Ostatnia sobota karnawału, więc tańczymy!
Tak a propos - czy faktycznie istnieje coś takiego jak “walc hiszpański”? Znam tylko wiedeński i angielski.
Ostatnia sobota karnawału, więc tańczymy!
Tak a propos - czy faktycznie istnieje coś takiego jak “walc hiszpański”? Znam tylko wiedeński i angielski.
Że też ciekawy temat zawsze mnie złapie w pracy… ![]()
Kiedyś,w pewnym małym miasteczku,w szeroko rozumianej Wielkopolsce,mialem okazje prowadzić trzy karnawałowe zabawy w oparciu o polskie piosenki z lat 55-75 [mniej więcej].
Fajnie było obserwować seniorów którym się po góra godzinie, chyba pół życia wyświetliło,sadzac po błyszczących oczach ![]()
Walc hiszpański: https://www.youtube.com/watch?v=5GlaTvHPyUc
Cóż, karnawał od 2 lat u mnie nie istnieje. Chodziliśmy na bale, na zabawy, organizowaliśmy potańcówki z domu, a teraz … zostały sukienki
no i aerobik oraz zumba ![]()
Jestem już po tańcu a jak tam u Was? Przed, w trakcie czy też po? ![]()
Wrócą te czasy, nie martw się. Jeszcze trochę cierpliwości …
U mnie były wczoraj. Ale bez walca
Gitara hiszpańska tak.
Rytm 3/4 ?
Jest rozpoznawalny bolero na to mówią . Ale prosze do fachowców od zapisu.
Ogolna niechec do dzialania mnie dopada
Mam na haslo, ze zle z dołka, kiedy jest lepiej wychodzic?
Nie ma mi kto tarota postawić, takiego na pocieszenie.
Taki, niby homonim wyszedł mnie o walcu, ale niekoniecznie hiszpańskiem:
“Pamiętasz jak ze mną tańczyłeś walca,
z panną Madonną, legendą tych lat”…,
do drogowego wsiadłeś walca
i odjechałeś w daleki świat.
![]()
No i przyszedł walec i wyrównał
Z tego co wiem - nie. Próbuje się wydzielić walca francuskiego (szybszy i lżejszy), ale jakoś to się nie przyjmuje.
Walc hiszpanski to tylko u Polomskiego. Taka licencia poetika. W teoje pytanie czyzby zaispirowane Voice Senior?
Walca - skoro prosisz mnie do tanca - nie odmowie.
Oj Nunu, ten walc miałem zapodać jutro … Przed rundką słowną. Ubiegłaś mnie, albo masz czarownicze zdolności i czytasz mi w myślach, a to już gorzej … ![]()
Jeszcze miałem dodać, że Doga urodził się na terenach dzisiejszej Mołdawii, (Podole) we wsi Mokra, która kiedyś należała do Lubomirskich.
No i te ludki, choć to walc, nie tańczą walca. Tak mi się wydaje, niech mnie ktoś poprawi kumaty.
Wszystko zepsułaś ![]()
Tańczą układ taneczny jakiś. Ale taką ilość małych latów tak wytrenować to szacun
Usunęła, bo się wzrusza za minioną młodością…
To coś może tez być uznane za “walczyk hiszpański”
@Elsie:a tu coś z klasyki co nosi nazwę “Hiszpańskiego walca”: