Adam Nawałka.Dobry wybór?

Nie mogę sie oprzeć wrażeniu ze nawet największe autorytety w kraju,nie mają w temacie wiele do powiedzenia.
Albo inaczej…Mają tylko ze nie ma w tym ani przekonania ani treści.
Nikt i to dosłownie,nie przekonał mnie ani swoim"za" ani “przeciw”.
Ja,kibic w kapciach,mogę sobie pozwolić na niewiedzę a nawet na wygadywanie głupot.Od mojej opinii nic nie zależy…
Ale gdy w kraju takim jak nasz,poszukiwanie selekcjonera,kojarzy sie z głupkowatymi współczesnymi horrorami w których bez przerwy ktoś sie szwenda bez sensu po piwnicach w których nic nie widać…Oj…To juz chyba budzi niepokój.
Nie twierdze ze to zły wybór.Lubiłem Nawałke na boisku,lubie i dzisiaj bo gość jest światowy i wstydu nie przyniesie nigdy.Ale czy wygra z Rosją?A potem ze Szwedami?
A jesli nie wygra to co sie bedzie działo?
Bo nikt nie powiedział czegoś w tym stylu:Chce tego trenera aby Polska grala tak i tak.Uważam ze ten to zrealizuje i jest kandydatem lepszym od innych…
Nawet Tomaszewski który zazwyczaj sie nie pieści,tym razem odpuścił…
Czyli…Sytuacja bilardowej kulki puszczonej w ruch a potem zobaczymy co z tego wyniknie?
Oby sie udało bo ekipa z Lewandowskim na czele moze nam sie juz za naszego życia,nie przytrafić…

tez bym chciala, zeby sie udalo. ale mam wrazenie, ze Kulesza dziala na zasadzie na bezrybiu i rak ryba.

1 polubienie

Dobry

Tego bym nie powiedzial.Nazwiska jakie sie przewijały nie były anonimowe.Moim zdaniem,po raz kolejny zadecydowała kasa a nie przywiązanie do Nawałki.
Powie ktoś,ok.taka nasza rzeczywistość…Nie jesteśmy w Anglii,Hiszpanii czy Niemczech i nie stać nas.Koniec,kropka…
Czy rzeczywiście?Mam wątpliwości…
Natomiast nie mam najmniejszych wątpliwości co do specyficznej odmiany nacjonalizmu ludzi takich jak Lato.Bo co to znaczy,“trenerem ma byc Polak”???Nie ważne co,kto i dlaczego ale Polak?Mimo iz nasza"myśl szkoleniowa"nie ma sie czym pochwalić od ponad 30 lat?

1 polubienie

No i ?

Nawałka, będąc selekcjonerem popełnił jeden błąd, Dał zajeździć fizycznie całą drużynę przez speców od tego. Już przegrana z Danią, jeszcze w eliminacjach pokazała, że nagle coś w naszej kadrze się popsuło, bo przedtem działało świetnie. Na boisku wszystko było poukładane, jak należy, ale co z tego, gdy piłkarze już w finałach Euro stali się nagle wolni i już od drugiej połowy brakowało im sił. To było widać wyraźnie.
Nawałka jest człowiekiem inteligentnym, więc potrafi uczyć się na błędach.

Jak będzie z Rosją? Tego nie wie nikt. Moim zdaniem, sytuacja tak się ułożyła, że wszystko zależeć będzie od samych piłkarzy, Ale też liczę na jakiś dobrą koncepcję w tej grze i tu Nawałka może coś dobrego wymyśleć. A póki co, to mamy niezły kocioł w temacie…

A sam Nawałka? W tych okolicznościach żaden trener nie będzie miał pola manewru.

2 polubienia

Racja.
Mnie nie chodzi o jeden mecz bo tu nie ma czasu i nie ma mądrych.I jeśli piłkarze tego nie załatwią,żaden trener/coach/selekcjoner niczego tutaj nie wymyśli.Niczego ponad nastawienie i dyspozycje dnia.
Dziwi mnie tylko to przekonanie ze Nawałka to"jedyny wybór".Co za nim przemawia?Prócz wizerunku…
W miedzyczasie zadałem sobie pytanie co ja bym zrobil na miejscu Kuleszy…Trudne pytanie,nie przeczę.I nie wiem jakie są po temu mozliwości ale od bardzo dawna skłaniam sie ku Guusowi Hiddinkowi.Tyle ze on ma juz prawie 80 lat…

Mam podobne odczucia.
Polska kapana jest już tak skopana, że…, eh…, szkoda gadać.