Bo trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym?

Interpretacja dowolna. (Pytanie zainspirowane filmem “Przemytnik” z 2018 roku w którym główną rolę zagrał 88letni Clint Estwood.)

2 polubienia

Filmu nie znam, ale faktycznie lepiej odejść, niż doczekać chwili, kiedy nas wyrzucą.

1 polubienie

Najpierw tym niepokonanym trzeba zostac. A dotyczy to niewielu.

Akurat Clint niech gra do końca swych dni.

1 polubienie

Aktywnosc w ogole to najlepsza metoda na starosc. Niekoniecznie na miare Oscara, ale jak klapniesz na tylek i zaczniesz sie nad soba rozczulac to po tobie.
Niestety z ta aktywnoscia i to dla wszystkich teraz wyhamowalo.

1 polubienie

Trzeba cały czas coś robić. By w mózgu tworzyły się nowe neurony. To zapobiega demencji.

2 polubienia

To zależy od okoliczności. Dawno temu, gdy pracowałem jakiś czas w okolicach Augsburga poznałem taką historię:
Firma chcąc uniknąć nagłych utrat pracowników zaczęła zachęcać, żeby pracownicy podpisali aneks do umowy o pracę, z którego wynikało, że pracownik musi zgłosić chęć odejścia 6 miesięcy naprzód. W zamian firma też dawała gwarantowane 6 miesięcy wypowiedzenia. Myśleli, że będą sprytni, bo jaki potencjalny nowy pracodawca będzie czekał na pracownika pół roku? Mój kolega podpisał jako pierwszy tę zgodę. Inni pukali się w głowę, że teraz będzie w tej pracy do śmierci. A on ze spokojem dwa dni potem przyniósł ulotki z lokalnych związków zawodowych i zaczął rozdawać pracownikom. Tego samego dnia opuścił firmę z czekiem z wypłatą za sześć miesięcy pracy i otworzył własną firmę :wink: Czasem lepiej być wypchniętym :wink:

3 polubienia

Skrajne przypadki.
Tak na marginesie, mam tam rodzinkę :wink:

1 polubienie

W Augsburgu? Fajne miasto.

2 polubienia

Tak. Jeszcze u nich nie byłam, mimo iż zaproszenie każdego roku dostajemy.

1 polubienie

Bawaria to bardzo specyficzny rejon Niemiec, Bawarczycy często za Niemców się nie uważają. A do Augsburga i Monachium warto pojechać (chociaż w tym roku Oktoberfest nie ma). Przy okazji warto skoczyć w góry i zwiedzić niedokończone dzieło szalonego Ludwiga - zamek Neuschwanstein, na którym wzorowany jest zamek Disneya :wink:
No i Wurzburg ze dwie godzinki jazdy na północ od Augsburga ma swoje uroki, pałac i ogrody przepiękne.

2 polubienia

Dostaję sporo zdjęć, wiem, że tam ładnie, mimo iż oni też nieszczególnie lubią procenty, o festyn zahaczają.

1 polubienie

Oprócz zabytków takich jak katedra, lub wieża przy ratuszu, w Augsburgu był taki browar z piekarnią i knajpą. Dopóki kupowałaś piwo, dawali gorący chleb za darmo (mieli też Spaetzle “tyle ile możesz zjeść”, w tamtych czasach po 8 marek). Ale nie o kluskach. Mieszanina świeżego piwa ze świeżym chlebem powodowała taką produkcję gazów cieplarnianych (chyba z tytułu niezakończonej fermentacji?), że następnego ranka człowiek sam ze sobą nie mógł wytrzymać, myślę, że utrata węchu z powodu koronawirusa też by nie wystarczyła… :smiley: :smiley: :smiley:

2 polubienia

to faktycznie fermentacja dolna :rofl: :rofl: :rofl:
lepsza niz austriackie (swego czasu szwajcarskie) piwo sw.Mikolaja

W tej rodzinie akurat smakoszy piwa nie ma, dziwne ludzie, pewno z tego powodu stary nie chce tam jechać🤣 Spotykamy się w Polsce, na wsi, i wystarczy.
Dzisiaj dostałam zdjęcie, też z Niemiec, inne okolice.

2 polubienia

A to też ładne :rofl: :rofl: :rofl:

1 polubienie

Młody tam wczoraj był, ludzie potrafią się bawić :wink:

1 polubienie

Interpretacja interpretacją ale Clint na starość stal sie aktorem znakomitym ktory dawno temu wyszedl ze schematow spaghetti westernu.
Genialna rola w “Co sie wydarzylo w Madison County?” byla chyba takim sygnalem ze Clint zaczyna cos nowego.
Poza tym,ktos musi grac role starszych ludzi.I jesli to ma byc akurat Clint to jestem “za”.

3 polubienia

@Szczery_do_BULU Byliśmy z mężem na wakacjach w okolicy tego zamku: piękne miejsce… Tyle że strasznie drogo… Płaciliśmy za pensjonat gruby hajs choć żadne tam super mega warunki: kiedy przyjechaliśmy okazało się że w kibelku nie ma srajtaśmy: uważaliśmy że to standard… a już na pewno za tą cenę. Poszłam do właścicielki a ona grzecznie mnie pouczyła że najbliższy Lidl jest 3 km dalej…

@Devil Okazało się że Clint był producentem tego filmu…

1 polubienie