Właśnie dlatego proponowałem, abyś zapodał swoje źródła
Tak, ale Islam jest tutaj tak naprawdę godny potępienia. Mogli być przecież innego wyznania, to nikt by ich nie prześladował.
Dla mnie rasizm nie jest logiczny, bo przecież dla katolika najważniejsza powinna być religia, a nierzadko biali katolicy biją czarnych katolików, ale już biały protestant jest OK.
Najpierw pokaż, że szukasz swoich. Bo ty człowieku nawet pisać nie umiesz, a chcesz za mędrca uchodzić, nie wiedząc, że w tematach polityczno-historycznych dbałość o szczegóły ma ogromne znaczenie.
Po pierwsze. Collins nie broni Indian, bo za takie określenie od rdzennego Amerykanina dostałbyś w pysk.
Po drugie nazewnictwo. W historii nie generalizuje się na wszystkich. Zamiarem Lutra nie było oderwanie się od kościoła. Warto doczytać, a nie pisać bzdury. To, że do tego doszło to szereg innych czynników.
Po trzecie kto to Albini? Albinosi? Albin Siwak - pewnie bez googla też nie wiesz kto to? Jak już to Albigensi, bo jeśli ktoś wpisze i będzie szukał może nie znaleźć i pomyśli, że nieuk pisał. To tak na przyszłość.
Stary Ja to wiem od gimbazy … Ale sam widzisz … Jan Hus też nie chciał oderwać Czech od KK, a mimo to spalili go stosie …
Poza tym tutaj masz trochę o realiach ówczesnych …
Poza tym polecam poszukać tych wersetów z księgi Daniela z filmu, który wstawiłem wcześniej, bo każdy z nas ma je w biblii … I tylko ktoś kto nie chce bo się boi to sprawdzić, będzie się upierał, że jest inaczej
Poza tym polecam poszukać i tych fragmentów w biblii
https://www.youtube.com/watch?v=gDkpLUbR7gw
Polecam też przeczytać Apokalipsę św. Jana …
PS. Ja nawet będąc agnostykiem nie jestem wstanie udawać, że jest inaczej …
EDIT: Chyba nikt nie ma wątpliwości, że biblia jest książką (księgą lub księgami)
Przepraszam … Nie Albini tylko Albigensi … Mój błąd
Nigdy nie pisałem, że zamiarem Lutra było oderwanie się od KK… Tutaj Ty z kolei piszesz bzdury …
A co do Indian to stawał po ich stronie często na forum, a więc de facto ich bronił w taki czy inny sposób …
Ciekawe gdzie… Ja tego nie widziałem …
Można wiedzieć czy masz coś wspólnego z Francja? Zawsze Myślałem nad tą francuska flaga xd
Coś mam - to mój ulubiony kraj
Grochem z kapustą równie dobrze można nazwać nawet obecne Indie czy wczesnośredniowieczną Europe
Indie to nie groch z kapusta.
A 1, 3 miliarda ludzi.
Sredniowieczna Europa przy tym to kaszka z mleczkiem.
1,3 miliarda ludzi z czego większość to hindusi a Ci są nieźle odjechani i mają przenajróżniejsze często bardzo sprzeczne poglądy … Jeden wielki bezsens … Poza tym u Nich jest bardzo dużo języków i różnych ludów wymieszanych ze sobą … W języku głównym hindusów nie mówi nawet połowa z nich - dlatego m. in. tak ważny jest tam j. angielski …
A średniowieczna Europa to też masa ludów była przecież - sami Frankowie to zlepek różnych plemion germańskich … Także nie powiedziałbym, że przy tym to kaszka z mleczkiem
Indie to Indie.
To po lebkach, ale moze Ci sie troche ten bigos strawniejszym zrobi?
Nie chce mi się już czytać dzisiaj na temat Indii - zarobiony jestem. Od czasu do czasu tu zaglądam
Kurła panowie. Przekażcie sobie znak pokoju. Łokciem. Bo covid.