Jesteście na bieżąco? Mam nadzieję że tak.
Wyborów w maju nie będzie. Kaczor z Gowinem mają wspólnie opracować ustawę dot. nowych wyborów korespondencyjnych. Wykorzystają swojego człowieka będącego obecnie szefem SN oraz PKW. Te instytucje mają ustalić nowy termin wyborów. Zrobią to wszystko tak by kandydaci na prezydenta zachowali swoje uprawnienia (by nie musieć ponownie zbierać podpisów i rejestrować sie). Jednocześnie nie będą mogli zmienić kandydata (cios dla KO/PO).
To tak w skrócie.
Ależ ten gnom i Gowin są cwani. Dudzie może zaszkodzić jedynie wielki krach gospodarczy.
sprytnie to rozegrali, ale nie do konca.
co do gospodarki masz racje, ale jest to rozwiazanie wylacznie polityczne, nie majace duzo wspolnego z epidemiologia.
jest ten koronkowy niewidoczny czynnik, mozna oczywiscie nie badac, statystyki falszowac, ale przy obecnej lacznosci? klamstwo ma krotkie kacze lapy.
Bo tak jest zapisane w ustawie o komisjach wyborczych jak i konstytucji - nowy termin to nowi kandydaci / ustawa dopuszcza też tych zgłoszonych poprzednio /, podobnie nowe terminy dat do wyborów potwierdzone podpisami i pieczęciami z komisji na drukach, czy cisza wyborcza jak i nowe karty do głosowania - uzupełniona o ewentualny wpis nowych kandydatów, oraz przygotowanie logistyczne - ogłoszenia kiedy, gdzie i co dalej z kartami wyborczymi w mediach czy w prasie. Krócej się nie dało
A ja zgadzam sie z opinia kogos na wp. ze Gowin ryzykowal…O ile byla to gra to oczywiscie,nie.Ale jesli byl w stanie postawic na szali koalicje…
A tak w ogole to do zaistnialej sytuacji bardzo przyczynil sie senat ktory zachowal sie przyzwoicie i do tego wykazal sie dyscyplina o która bym ich nie podejrzewał…
I jak to w polityce bywa,czego nie zrobisz,i tak bedzie do doopy.
wstydu nie masz w takich bzdurach odpowiadac
poza tym forum nie bedzie tuba propagandowa oszolomow.
jak nasz harmonijny kolega napisze cos od siebie to usuwac nie bede.
Ten człowiek wyprowadzi nas z ziemi egipskiej do krainy szczęśliwości. Bez kapitalizmu, na drzewach w harmonii ze zwierzętami. Tylko zdrowe słodkie owoce.
Dzięki, jestem od tygodnia mocno zakręcona, nie mam czasu na śledzenie polityki. Czyli wyborów nie będzie teraz, dlatego trzeba na nowo zbierać podpisy? Czy nie trzeba? A zresztą… mnie to nie dotyczy
Według kodeksu wyborczego nowy termin wyborów to nowe głosy na kandydatów lub nowi kandydaci. Ale pis próbuje to obejść po swojemu włączając w to sądy, że niby legalne. Tyle że wiadomo ogólnie że one działają pod dyktando prezesa, tu okazyjnie naciśnie Ziobro i wynik bédzie po myśli prezesa - że niby zgodne z prawem i konstytucją. Fałsz i obłuda tego rządu błyszczy bardziej niż słońce. Wszystko to pic na wodę dla nie doinformowanych. Najśmieszniejsze że i prezes się pogubił w swoich planach, zakładając prawne pułapki na opozycję, tyle że opozycja nawet nie skorzystała z propozycji PiS. Gowin dolał oliwy do ognia - niby układy z opozycją a jednak się dalej skumał z prezesem, tym zawiódł swych wyborców. Gowin jest tylko potrzebny do wygrania wyborów, po nich będzie skończony - człowiek o 2 twarzach z którym nikt nie będzie już chciał rozmawiać
Jeśli się zdecydujesz na głosowanie nielegalne ! To będzie ciebie dotyczyć wskazanie osoby, na którą oddasz głos, prawdopodobne kolejne wybory to lipiec ?
Tyle postawił że część posłów z jego koła / 4 osoby / rozważają przejście do PiS, w takim układzie Gowin nie będzie się liczył w tej grze, choć i kolejni po cichu rozważają jego opuszczenie
A ja się zapytam tak: pojutrze są ogłoszone wybory. Oficjalnie i zgodnie z Konstytucją. Nikt ich nie odwołał, obowiązuje ordynacja wyborcza. Wybory sie nie odbędą.
KTO PONIESIE ZA TO ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNĄ LUB KONSTYTUCYJNĄ? Państwo polskie? Rząd? PKW? Czy może dwóch szeregowych posłów?