One tylko zmieniy czasoprzestrzeń
Stoję i stoję z przygotowanym aparatem…
Może narysuję z pamięci co to było.
Kruki w Polsce sa rzadko widywane.
Sa charakterystyczne, bo ich piora w sloncu maja metaliczny polysk
Kawka raczej nie wystepuje stadnie Wrona czy gawron?
Za stodołą w wielkiem pudle
ćwierkały se młode wróble,
a nad niemi wrona kracze;
– nie ćwierkajcie się smarkacze…
Jeśli całe czarne, to na 99% gawrony. Gdy są w siwe ale mają czarne skrzydła, to wrony a gdy grafitowo czarne ale nie siwe i nieco mniejsze od gołębia to kawki. Inne krukowate jak np. czarnowron czy kruk tu raczej w rozliczenie nie wchodzą…
Nienawiść a jeszcze częściej,zawiść,jest w stanie sprowokować do wszystkiego.
A przesławna stonka to niby co?
Stonka turystyczna?
Nie turystyczna. Myślę, że @collins02 pisze o tej, która opanowała w czasach powojennych rosyjskie kartofle, a przyszła tam z Ameryki (według propagandy). W Polsce też była, bo przecież byliśmy pod “ochroną” Wielkiego Brata. więc do nas Amerykanie ponoć też ją podrzucali.
Ze stonką?
Gatunek inwazyjny lubia to co i my - kartofle na obiad
W moim mieście sporo kawek jest. Przed chwilą byłam w warzywniaku i mijałam pod bankiem (między warzywniakiem a domem) trzy kawki, które dziobały z rozwalonego kartonika jakieś jedzenie mocno oblane keczupem. Plastikowy widelczyk leżał obok, ale one z niego nie korzystały. Zaraz dalej jedna pod drzewem wydziobywała coś co było pod śniegiem. Całe miasto mamy białe (sporo tego śniegu), więc może bardzo głodne były, ale ten keczup? Czy ich nie rozbolą brzuszki?
Ptaki maja w brzuszkach umiejetnosc przetrwania
Nasze zoladki wytrzymuja pewne stężenie kwasu solnego w potomkach dinozaurow? To maja przenośny worek z zajzajerem nazywany żołądkiem jest przy tym niczym
Ja dziś patrzyłam jak się te kawki, wrony czy gawrony ganiały po trawniku. Bawiły się jak małe kociaki. Biegały z czymś w dziobach i próbowały to sobie odebrać.
One sie przez zabawe uczyły sztuki przetwania
Wyglądało to przekomicznie. Mogły odfrunąć ale ganiały po ziemi.
A to paskudy chca zostac celebrity?