Ci co handlują to koncerny.
Taki Henkel na przykład siedzibę ma w Niemczech, ale oddzialy w wielu krajach.
Organizacyjnie to jest system naczyń polaczonych, zmian nie da się dokonać w jeden dzien.
Nie to, zebym multinacjonalek bronila, ale tak zachwyceni zyskami, ze zapomnieli, ze inwestycje w Rosji to posuniecia bardzo wysokiego ryzyka i teraz się to msci.
Podobnie jak przenoszenie produkcji do Chin, bo tam taniej. Markowe kołowrotki, naprawdę dobre … były, zanim nie przenieśli fabryki do Azji. Podczas jakiejś kontroli wyszło, że pracownicy potrafią “zaoszczędzić” na materiale i wykonać prawie 20% więcej. Nadwyżkę sprzedają oczywiście na swój rachunek. A markowy towar ludzie reklamują, bo zacina się, zrywa żyłę, czy ma inne usterki. nie znam się na budowie kołowrotka
Znalazłam info: Hiszpania na prośbę USA i z udziałem FBI uchwyciła statek Victora Vixalberga, rosyjskiego biznesmena i osobę bliską Władimirowi Putinowi - prawda?
Czyj z FBI to nie wiem, bo kilka tych jachtów zatrzymali.
Podobnie jak objeto depozytem wiele posiadlosci i apartamentow.
Bankomaty w Hiszpanii nie obsluguja kart z rosyjskich banków, Depozyty Rosjan zamrożono, po weryfikacji niektore konta rezydentow (tych co tu żyją i placa podatki) odmrozono, ale nie mogą przekazac pieniedzy do Rosji. Zastosowano podobną metode kontroli jak w przypadku terroryzmu - każdy przelew jest sprawdzany, żeby nie móc kasy przesłać nawet przez raje podatkowe. Podobno mozna?
Okrucieństwo jest wpisane w wojny, jak 2 x 2 jest 4. Takie jest wojen “prawo”.
Rosje powinni wyrzucić (albo przynajmniej zawiesić) ze wszystkich prestiżowych organizacji międzynarodowych z ONZ na czele. Usunąć ze wszystkich rozgrywek sportowych, kulturalnych, wykluczyc z organizacji ekonomicznych, itp. Może gdy ten kraj znajdzie się na marginesie świata, to jego naród wreszcie przejrzy na oczy?
Narod zostanie poinformowany, ze nazistowski zgnily zachod nie docenia cnót wszelakich niosacego postęp i szczescie dla ludzkosci Rosjan, narodu męczenników za sprawę.
Pokazywali wczoraj fragmenty moskiewskiego dziennika. Zalamac sie mozna, a pamietaj, ze jakies 60 do 70% ludzi nie ma tam dostepu do innych informacji niz panstwowe radio, telewizja i gazety docierające kukuruznikiem raz w tygodniu razem z poczta.
A ilu ludzi na Ukrainie zdąży zginąć nim to się stanie?
Odnaleziono jednego z katów Buczy. To ten śliczny dzieciak ze zdjęcia. Chciałabym zobaczyć matkę, która tak go wychowała
A jak do tego doszli ze to on?
Poczytaj, to będziesz wiedział. Sam się pochwalił. Napisali do niego i głupek odpisał i jeszcze postraszył, że wróci i dalej zadziała, bo Ukraińcy, to chodzące trupy czy jakoś tak. Nie mogłam dokładnie przeczytać. Łzy zasłaniały litery.
Dużo za dużo.
Dziś Putin, ale raczej Ławrow, zaczął się odgrażać w kwestii zamknięcia połączeń drogowych. Odcięło by to Kaliningrad. I zmusilo do zaopatrzenia tylko droga morską. A zalew plytki.
Z dużą niechęcią i przykrością muszę stwierdzić, że przekop przez mierzeję az tak glupi nie byl…
Aha no tak.
Typ ze skrobanki
Może jest dumna z syna, tak jak 80% rosjan? Mała litera - celowo.
Ja przykrości nie odczuwam - coś się udało (trzeba tylko dokończyć).
Ja bym go nie odstrzelila. Tak uszkodzić kogos takiego, żeby do konca zycia przelezal przytomny, nie mogac mowic ani sie ruszac .
Ja bylam przeciwna, bo duzy wydatek i ekologia.
Ale jak się okazuje vis mayor czyli polityka.
A dobrze, ze zakaz sprowadzania wegla z Rosji. Zasiarczony byl strasznie.
A ci “przedsiebiorcy importerzy” domagający sie rekompensat niech sie angielskiego poducza i importuja z Austalii kangury…
Jaki wydatek? Rodzina wychowała, rodzina utrzymuje.
Ale ja o przekopie mierzei na Zalewie Wiślanym.