Nie, nie będzie o konstytucji czy królu Stasiu.
Co łączy Szekspira z Cervantesem?
Otóż pewna data
Stwierdzenie: 3 maja 1616 roku zmarł człowiek, który stworzył teatr – Wiliam Shakespeare. I tegoż samego dnia czyli 3 maja 1616 roku zmarł ten, który wprowadził do powszechnej kultury mit błędnego rycerza Miguel de Cervantes y Saavedra?
Kostucha to przewrotna istota – w ciągu jednego dnia zwinęłaby z tego padołu dwóch luminarzy nowoczesnej literatury? Otóż nie, to były czasy, kiedy się ważyły losy zmiany kalendarza juliańskiego i gregoriańskiego, i często właśnie w związku z tym popełniany jest błąd - podawane są różne daty. Imperium Brytyjskie nowy kalendarz wprowadziło 170 la później niż Hiszpania i stad zamieszanie.
Wg naszego współczesnego Cervantes zmarł 23 kwietnia i podawanie tej daty z zaznaczeniem jakiego kalendarza dotyczy w kwestii dramaturga tez jest prawidłowe. Szekspir to obecne 3 maja.
Ale co tam się kłócić?
W panteonie jest miejsce dla obydwu.
Ale z kim byście się prędzej utożsamili? Z romantycznym rycerzem z La Mancha? Czy Hamletem?
Ani z jednym, ani z drugim. Utożsamiam się z Jakubem Wędrowyczem.
Z wieloma postaciami szekspirowskimi.Np. wspanialy Ryszard III czy Henryk V.
Hamlet jako postac jest mi obcy a Don Kichot to jak…Kubus fatalista…Oszalałbym w jego towarzystwie.
zawsze moglbys sie napic wina z Sancho-Panza
w przeciwienstwie do szefa asceze i platoniczne milosci mial w podogoniu swojego osiolka.
Alez ja sie cale zycie zkochiwałem platonicznie!
Tylko ze to mialem w sercu a nie na ustach.I nikogo nie wyzywałem na pojedynki,nie mowiac juz o noszeniu garnka na głowie.
A ja się pobiłem o dziewczynę z kolegą w I klasie szkoły podstawowej. I to był mój jedyny pojedynek pod względem zakochania. Stłukłem też jednego za swą siostrę, ale to już inna bajka.
Ja tez.I tez tylko jeden raz…Pod koniec podstawowki nie zaprosilem na impreze jednego gościa by bezkarnie byc blizej jego sympatii…Takie tam,glupie przepychanki…Pozniej bywalo podobnie a ze inni nie byli lepsi,przestawalem sie przejmowac drobiazgami
Przyszedl rok 1980 i…wszystko sie zmienilo na lepsze…
I już dostałaś odpowiedź @okonek .
Żadne tam Hamlety i inne bzdety
“Romeo i Julia” chłopcy się naczytali
Taaa…, Przygody Romea i Julii na prerii.
Stawiam na Don Kichota!