Brygada świętokrzyska. Kolaboranci i nacjonaliści czy bohaterowie i patrioci?

Adrian Duda objął patronatem święto wyżej wymienionej formacji.
Jak to z nimi było?

Za trudne za weekendowy wieczór? Mam nadzieje że nie.

1 polubienie

Trudne bo nie znam tematu.
To było coś na wzór oddziału majora Dobrzańskiego - Hubala ?

ostatnio czytalam ksiazke (beletrystyka, ale oparta na faktach historycznych) Siembiedy “Gambit” gdzie przewija sie temat tej brygady. dokladniej nie drazylam - ale wydaje mi sie, ze takie patronaty to sliska sprawa.
nic wtedy nie bylo czarno-biale jak sie to chce teraz przedstawic.

a ksiazke polecam, podobnie jak i dwie poprzednie tego autora - 444 i “Miejsce i imie”.

1 polubienie

444 Siembiedy czytałem i nie polecam, Tamtej drugiej nie znam. A w 444 poswawolił nie tylko historycznie, ale i ogólnie.Np, albańska ciężarówka w Polsce; buahahahahaha!!!

ale przeciez nie bedziesz ksiazki fantastycznej rozliczal na zasadach dokumentu? ja sie przy 444 ubawilam, ale ja SF lubie, nawet jak dotyczy polityki.
ta druga to juz powazniejsza

1 polubienie

O takiej to nawet nie slyszalam…

sadze, ze malo kto slyszal.
Adrian juz obronil Westerplatte.

1 polubienie

Weź kuźwa daj adres, to Ci zamówię dwie szóstki, żebyś trudnych pytań w weekend nie zadawał :slight_smile:

tiaa a jak zażąda nie tuzina a gros?

Az musze sprawdzic…

Nic dodac nic ujac…

Działalność Brygady została scharakteryzowana w meldunku dowódcy okręgu AK Radom z 2 stycznia 1945 roku następująco: „Działalność NSZ bez zmian. Wyraźna współpraca z Niemcami i plaga społeczeństwa na skutek stosowania rekwizycji. 22 listopada w czasie przemarszu NSZ przez miejscowość Oleszno Niemcy ściągnęli posterunki. Notowane są kontakty z Gestapo” [14].

Do ostrego sporu między oddziałem AK a patrolem rekwizycyjnym Brygady Świętokrzyskiej doszło w nocy z 21 na 22 grudnia 1944 w majątku Pierocice. Pomimo sprzeciwu Akowców patrol rekwizycyjny z majątku zabrał konie, 2 krowy i 2 świnie oraz 500 kg zboża. Podobne zdarzenie miało miejsce we dworze Janoszów należącym do Białkowskich. Tam zarekwirowano 1 świnię[15].

Oprócz rekwizycji kluczowym czynnikiem niechęci popierającego NSZ ziemiaństwa było grubiaństwo, brak karności i brak poszanowania dla zasad moralnych wśród jego członków[16].

Delegatura Rządu meldowała: „Brygada Świętokrzyska NSZ pod komendą Bohuna przegrupowuje się obecnie ku zachodowi w myśl dyrektyw ONR pozostania po niemieckiej stronie frontu. Zarówno ze strony AK jak NSZ-SN wreszcie od dezerterów AL z powiatu radomszczańskiego stwierdzono, że przy przeprawie części oddziałów (m.in. słynny oddział Żbika który współpracował z Niemcami również na terenie Miechowskiego) przez Pilicę Niemcy wycofali uprzednio posterunki mostowe. Gestapo wypuściło na wolność jak to już niejednokrotnie miało miejsce dowódcę bojówki ONR Pługa ujętego na robocie z bronią w ręku” [17].

1 polubienie

Noszszsz k…, Rybcia! Nic dziwnego, ze nie slyszalam. Juz wystarczajaco duzo tematow na temat ONR zakladalam…