A teraz quiz ekskremalny :)

KLIK
10/12
Źle ten pseudo Akropol i rozpad ZSRR.

3 polubienia

Pare strzalow, ale szlak lez spudlowany.
11/12

4 polubienia

8|12 Znów nie podpasowało. Nie wiedziałem; - teina, Góry Suche, budowla i Shiqiperia.
Supertoskan, po nazwie się udało. Nie słyszałem tego przedtem.

3 polubienia

9/12 a zle kiwano,supertoskan i Góry Suche…

3 polubienia

Z kiwano to na dwoje babka wrozyla, bo w tescie ma dwoch kuzynow, moze po nazwie zwyczajowej jedna z odpowiedzi uznano za prawidłową? .

1 polubienie

To jest dopiero quiz ekstremalny.

1 polubienie

Żeby Was nie zawstydzać nie będę się chwalił moim wynikiem. image

2 polubienia

Szlak łez, skojarzyl mi sie ze sciana płaczu i wyladowalam gdzies nad Eufratem…

Ale owoc miałeś chyba dobrze? Pamiętam jeszcze twoja niegdysiejszą zagadkę o egzotycznych owocach.
Kiwano to też klasyczny "benasek!

1 polubienie

Anagram.

Xxxxxx, to jest owoc taki,
a kabaret jest Xxxxxx…

W ciagu niespelna 10 lat,od 1830 pogoniono wszystkie najwieksze plemiona poludnia.Glownie Cherokee ale nawet i Seminolow…Choctawow przegnano do Oklahomy,znad Mississippi.Jesli sie przyjrzec mapie,kazda z czesci tej gehenny,dziala sie na terytorium znacznie wiekszym od Polski.O ile Cherokee byli jakos niesamowicie jak na Indian,obdarzeni zdolnosciami adaptacyjnymi to juz np. Seminole wrecz przeciwnie.Slynne byly wojny Seminoli wszczynane w obronie swych ziem,w latach 30 XIX wieku.Ich wodz,Osceola dal ciezkie baty armii amerykanskiej,przynajmniej kilka razy.A w takiej sytuacji,jedynym wyjsciem byl podstep.I zaproszono Osceole do"rozmow"po czym uwieziono a cale plemie pognano do Oklahomy.Spojrz na mape jaka to byla trasa!

3 polubienia

Teraz jak to napisales, to faktycznie z tematem sie kiedys zetknelam. Ale mialam zastoj umyslowy, jednostronne skojarzenie.
Na tej zasadzie jak kiedys na Costa di Fiori patrzylam na puste pola rozypujacych sie inspektów i zastanawialam sie po co to jest?
Dopiero po chwili zajarzylan, ze spora czesc roslin nie tylko kwiatow w srodziemiomorzu uprawialo sie w inspektach lub szklarniach (obecnie pod namiotami foliowymi) ze wzgledu na spore roznice temperatur i nadmierne naslonecznienie.
Opuszczone ni diabla kojarzylo sie z kwiatowym wybrzezem :joy::wink:

2 polubienia

9/12 ale taki trudny jak nie wiem co. :thinking:

3 polubienia

Wówczas były to jeszcze bardzo egzotyczne owoce, teraz się spospoliciły. A zagadka w formie logogryfu była prezentem wielkanocnym bardzo atrakcyjnym kolorystycznie.
Cieszy mnie że utkwiło Ci to w pamięci. Może nie tylko Tobie. image
Owoca rzeczywiście zakwalifikowałem prawidłowo.

2 polubienia

Porażka: siedem…

2 polubienia