Bakłażany, czyli Polka potrafi

Bakłażan jaki jest, każdy wie.

Chciałem jedynie znaleźć przepis na jutrzejszy obiad, a tu strona
https://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata/jak-przyrzadzic-baklazany-po-hiszpansku/ niespodziewanie wymaga ode mnie weryfikacji wieku.

Przestraszony podałem się za małolata, bo nie chcę widzieć i wiedzieć, co Polki.pl robią z bakłażanami po hiszpańsku.

.i uj wielki, obiadu jutro nie będzie :person_shrugging:
2 polubienia

Faktycznie, az sie usmialam.
Ale muszę Cie rozczarowac przerabiaja na jakiegos. katalonskiego potworka .
Masz kurs obrazkowy

Ja zwykle robie faszerowanego podsmazona klasyką cebula, papryka, mielone i pieczarki. I zapieczone.
Mi lekka goryczka jarzyny nie przeszkadza, ale metoda na jej usuniecie jest pokrojenie w plasterki i przesypanie sola, zeby puscily sok.

1 polubienie

Strony polki.pl o obróbce bakłażana po katalońsku piszą coś o sześciu osobach, ściąganiu skórki, jajkach i biciu śmietany.
Jako niezagorzały katolik i dla bezpieczeństwa tych pozostałych pięciu osób zrobię jutro klasyczne polskie gołąbki.
¡Viva Cataluña!
Wideo WhatsApp 2025-04-11 o 22.43.20_a7213805

1 polubienie

A mie wrobla w garści?

Kanarka nie polecam, bo mozna cytryna pomylić.

To może mieć związek z tym, że emoji bakłażana bywa używane jako synonim członka :eggplant:

Mnie osobiście to warzywo kojarzy się w pierwszej kolejności z tym, że jest ono jednym ze złoczyńców w serii gier “Adventure Island”.

Jeszcze wczoraj bakłażan kojarzył mi się z obiadem.

3 polubienia

A mi z kolacja, bo to warzywko lekkostrawne i delikatne w smaku.

2 polubienia

Zazwyczaj obiady konsumuję na kolację, stąd ta nieprecyzyjność wypowiedzi :rofl:

1 polubienie

Bakłażan to czasem erotyczny rekwizyt. Włada się je tam gdzie nie dochodzi słońce. Może dlatego to ograniczenie

Zrolowanego naleśnika z odpowiednim nadzieniem można wsadzić sobie nawet do kieszeni, więc też się nadaje.
Jednak jakoś nie spotkałem się z ograniczeniami dostępności przepisów na naleśniki z nadzieniem.

1 polubienie

Ja to tak sobie pomyślałam ( tak, kolego @ZiraaeL , od czasu do czasu mi się to zdarza, ze one, te Polki, to podpuche robia, ze niby forum dla doroslych, wiec ludzie zajrzą?

1 polubienie

polki.pl to portal. Jak sama nazwa wskazuje kobiecy. Są tam nie tylko przepisy, ale też różne porady. Także zdrowotne. Stąd weryfikacja wieku. Polki.pl powinny jednak zastosować tę weryfikację na część stronu, a nie na całość.

Bakłażany po hiszpańsku nie mogły się udać :relieved:

Od początku. Miód turecki. czosnek z Polski, łosoś z Norwegii, pomidorki greckie, papryka portugalaska, cebulka i szczypiorek z Niemiec, papryka w proszku węgierska, a ser z Włoch. Przyprawy niewiadomego pochodzenia.
A wszystko to zapiekane w amerykańskim piekarniku napędzanym energią słoneczną.

nic obecnie nie można zrobić poprawnie politycznie :tired_face:
1 polubienie

Nawet w starych skryptach byla mozliwosc ukrycia niektorych zawartości, uzależniając dostęp od rangi uzytkownika - ustawianej wg liczby wpisów lub widzimisię admina.
I moim zdaniem skuteczniejsze niz ten farmazon o pelnoletnosci.

polki.pl to nie jest forum dyskusyjne. To portal informacyjny.

Chodzi Ci o ten amerykanski piekarnik? :rofl:
Zapomniales o artosci dodanej - robocizna i myśl techniczna z Polski. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Z tego wychodzi, że nawet klasycznego polskiego bigosu nie można poprawnie zrobić. Protestuję protestem głodowym, zmian się domagając. Może Trump tymi cłami coś wskóra :upside_down_face:

Talerze ze Szwecji też zaprotestowały swoją niekompatybilność :tired_face:

1 polubienie

Odposcil ostatnio. Ciekawe na jak długo?
Jszcze z Chinami walczy.
Ale?
Swiat ma straszaka w postaci ekonomicznej bomby atomowej - ok. 30 do 33% dlugu publicznego USA jest w posiadaniu inwestorow zagranicznych. Wrzucenie tego na rynek?
Chiny maja 3%, wystarczy żeby uruchomic lawinę.

Nie wytrzymaly newowo?

1 polubienie