Bucza to za mało?

Co z tym zachodem? Skoro tak to wygląda to Putin może śmiało iść dalej na zachód.

4 polubienia

Jakby mogl to juz by byl. :wink:

4 polubienia

Spokojnie, nie wszystko na raz. Jak zrówna z ziemią Ukrainę, to widząc reakcje państw zachodnich może sobie pozwolić na dalsze kroki. Kto go powstrzyma? Francja pierwsza podpisze akt kapitulacji. A tak z ciekawości, bo mało widzę wieści o Hiszpanii. Jaki jest stosunek władz do tego bestialstwa? Wiem, że trochę uchodźców z Ukrainy przyjęli, ale jakaś pomoc militarna? Humanitarna? Nic nie słychać, albo ja nie znajduję informacji w mediach. O Holandii wiem, że premier początkowo powiedział, że nie przyjmie ŻADNYCH Ukraińców, ale pod naciskiem społeczeństwa zmienił zdanie. Ilu przyjął? Ktoś wie? A Belgia?

4 polubienia

A kościół?

3 polubienia

Nigdzie dalej nie pójdzie. Nie daje rady z Ukrainą, a na innych by napadał? A niby kim? Mięso armatnie nie jest niewyczerpalne. Zobaczcie co się dzieje, już ściąga posiłki z Gruzji, Karabachu, Wagnerowców i najemników z Bliskiego Wschodu. Młodzi Rosjanie liznęli trochę Zachodu. Pokolenie Facebooka i Instagrama nie chce ginąć za swojego wodza. Upada mit wielkiej, drugiej armii świata, a kraj stoczy się do poziomu Korei Północnej.

6 polubień

To juz nie uwazacie, ze mu kasy na 3 dni wojny starczy? Xd

1 polubienie

U mnie, w małej wsi, na probostwie 11 było, teraz jest 6, to się wciąż zmienia. W domach prywatnych też trochę osób jest. Więcej jest w gminie. Też trochę w domach, reszta na zbiorowej sali, Nie wiem ile, ale 3 rodziny przyjmujące uchodźców znam. Sama też nie siedzę z założonymi rękoma, ale tutaj spowiadać się nie będę :slight_smile:

3 polubienia

Obyś był prorokiem.

3 polubienia

Kasa mu wciąż płynie i płynąć będzie. Może troszkę mniej, ale zawsze jest. Przecież wciąż sprzedaje ropę i gaz, no i nie tylko.

4 polubienia

Po kolei.
Bucza to symbol. Wiadro zimnej wody wylane na glupie lby.
Pomoc wojskowa (to juz lezy w gestii NATO, mala nie jest) i cywilna plynie.
Tu sie to traktuje jako obowiazek, nie powod, zeby robić wokol siebie dużo szumu.
Przed wojną bylo tutaj oficjalnie ponad 100 tys. obywateli Ukrainy (duża część kogos juz sciagnela) - poza tym ludzie juz wczesniej wspolpracowali z roznymi organizacjami pomocowymi np. ściągając dzieciaki z okolic Czarnobyla, adoptując maluchy i co tam dużo mowic - Ukraina pozwala na rolę platnej surogatki, więc wiele kobiet/malzenstw nie mogacych miec dzieci, a chcieli miec genetycznie swoje wykorzystywalo okazję. Oficjalnie.
Poza tym pamietaja rzeznie jaka byla bratobojcza wojna domowa.
Zresztą podobnie jak Jugoslawia, Ukraina tez taką jest
Kursy języka, szkola, pełna opieka medyczna - dostają status uchodzcow wojennych, więc na koszt podatnika.
Zresztą problemu nie ma, chcą pracowac.

Docelowo liczą sie z ponad milonem oficjalnych przyjezdnych.

Problem jest z tym, ze Ukraincy w przeciwienstwie do innych uciekinierów mogą się swobodnie poruszać po strefie Schengen i niektorych innych krajach europejskich, wiec rotacja jest duza. Trzeba trochę czasu, zeby móc to przeliczyc.
Bo razie kazdy szuka swojego miejsca.
Politycznie? Wywalili 27 dyplomatów, reszta restykcji w toku, a tak trochę cynicznie? Żeleński jako komik nawet nie mogl pomarzyc o takiej widowni jaka ma jako prezydent - dzis ma przemawiac w Kortezach.
Transmisja bezposrednia, podobnie jak poprzednich polaczen z parlamentami innych krajów.
A z ostatniej chwili?
UE poza gazem (tu niektóre kraje daly d* Putinowi podobnie jak Niemcy) gdzie zaleca sie ograniczenie impottu oblozyla anatema wegiel i ropę.

5 polubień

Dzięki :slight_smile:
O tych surogatkach czytałam już dość dawno.
Ponad milion, to rzeczywiście sporo.

2 polubienia

Ja to wiem,ale to wy powtarzaliscie za propaganda xd ze putin zbankrutuje zaraz.
Poza tym wtedy nue bylo mowy o zakazie imporu ropy. Mialy wystarvzyc te sankcje

To duzy kraj…

Tak zaraz to nie zbankrutuje.
Zresztą państwa nie bankrutują, najwyżej ogłaszają niewypłacalność.

2 polubienia

Xd
… wiadomo o co chodzi

Na to trzeba czasu.
A tego ludzie umierajacy w tej wojnie nie mają.

2 polubienia

W mojej okolicy 44 osoby. 18 matek, reszta to dzieci. Robię tam za tłumacza, więc czasu teraz mam mało. Właśnie wróciłem z Vaals. Uchodźcy dostali piękne warunki łącznie z możliwością azylu.

6 polubień

Ziarnko do ziarnka. :wink:
Kazdy cos tam swojego doklada, ważne żeby to było skoordynowane.
Zaginiecie trzydziesciorga dzieci w drodze na Teneryfe okazalo się być kaczką dziennikarską.
A zatrzymanie Ukrainca z nastolatkami, które zamierzal eksploatowac jako prostytutki już nie.
Czarne owce zawsze się znajdą.

5 polubień

Gdyby unia była solidarna… miałby zdecydowanie mniej pieniędzy. Zanim zaczęli rozważać, czy blokować konta, itp, to już dawni zdążył sporą część wycofać z blokowanych kont. Są państwa, które dalej z Rosją handlują i to nie tylko ropą i gazem.

2 polubienia

W niedzielę odwiedziła mnie koleżanka z Niemiec. Mają gospodarstwo rolne. Zaczęli od 7 osób, teraz mają 11. W naszej Biedronce robiła zdjęcia i kręciła filmiki, nie wierzyła, że na półkach jest olej, mąka i cukier. Koniecznie chciała pokazać to Niemcom.
Brawo Ty! :slight_smile:

2 polubienia