Kto pierwszy ułożył litery alfabetu w porządku alfabetycznym i dlaczego?
Jest druga w nocy…
Ktos kto usilowal nauczyc innych pisac. Wiekszosc alfabetow jest tak ulozona, zeby mozna bylo uzyc mnemotechniki do zapamietania. Abecadlo z pieca spadlo…
Moze jakis przodek kolegi @benasek?
To pochodzi jeszcze z czasów prehistorycznych.
Pewnie było tak, jakiś jaskiniowiec budzi się rano:
A aaaa – ziewa
B eee – beka po wczorajszym udźcu z mamuta
C iiii – mówi jego połowica
D zieci śpią! – przypomina
E eee – idę zapolować po cos na śniadanie
Itd, itp.
Za bardzo tego nie pamiętam, ale wiem, ze do tej pory nie ustalono dokładnie kto wymyślił porządek liter. W 1929 roku w mieście Ugarit, tereny dzisiejszego Izraela, bodajże, odkryto tabliczki z pismem klinowym, których treść, to różne sentencje, historyjki, podania i mity oraz uporządkowanie znaków literowych. Tak, jakby dawne podręczniki. I to datowano na ponad 1000 lat pne. Uczeni poszli tym tropem i wydaje się, że pierwszy alfabet - 26 znaków, ustalony został przez Fenicjan, a bardziej dokładnie przez Kananejczyków w okresie przechodzenia z brązu na żelazo, co skutkowało gwałtownym rozwojem technologicznym i handlu. Wcześniej było tysiące hieroglifów w piśmie i okazało się to bardzo niewygodne, w sytuacji szybkiego rozwoju. To tak ogólnie z pamięci.
Nie jest to ustalony pewnik, a jedna z hipotez, którą mgliście zapamiętałem.
A swoją drogą, ciekawe jak Chińczycy ustalają kolejność alfabetyczną w swoim języku? Np w różnych listach czy zestawieniach? Czy w chińskim Wordzie jest opcja “sortuj alfabetycznie”?
Pojęcia nie mam.
Chinczycy alfabetu takiego jak my to rozumiemy nie maja. To polaczenie ideogramow z zapisem fonetycznym.
Liczy sobie ok. 8000 lat i cos 300000 znakow. Z tego uzywany na co dzien to 50 znakow podstawowych laczonych na tylko im znanej zasadzie. Sortowanie u nich to pewnie logiczno sylabowe. Paradoksalnie moze byc dokladniejsze iz nasze alfabetyczne. Ciekawostka jest, ze uporzadkowano ten pozorny balagan za czasow, a wlasciwie zrobil to cesarz Qiun w III w p.n.e. (przy okazji system miar, wprowadzono pierwsze przepisy drogowe i skodyfikowano prawie wszystkie dziedziny zycia niszczac przy okazji wszystko co nie pasowalo do wymyslonego systemu idealnego panstwa totalitarnego, ale przyznac trzeba, ze jednak niszczac stworzono system archiwizacji polegajacy na zachowaniu jednego egzemplarza niszczonych zapisow w centralnym archiwum)
Mógł to wymyślić jakiś niezdara co spadł z harmonijnego drzewa i wołał: - A By Cię Diabli Edukowali, Franio G*wniany…
Pamiec masz co prawda dobra ale nie az tak dobra by siegala ponad 1000 lat
A tak na powaznie slyszalam czy czytalam kiedys o najstarszym alfabecie z ok 5000 lat. Bo nie sposob uzywac jakiegokolwiek jezyka bez ustanowienia reguöl alfabetycznycch. Nie moge sobie jednak przypomniec zrodla. Z tym ze ten stary “alfabet” dotyczyl calych slow raczej nie liter wiec chyba podchodzil pod slownik
Pewnie te nieszczese Chiny…
Pismo wezelkowe jednak mlodsze.
No i masz, przypomniałaś mi swym postem, ze najstarszym, odkrytym alfabetem jest składający się z 20 znaków alfabet hebrajski, Jego wiek, to 3800 lat. Odkrycia tego dokonano 2012, a więc całkiem niedawno. Abecadło to zawierało 20 znaków.
O 5000 lat, nie słyszałem.
Alfabet to uzycie liter zamiast ideogramow. Hebrajski do dzis nie zapisuje samogłosek.
Ale ten system zapisu to wymyślili Fenicjanie ponad 3000 lat temu, nie Zydzi . Ja rozumiem, ze to naród wybrany, ale bez przesady moze?
Alfabet fenicki powstal jakies 1000 lat przed nasza erą i byl pierwowzorem zarowno dla pierwszych wersji hebrajskiego, greckiego i posrednio laciskiego jakim poslugujemy sie dzis.
Jak sadze @Szczery_do_BULU mial na mysli alfabet składający sie z liter - wiec odpowiedz powinna brzmiec - jakis sprytny Fenicjanin, ktory chcial ulatwic sobie zapamietanie tych znaczkow.
Póki co, możemy tylko domniemywać w tym temacie.
Jak to kto?
Jarosław Kaczyński.
Większość tak dawnych przekazow to legendy i kilka kawalkow puzzle, z ktorego probuje sie odgadnac co przedstawial obraz. I to jeszcze nadgryziony zebem czasu na brzegach. A puzzle (jak ukladales to wiesz) wlasnie od brzegow sie zaczyna.