Będziecie się nawracać płacąc podatki?

Krajowa Administracja Skarbowa zatrudnia 10 kapelanów zatrudnionych za PIS.

Jak wynika z danych resortu finansów, przeciętne miesięczne wynagrodzenie kapelanów w skarbówce wynosiło w 2018 r. to 4 714 zł netto.

Sejm.gov.pl

Według informacji przekazanych posłom w kwietniu br. przez resort finansów wynagrodzenie kapelanów wynosi od 2,4 do 7,4 tys. zł brutto i jest uzależnione od miejsca pracy. W Izbie Skarbowej w woj. mazowieckim kapelan zarabia ok. 7,3 tys. zł brutto. W lubelskim “tylko” 4,8 tys. zł brutto. A duchowny na pół etatu w woj. zachodniopomorskim 2,4 tys. zł brutto. Jest to kwota uposażenia zasadniczego wraz z dodatkami.

Docisną nas po wyborach… to zostanie się tylko modlić w tym naszym świeckim państwie?

Kuźwa, ja prdl! Dojenie państwa przez czarna zarazę - sorry, ale nic łagodniejszego nie przychodzi mi do głowy!

Na ważne rzeczy pieniądze są.

Gdy się święci kanały włazowe do studzienek kanalizacyjnych, to już mnie nic nie ździwi.

Sądziłam, że to kpina , ale nie…
Przeklinać nie wolno bo moderacja czuwa :stuck_out_tongue:

Zaiste, powiadam, Wam. Azaliż, czyż to apostoł Mateusz nie był czasem tem celnikiem, któren nawróciwszy się na wiarę jedyną, poszedł za Jezusem, zostawiając wszystko co miał?

W tamtych czasach poborcy podatkowi nazywani byli celnikami.

To nie kpiny… bo z wiary się nie kpi… można być wywleczonym z chaty o świcie…

A ja Wam powiadam , oni te wybory wygrają :grin:
Wylezie tłum z niedzielnej mszy i za jednym zamachem wstąpi do lokalu wyborczego …

Okazuje się, że PiS nie tylko dba o swoje rodziny, obsadzając swoich we wszystkich możliwych strukturach, jakie od władzy zależą. Również księżom daje zarobić, bo nie oszukujmy się – taka posadka, to czysta synekura. Ile taki księżulo ma do roboty miesięcznie w Urzędzie Skarbowym? Pewnie odprawi ze dwie, trzy msze miesięcznie i to wszystko. A ja się pytam – po co? Czy pracownicy KAS nie mają swoich parafii gdzie mógłby praktykować swoja religię? To ksiądz musi przychodzić do nich w pracy, jak w szpitalu do chorych czy w wojsku do żołnierzy gdzieś w leśnym garnizonie?
Aha – i wyobrażam sobie co będzie jeśli zmieni się władza (oby) i ci „kapelani” zostaną zwolnieni – będzie krzyk: „To jest atak na Kościół!”

Wygraja chyba
bo opozycja zamiast zastanawiac sie nad alternatywnym rozwiazaniem zajeta jest wytykaniem wad systemu

To jest typowa bezczelność funkcjonariuszy władzy i kościoła, To jest sprzeczne z konstytucją, która zapewnia świeckie państwo. A jak coś jest sprzeczne z konstytucją, to jest jej łamaniem. To kto tu kłamie? Przecież szaragowy poseł twierdzi, że konstytucja łamana nie jest. A on taki prawdomówny. No co jest, zatem?

Konstytucja nie jest łamana… ona jest gwałcona. w dzien i w nocy.

Oj, tam! W nastepnej kadencji PiS zmieni konstytucje do której wpisze, że kapelan musi miec etat w kazdej państwowej instytucji. Tak jak niegdys w kazdej była komórka PZPR.

Mysle,ze calkiem lagodnie sie wraziles.

@birbant zale problem w tym,ze oni nic nie zostawia,chyba,ze spalona ziemie.

Pokrywy wlazow to odlegla przeszlosc. Teraz sie modly nocne transmitowane przez TVPiS odprawia. To tylko poczekac jak niczym w Maroku wikary z jutrznia modlitwy serwowal jadac ciezarowym volvo (bo dzwony troche waza, imam tam jezdzil furgonetka bo mu dywanik i megafon wystarczyly)

@ata-ata alternatywne rozwiązanie czego ? nawet nie mają czym nas zachęcić bo wszystko rozdane i obiecane na kolejne lata.
Ostatnie lata wykazały , że Polak w grupie mówi jedno a w lokalu wyborczym kieruje się własnym portfelem .

A tymczasem w szkołach…

Dac im palec to reke odgryza i deseru zazadaja.
Juz widze katechete na zastepstwie - czy oni w ogole podlegaja pod jakies przepisy w kwestii bycia nauczycielami? Czy tylko wiedza gdzie sie podpisac przy wyplacie?

Na razie wisi mi to nacią od pietruszki, ale jak zaczną jeszcze kombinować przy ZUS-ie i podatkach, to zwijam się do Czech. Niby też Słowianie, a jakże odmienna mentalność. Języka już się uczę.