Bedzie nowa ustawka?

" Rząd chce ustawowego nakazu noszenia maseczek - informowaliśmy w środę w Wirtualnej Polsce. Doniesienia w tej sprawie potwierdził nam szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Michał Dworczyk ."

I co w tym zlego?
Ja tak mam od marca i jakos zyje. Nie jest to calkowity nakaz, chyba, ze jestes w strefie alarmowej, ale tez zdaja sie na zdrowy rozsadek - choc o to coraz trudniej, ludzie zaczynaja byc zmeczeni. Maseczki zaczynaja byc symbolem - nosza wszyscy, jak kiedys medaliki czy krzyzyki czy inne amulety.
Ale nosza. Nie trzeba az tak mandatami straszyc.
Problem jest z tymi do 30 - chów bezstresowy czesto objawia sie bezmyslnoscia.

Ma być nakaz całkowity.

Taki byl w marcu i teraz w miejscach publicznych i transporcie.
Zasada jest prosta - pomieszczenia uzytecznosci publicznej z windami i klatkami schodowymi wlacznie - obowiazkowe. Odwiedzasz sasiada - zaloz maseczke, korona z glowy nie spadnie.
Zawsze jak sa ludzie w poblizu. Nawet jak jest miejsce na zachowanie dystansu.
Choc policja ma robote, bo nie wszyscy mysla - imprezowanie Hiszpanie maja w genach :wink:
U mnie z plazy wyganiaja po zmroku. Bo to swietne miejsce na niekontrolowane balangi.

1 polubienie

Ale teraz ma być np. w parku…

@elsie samym kijem spoleczenstwa nie wychowasz…
A w PL to juz kolejny rzad, ktory mysli zyczeniowo zamiast dzialac.

W parku maseczki u mnie obowiazuja od poczatku, to miejsce publiczne przeciez.
Mozesz zdjac tylko jesli cos tam amatorsko cwiczysz (jogging, kijki, rower czy korzystasz z parkowych urzadzen treningowych)
W Katalonii od dzis nawet to jest zakazane. Kto nie musi ma nosa z domu nie wystawiac, w Madrycie i Nawarze podobnie.
Nie jest to calkowity lockdown, bo przemysl, transport pracuja normalnie.

I mam nadzieje ze wreszcie tchórzliwy rząd zacznie EGZEKWOWAĆ noszenie tych masek.
Bo do mycia łap czy włosów,nie mówiac juz o praniu odzieży,nawet zaraza niektorych nie zmusi… :exploding_head:
Karać i jeszcze raz karać za tzw.“anti social behaviour”.U nas poki co nie ma ani czarnych,ani terrorystow ani nawet Lepera.Nie ma sie więc kogo bać! :frowning_face:

Ludzka głupota ich zmusza.
Nie popieram. Lepsze by były wyższe mandaty i skuteczne ich egzekwowanie. Dotyczy także wniosków sądowych.

Tym razem chodzi o taki trochę inny nakaz zapewne, nakaz ustawowy - czyli musisz mieć na ryju maskę bo kara będzie… teraz umarzają…

1 polubienie

haha haha

To powinni już dawno zrobić.
Obecnie rozporządzenie nakazuje a z ustawy (aktu wyższej rangi) respektowanie takiego nakazu nie wynika. W efekcie policjanci gonią delikwentów jak gangsterów, dobrze że przy tym broni nie wyciągają, wypisują mandaty, a mądre i posługujące się literą prawa sądy umarzają sprawy.
Mamy pandemię która się znakomicie rozwija. Muszą być stosowane środki nadzwyczajne ale zgodne z prawem, a nie wskutek paniki i niekompetencji rządzących. Więc nośmy te maseczki, nośmy je prawidłowo, korona nam nie spadnie, co najwyżej koronawirus sobie o maseczkę nos rozbije.

Ja sie z sasiadami uzerac nie bede
Bylo nas 7 osob w tym dwojka dzieci w marcu
W urbanizacj przewidzianej na 72 apartamenty po dwie, trzy sypialnie.
Lato przetrwalismy w nieco wiekszej ilosci
Maseczki? Nie zaszkodza
Zaraza? Jest faktem

nO NIESTETY SIĘ MYLISZ. tA ZARAZA TO BUJDY NA RESORACH :smile:

Zaraza to nie tylko wirus.

1 polubienie

Może rodzimych bardziej trzeba się bać, niż obcych? :wink:

Dokladnie na odwrot.Jak zawsze gdy mowa o tych ktorzy sie"nie identyfikują" i wszystko maja w doopie.