Bezkonkurencyjny Tusk?

Trzasku wygra w 2025!

2 polubienia

Jak jes ministerstwo turystyki i przemyslu w takim jednym kraju? :wink: jak to zwal, tak zwal. Wazny jest zakres dzialan. tylko dlaczego na Slasku? A nie np. W Szczecinie?

2 polubienia

Pisalam przeciez, ze precedens prezydencki był…

1 polubienie

A o tym to nie wiedziałem. Ale po co? Tego możemy z wielkim prawdopodobieństwem się domyślać. To ma związek z powiedzeniem; - dziel i rządź…
Spółki Skarbu Państwa też pewnie pozostaną nienaruszone, zmienią się tylko oblicza przy tych sutych korytkach… I to już mnie boli.

3 polubienia

Zapowiada otwarte konkursy na szefów tych spółek a nie mianowanie z klucza partyjnego.

2 polubienia

Sama koncepcja spolek skarbu panstwa jest chora. Konkursy to leczenie syfu pudrem.

1 polubienie

Aha, to już lepiej. To, jeżeli tak będzie, duży postęp.
Też tego nie wiedziałem.

1 polubienie

Podobno jak prezydent nie będzie w stanie utworzyć rządu to przechodzi ten proces na większość w Sejmie czy jakoś tak

I to podobno wg konstytucji. Mam nadzieję że nie namieszałem heh

Tak mówili w TVNie

2 polubienia

Nie namieszałeś.

2 polubienia

Nie namieszales. Tylko ten proces jest dosc długi i istnieje niebezpieczenstwo, ze przez ten czas sporo dokumentow “wyparuje”

2 polubienia

Ile ja już ustawionych konkursów, czy zamówień publicznych widziałam :frowning:

Wreszcie ostateczne wyniki wyborcze

1 polubienie

PiS wygrał “optycznie” a koalicja opozycji – politycznie.

3 polubienia

Politycznie to wygrał PiS optycznie, a koalicja faktycznie… :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Roznica 5% to niewiele, a dokladajac, ze byli jeszcze inni kandydaci?
@Bingola ma racje, gdyby nie zmasowana propaganda i te wszelkiego rodzaju pikniki z nasze pieniądze to byloby jeszcze gorzej dla PiS.
A co mi sie o uszy obilo, ze ziobrysci w tym maja 18 posłów, czyli zdaje se moga wlasne kolo poselskie założyć? Prezes do obslugu kuwety bedzie musial pomoc domowa zatrudnic jak tak dalej pojdzie?

1 polubienie

Cóż…Nie miałem okazji głosować na Tuska,nie głosowałem też na lokalną “jedynkę” a jedyna znana mi bliżej postać z listy KO,miała numer 10 :innocent:
Natomiast pojawienie sie ponowne Tuska,na scenie politycznej,przywitałem juz dawno temu,jak zbawienie.
Od lat krzywdzony bełkotem wypowiadanym delikatnie rzecz ujmując,łamaną polszczyzną prezesa,Rydzyka,Szydło,po prostu czuje ulgę słuchając Tuska.
I założę się że przynajmniej pół Polski,podziela moje odczucia.

3 polubienia

PiS próbuje przeciągnąć PSL na swoją stronę ale Kosiniak-Kamysz twardo stoi przy opozycji

I dobrze bo kraj nie ujedzie inaczej za daleko

Ale trzeba oddać PiS to że nie fałszowali wyborów na potęgę. Chociaż i tak nie były równe

1 polubienie

Nie sfałszowali bo zbyt wielu ludzi zdawało sobie z tego sprawę zarówno w Polsce jak i na świecie kolejny skandal na skalę światową pogrążyłby ich całkowicie szczególnie po nie dawnej aferze wizowej Nie mówiąc o tym że za sfałszowanie wyborów dostali by trybunał stanu gdy grzechów PiSu jest cała lista a zafałszowane wybory trudniej ukryć jak przekręty finansowe…po prostu nie chcieli się pogrążyć do reszty

2 polubienia

Bo tak naprawdę wybory jest sfałszować bardzo trudno. Za to bardzo łatwo zrobić propagandę, unikać bezpośrednich debat, wprowadzić szereg przepisów utrudniających głosowanie w miejscach przewagi opozycji (zagranica, duże miasta a w nich mniejsza liczba komisji) i ułatwiające w swoich matecznikach (komisje przy parafiach, dowożenie starszych osób do lokali wyborczych). To im sie udalo ale nie wystarczyło

3 polubienia

Dochodzi jeszcze aspekt kart demograficznych. Polega to na tym, że od czasów rządu PiS nie skorygowano zmieniającej się ilości mieszkańców w danych okręgach w stosunku do ilości wystawionych w nich mandatów. PiS wiedząc, że w ich bastionowych okręgach ubyło mieszkańców i powinno się tam zmniejszyć ilość kandydatów, nie zrobił tego, tak, jak nie zwiększono ilości kandydatów w okręgach, gdzie ta liczba ludzi się zwiększyła. W ten sposób KO straciła 2 mandaty, a PiS zyskało aż 8. Ale zyskała też na tym i Trzecia Droga, straciła najbardziej Lewica.
Gdyby dokonano tej korekty, obliczono, iż różnica między PiS i tylko KO wynosiła by 0,2 punktów, w jedną albo drugą stronę. Ogólnie bilansując, uwzględniając błąd statystyczny, z dużym prawdopodobieństwem nie trzeba by było czekać na nowy rząd do grudnia i Duda łaski by nie robił bo samo KO mogło by mieć tu minimalną przewagę.

Po prezydenckich wyborach za granicami bardzo mocno pilnowano, aby komisje się wyrobiły w czasie i głosy dotarły tam gdzie powinny na termin.

Kto wie kto byłby dziś prezydentem, żeby wtedy nie zrobiono tego wałka z dużą częścią głosów z Holandii, Belgii i Niemiec, gdzie miażdżącą przewagę miał Trzaskowski.

3 polubienia