To tez mozna robic w rozmaity sposob…
U nas jedynie robi sie to w sposób kretyński…
Ale najgorsze jest to ze praktycznie ma alternatywy.TVP kultura,jest kanalem prowadzonym bez entuzjazmu i bez przekonania,jakby ktos zlepil w jedno tysiac wydań"Pegaza"…
Niechciane dziecko?
Wysoka kultura nadal jest niedostepna dla ogółu.
Dlaczego w TV nie ma koncertów orkiestr?
Transmisji oper, teatrów?
Promocji dobrej książki? Wartościowej muzyki?
Tego wcale nie przybyło. A te co są nie mają więcej miejsc…
Bo u nas nie ma…BBC-4
Kazdego tygodnia,sa transmisje koncertow w całosci.Od Mc Cartneya po 4 pory roku,ze sie powolam na ostatnie…
Natomiast programy filmowe na tematy historyczne lub przyrodnicze,sa i tak poza naszym zasiegiem,wiec po prostu ciesze sie ze moge to oglądać i marzeniemi o polskim odpowiedniku,nie zawracam sobie juz głowy…
Widac u nas muszą pojawiac sie internetowi pajace aby w ogóle był temat…
Brakuje indywidualności,brakuje autorytetow…
Ale tez wymagania spoleczenstwa zeszly na psy i sprowadzaja sie do poziomu tv śniadaniowej…A bywa,jak w przypadku kabaretow,jeszcze gorzej…
Podpisuję się rękami i nogami.
To nie TV na się dopasowywać.
To społeczeństwo, ponoć coraz lepiej wyedukowane (90% z maturą, 50% po studiach) ma równać w górę…
Przyklady:
Ci dwaj co prowadzili Sondę bodaj…Zgineli w wypadku i okazalo sie ze byli niezastapieni…
Olgierd Budrewicz i jego Klub 6 kontynentow…Poki byl Tonick Halik i Oranżada Dzikowska,bylo fajnie…Ale teraz to mamy chyba jedynie Cejrowskiego…
Pan Janicki i Stare kino…Teraz,kosmiczna dziura…
Pan Kaczyński i jego entuzjastyczne programy z muzą klasyczną…Dzisiaj nie ma nawet prób podążania tym tropem…
O muzyce w tym kraju,czesto ciekawie a niekiedy wrecz wspaniale,bywalo w radiu.Dawno temu…W tv,nigdy choć indywidualnosci nie brakowało…Osobny temat…
Czy w ogóle jest ktoś kogo kiedys bede tak wspominal?Moze Torbicka czy Raczek,jesli zostac przy filmie…Inni juz nie zyja a oni sami chyba tv nie lubią.I ja sie im nie dziwie…
Kuzynki mojej mamy, bliźniaczki zawarły znajomość z panem Budrewiczem w czasie Powstania Warszawskiego i chyba wtedy jedną z nich łączyło coś więcej z młodym Olgierdem, niż koleżeństwo. Tak mi opowiadała mama i jej inna kuzynka.
Ten program mial taką “siłę razenia” ze do dzisiaj,po pół wieku,uważam go za kluczowe wydarzenie w moim poznawaniu świata.
Plus angielski,genialny serial dokumentalny,“Świat który nie może zaginąć”.
Sondę prowadzili Ździsław Kamiński i Kurek, którego imienia nie mogę sobie teraz przypomnieć.
@collins02 Przypomniałem sobie! Andrzej Kurek!
Tak,zgadza sie:))
A Janicki byl Stanislaw,bo nad tym sie chwilowo głowiłem
Stare sklerotyki dwa my som…
Ludzie z pasją by się znaleźli.
Tylko że nie oszukujmy się. Oglądalność takich programów nie będzie wysoka.
Więc wartościowe rzeczy wylatują z TV na rzecz papki dla mas.
Internet był jakąs szansą dla wartościowych rzeczy ale… te same mechanizmy zabijają w nim wysoką kulturę. Rzeczy wartościowe giną w zalewie chłamu…
Zawsze sie buntuje przeciwko słowu,“stare”
Jak sie ludzi oswaja z disco polo,jesli sie masowo pozbywa autorytetów oraz ludzi ktorych"kamera kocha",jesli kwitnie zupelnie nieczytelne kolesiostwo albo co gorsza,weryfikuje sie pod wzgledem politycznym to…mozna sobie wszelkie pretensje co do jakosci,po prostu,odpuścić…
Tylko jakos dziwnie nie rowna…
Dziekuje bardzo @benasek
No niestety…
Czemu dla mnie akurat taka piosenka xd