Blues nieznanego

https://www.youtube.com/watch?v=2dtV6430q-c

Bo takim byl u nas Big Walter"Shaky"Horton,fantastyczny harmonijkarz,zmarły w 1981 roku.
Wielka postac bluesa,Willie Dixon,powiedzial kiedys ze nigdy nie slyszał lepszego od niego…
Gwiazda muzyki pop rock,Robert Palmer,postawil Hortona w jednym szeregu z Sonny Boy Williamsonem oraz Little Walterem…Rekomendacje wiec,frapujące.
O plyty nie jest łatwo.Poza tytm,postac ta wolna jest od skandali i czasem trudno wpaść na jego trop.A przeciez koncertowal z Muddy Watersem i Johnny Winterem.Nagrywal z Fleetwood Mac oraz Johnem Lee Hookerem…
Nie byl wiec kims anonimowym.A jednak jego muzyka jakby omijala nasze rejony.Dzis juz nie pamietam czy byl obecny w trojkowej audycji,Blues wczoraj i dzis,Marii Jurkowskiej,czy moze u Manna i Chojnackiego…
Muzyka z kregow chicagowskich,niczym nie zaskakuje.Jest taka jak mozna sie spodziewac.Ale Horton porywa swym kunsztem! Plyta plytą ale tak na serio to nic nie zastapi TAKIEGO koncertu :slightly_smiling_face:

1 polubienie

To już wiem kogo we Francji puszczali, gdy nocami tam jeździłem. Nic o tym gościu nie wiedziałem, ale tę muzykę pamiętam, właśnie z francuskiego radia. Powiedzieć, że gra wspaniale, to nic nie powiedzieć.

1 polubienie

To francuskie radio na jakie sie czesto powołujesz,zaczyna mnie intrygować…
A mowilo sie zawsze ze Francuzi do rocka tak sie nadają jak Anglicy do skoków narciarskich :rofl:

1 polubienie

To nie jest jedna rozgłośnia. Przynajmniej ze dwie, ale jak się nazywają? Zabij, nie powiem.
Jedna łapała gdzieś w okolicach Calais, a druga, chyba Besancon - Lyon, to kawał obszaru było.

1 polubienie

To juz nie wazne gdzie.Wazne ze są.To jest cos do czego my nie mozemy jakos dorosnąć…

1 polubienie

U nas teraz, tfu, za przeproszeniem, Zenek i Sławomir…

1 polubienie

Dlatego nie interesuje mnie nic poza Trojką i Nowym Swiatem.Ale wydaje mi sie wrecz nieprawdopodobne by w 40 milionowym kraju,nikomu nie zalezało na stacjach z prawdziwego zdarzenia.Poziom stacji komercyjnych jest tak niskich lotów ze czuje sie zażenowany w ogóle podejmując temat…To sa tylko trampoliny do upychania reklam ktore trudno nazwac radiem…

1 polubienie

Ze 2 lata temu, będąc w kraju, gdzieś między Poznaniem, a Piłą złapałem dobrą muzykę późnym popołudniem, aż się zdziwiłem, ale to był tylko raz. Reszta, to barachło i tyle.

1 polubienie

Przypadek…Pewnie ktos w lokalnej stacji stracil kontrole :upside_down_face:
Kiedys mialem za zadanie[ktorego sie szybko zrzekłem] monitorowanie jakiejs zetki czy innej eski…Moze nastolatek by sie cieszył…Ja bylem załamany.

1 polubienie