Ostatnia sobota karnawału, więc tańczymy!
Tak a propos - czy faktycznie istnieje coś takiego jak “walc hiszpański”? Znam tylko wiedeński i angielski.
Ostatnia sobota karnawału, więc tańczymy!
Tak a propos - czy faktycznie istnieje coś takiego jak “walc hiszpański”? Znam tylko wiedeński i angielski.
Że też ciekawy temat zawsze mnie złapie w pracy…
Kiedyś,w pewnym małym miasteczku,w szeroko rozumianej Wielkopolsce,mialem okazje prowadzić trzy karnawałowe zabawy w oparciu o polskie piosenki z lat 55-75 [mniej więcej].
Fajnie było obserwować seniorów którym się po góra godzinie, chyba pół życia wyświetliło,sadzac po błyszczących oczach
Walc hiszpański: https://www.youtube.com/watch?v=5GlaTvHPyUc
Cóż, karnawał od 2 lat u mnie nie istnieje. Chodziliśmy na bale, na zabawy, organizowaliśmy potańcówki z domu, a teraz … zostały sukienki no i aerobik oraz zumba
Jestem już po tańcu a jak tam u Was? Przed, w trakcie czy też po?
Wrócą te czasy, nie martw się. Jeszcze trochę cierpliwości …
U mnie były wczoraj. Ale bez walca
Gitara hiszpańska tak.
Rytm 3/4 ?
Jest rozpoznawalny bolero na to mówią . Ale prosze do fachowców od zapisu.
Ogolna niechec do dzialania mnie dopada
Mam na haslo, ze zle z dołka, kiedy jest lepiej wychodzic?
Nie ma mi kto tarota postawić, takiego na pocieszenie.
Taki, niby homonim wyszedł mnie o walcu, ale niekoniecznie hiszpańskiem:
“Pamiętasz jak ze mną tańczyłeś walca,
z panną Madonną, legendą tych lat”…,
do drogowego wsiadłeś walca
i odjechałeś w daleki świat.
No i przyszedł walec i wyrównał
Z tego co wiem - nie. Próbuje się wydzielić walca francuskiego (szybszy i lżejszy), ale jakoś to się nie przyjmuje.
Walc hiszpanski to tylko u Polomskiego. Taka licencia poetika. W teoje pytanie czyzby zaispirowane Voice Senior?
Walca - skoro prosisz mnie do tanca - nie odmowie.
Oj Nunu, ten walc miałem zapodać jutro … Przed rundką słowną. Ubiegłaś mnie, albo masz czarownicze zdolności i czytasz mi w myślach, a to już gorzej …
Jeszcze miałem dodać, że Doga urodził się na terenach dzisiejszej Mołdawii, (Podole) we wsi Mokra, która kiedyś należała do Lubomirskich.
No i te ludki, choć to walc, nie tańczą walca. Tak mi się wydaje, niech mnie ktoś poprawi kumaty.
Wszystko zepsułaś
Tańczą układ taneczny jakiś. Ale taką ilość małych latów tak wytrenować to szacun Usunęła, bo się wzrusza za minioną młodością…
To coś może tez być uznane za “walczyk hiszpański”
@Elsie:a tu coś z klasyki co nosi nazwę “Hiszpańskiego walca”: