Ciekawy temat - Czy to możliwe, że ktoś ze Starego Świata dotarł wcześniej niż Wikingowie?

2 polubienia

To, co ludzie kiedyś potrafili, np. podróżować poza ciałem, w tym na inne Planety innych Gwiazd, a nie tylko na przykładzie odkryć Wyspy Wielkanocnej, to dzisiejsze techniki ludzkie, to ciemniactwo. Nieźle zapoznać się z megalitami Francji.

Najsłynniejsze jest chyba Stonehenge w Wielkiej Brytanii (bodajże w Anglii)

O francuskich też coś słyszałem, ale już nie pamiętam

Według najnowszych badań Ameryka Północna mogła być zasiedlona nawet 130 mln tys lat temu. Stoję na stanowisku, że to własnie tych pierwszych osadników należy traktować jako odkrywców, choć z ustaleniem konkretnych personaliów mogą być pewne problemy. Wikingowie, czy też później Cristoforo Colombo, owszem byli odkrywcami, ale drogi morskiej pomiędzy kontynentami.

1 polubienie

Sprawdź datę!

2 polubienia

Faktycznie - tysiące, nie miliony. :grimacing:

1 polubienie

Tyle, że Indianie przeszli najzwyczajniej w świecie przez zamarzniętą cieśninę Beringa także dla nich to było jak ciąg dalszy Dalekiej Azji, a Wikingowie czy Krzysiu to płynęli przez Ocean - a więc w pewnym sensie dokonali większego odkrycia :slight_smile:

Aleksander Doba z Europy do Ameryki przepłynął samotnie kajakiem, co samo w sobie stanowiło zdecydowanie większą trudność, niż dokonania Wikingów czy Kolumba. Idąc Twoim tokiem rozumowania, powinien być obecnie uznawany za odkrywcę Ameryki. :stuck_out_tongue_closed_eyes:

1 polubienie

Widziałem już ich - a może innych we Francji - ciekawsze przybliżenia.

1 polubienie

Tyle, że on miał mapy z GPS dostępne i XXI wieczną wiedzę, czego nie mieli Krzysiu, ani tym bardziej Wikingowie …

Pod tym względem miał z pewnością łatwiej. Niemniej skala trudności całej wyprawy była zdecydowanie wyższa u Pana Doby. Ale pomijając już ten wątek, który był zdecydowanie humorystyczny z mojej strony, to Wikingowie jak i wyprawa Kolumba dotarły już na tereny już od tysiącleci eksplorowane i zamieszkane przez Homo sapiens, więc całe odkrycie sprowadza się do wyznaczenia szlaku morskiego i odkrycia potomków niegdysiejszych odkrywców tych ziem. Takie jest moje przekorne zdanie, z którym każdemu wolno się nie zgodzić i z pewnością zdecydowana większość z takiej opcji skorzysta.

1 polubienie

Niewykluczone.

Ale najnowsze dane wskazują na Wikingów. Ponad 1000 lat temu mogli być na Labradorze. Wykopaliska archeologiczne wykryły tam dwie osady typowe dla Wikingów islandzkich. Liczą sobie ok 1200 lat.

1 polubienie

Wikingowie, to jedyna prawdopodobna możliwość. Mieli doskonałe okręty i wytrawnych żeglarzy. Fenicjanie, Żydzi czy Egipcjanie raczej nie mogli tego dokonać. Te poszlaki w stylu rzekomego ananasa, czy śladów nikotyny niczego nie dowodzą.

2 polubienia

Wpisałem Labrador w Wikipedii i wyskakuje mi rasa psa :eyes: XD

No weź mnie nie załamuj. Wpisz Półwysep Labradorski. Albo oglądnij mapę Kanady,

1 polubienie

Aż taki dobry to Ja nie jestem z geografii :wink: