Ciekawe wnioski :/

2 polubienia

Wkraczamy na moje tereny…
Wlasnie niedawno odkrylam podobienstwo mozgu do komputera, a raczej odwrotnie. To pozwolilo mi wyjasnic na prywatny uzytek niektora problemy psychologiczne
Natomiast co do tezy zaburzen jestem innego zdania. Czlowiek inteligentny (nie mam tu na mysli tych co prawie na pamiec znaja encyklopedie, ale tych co zdolni sa dedukowac) posiada rozszerzony poziom postrzegania i dosc rozni sie od innych. A socjologia odpowie na pytanie co dzieje sie z jednostkami odbiegajacymi w jakis sposob od ogolu. Sa na ogol niezrozumiane, czasem ignorowane a czasem odrzucane, ze nie wspomne o innych drastycznych relacjach. To okreslane jest jak twierdzi jeden z cytowanych znawcow jako nadpobudliwosc. Ale…tak samo czulby sie Chinczyk, chocby byl Konfucjuszem wsrod europejskiej spolecznosci.
I tu zgadzam sie z tzw. Krzywa Gaussa
Potwierdza to cytat (niestety nie znam autora):
Czasem glupoty chlowiek sobie zyczy
Bowiem w madrosci tyle jest goryczy!
Natomiast nie znalam tego “paralizu analitycznego” - a wydaje mi sie ze jest to okreslenie dosc trafne
Co do tak zwanej parodii wyboru to zastosowalabym tu znana juz krzywa motywacji, tj im wieksza motywacja tym wiekszy sukces - az do pewnego poziomu od ktorego dzieje sie odwrotnie. To da sie zastosowac i do innych tematow
Co do samego testu IQ mam watpliwosci, chyba ze rozlozy sie go na czesci jak inteligencja analityczna (ja) inteligencja przestrzenna (moj syn) inteligencja emocjonalna i inne.
Taka ciekawostka: Chyba nie kazdy tez wie ze Einstei w pewnym okresie swojego zycia przexchodzil dosc ciezka depresje
Tak przy okazji: niestety moja mama nie zgodzila sie na przeniesienie mnie z klasy I do III na wniosek nauczycielki, a szkoda.
Slowem: super ciekawe! i bardzo ci dziekuje za wstawienie tego linku

2 polubienia

WOW! alez sie rozpisalam!
Ale jak zaznaczylam na wstepie to jest moje podworko tak jak dla @birbant -a historia

1 polubienie

Jan Sztaudynger! :slight_smile:

1 polubienie