienia

Rejestrację dałam radę ale sensu nie rozumiem. Czemu niektóre mają od nazwy województwa np D a inne od miasta Wojewódzkiego np K? Powiat to wiadomo - pierwsza litera lub litery. A jak ma np miasto Poznan? PP?

Bo nie starczyło liter. Podlaskie jest na P i pomorskie też. więc nie może być dwa razy P. Tak samo lubelskie i lubuskie, mazowieckie i małopolskie. Na szczescie takich przypadków jest tylko kilka, więc można zapamiętac.

Żaden kiep nie wie co to Szamotuly…Nawet ostatnio sprawdzałem w rozmowie z ludkami z okolic Lublina… :sweat_smile:

2 polubienia

Rozumiem. Ale niech ma sens… P ma sens bo Piznan ale F? Dlaczego?
Lubię gdy coś na logiczne uzasadnienie. Na pamięć uczę się tylko poezji. Inne zapamiętuje logicznie lub wcale.

1 polubienie

Bo zabrakło liter dla lubuskiego. L ma lubelskie a Z (gdyby było od Zielonej Góry) ma zachodniopomorskie. Więc tu jest bez związku, podobnie jak w świętokrzyskim - T czy łódzkim - E albo kujawsko-pomorskim - C i warmińsko-mazurskie - N. Reszta ma albo od nazwy wojewóztwa, albo od stolicy.

Wiem że tak jest ale mówię że logiki w tym nie widzę

Nie da się inaczej. Jest tylko jedna litera identyfikująca województwo. Pozostałe dwie identyfikują powiat i tu juz jest logicznie.
Logicznie byłoby, gdyby rejestracja byłą losowym ciągiem liter i cyfr nie powiązanych z miejscowością. Nie byłoby problemu, tak jest w wielu krajach.