Chyba uważacie, że dlatego jestem anty cywilizacyjny,

bo jej nie znam, nie ogarniam, co jest jak najdalsze od prawdy, jako że ludzcy uczeni nie ogarniają ty[e, co ja, Jeszcze dołożę linka.

Jakby ludzie pomysleli to przy obecnym poziomie technologie rownie skuteczny bylby sterowiec.
A i pasa startowrgo nie porezebuje?

2 polubienia

Jest tam ten wątek, że tak byłoby za wolno. Wiem, że to argument do podważenia.

Kolejny stalowy ptak i próba pokonania matki natury

2 polubienia

A więc pomyśleli i w 1996 roku ugruntowano w Niemcach firmę Cargolifter, która w hali pod Berlinem planowała budować sterowce CL160 zdolne do przenoszenia ładunków o masie do 160 ton. Była to próba reaktywacji transportu powietrznego z wykorzystaniem sterowców. Niestety nie udana, bo już w 2002 roku spółka Cargolifter ogłosiła upadłość. Spółka w okresie prosperity zdołała wybudować potężną, jedną z największych na świecie halę o samonośnej konstrukcji, w której miały być konstruowane sterowce.

Po upadłości spółki Cargolifter halę kupiła malezyjska firma i stworzyła w niej znany w Europie park wodny Tropical Islands.

Obecnie Tropical Islands od kilku lat kierowane jest przez Hiszpanów.

Znów więc wychodzi na to, że co ma wisieć, nie utonie i zamiast sobie polatać, można sobie popływać.
:blush:

2 polubienia

W prawach, które rządzą lotem samolotu, nie ma ani walki, ani próby pokonania natury. Człowiek jedynie poznał i zrozumiał te mechanizmy, a następnie nauczył się je wykorzystywać. Stało się to bez strat po którejkolwiek ze stron i raczej w duchu współpracy z naturą niż rywalizacji z nią.

2 polubienia

To czemu, bo ja mieszkam blisko lotniska? Rano budza mnie przed switem, czy jak korytarze powietrzne uruchamiaja? Wrzaski mew? A wiesz jak to jest czasem? Pospie chwilkę i budze sie po pokrzepiajacej fazie REM. Budziikom śmierć :rofl:

1 polubienie

Bieluga jest elementem procesu produkcyjnego. Airbus ma fabryki rozrzucone po swiecie, wiec potrzebuja transportu. Pewnego i szybkiego. Sterowiec tego nie zapewni.

Okonek, usunęłaś już drugi mój super ważny temat światopoglądowo-ekonomiczny, mądrzejszy od wszystkich uczonych razem wziętych. Nieładnie. A w linku Pouczające doświadczenie biznesowe.Miałem wstawić inne, ale niech to zostanie.

Jedna nieprzemyślana, ryzykowna decyzja i jakie skutki.

Beluga.
Beluga jest efektem procesu…

Jeszcze wczoraj domagałaś się, by człowiek pomyślał i stworzył coś na wzór Zeppelina…

…a dziś degradujesz efekt tej technicznej myśli do poziomu niewystarczającego.

Sałatka świąteczna zaszkodziła, czy śledź :thinking:

1 polubienie

Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów? :rofl:
Doczytalam sie, ze to nie taka fanaberia.
Co nie zmienia faktu, że uwazam sterowca za naniedbana dziedzinę. Tu nie chodzi o rozmiar. Ale obecnie z dronami bedzie.im ciezko wygrać.