Witam. Aplikacje dla telefonów komórkowych są projektowane tak, by uzależniać i to już na poziomie doboru kolorystyki. Okazuje się, że niektóre telefony, a na pewno komputery z Windowsem 10 (Ułatwienia dostępu) mają opcję ustawienia obrazu na czarno-biały. Czarno-biały obraz ma ponoć zmniejszać ryzyko uzależnień.
Moim osobistym zdaniem taki zabieg mógłby też zmniejszyć atrakcyjność komórki lub komputera w oczach dzieci. W końcu nie bez powodu bajki i zabawki są kolorowe.
Teraz nawet przypomina mi się, że kilka lat temu producenci komórek i telewizorów rywalizowali między sobą, który z nich zrobi ekran z bardziej żywymi kolorami.
Mało realne. Nie czytałam o prowadzonych badaniach, ale chyba spadłaby sprzedaż tel czarno-białych, jako mniej atrakcyjnych dla klienta. A to tragedia dla producenta, bo on chce dużo zarobić.
Bajki- no właśnie kolorowe, przyciągające oko bajki, zabijają wyobraźnie u dziecka. Dziecko, któremu się czyta, uruchamia wyobraźnie, “widzi” tę królewnę z bajki, samo dobiera jej sukienkę itp. a na filmie ma wszystko podane na tacy.
Zabawki - krzyczące kolorami zabawki, okładki zeszytów, pstrokata tapicerka itp zalecane są dla dzieci z Zespołem Dawna. Mają na celu bombardowanie mózgu kolorami, pobudzaniem. Zdrowe dziecko tak traktowane robi się nadpobudliwe.
Jak widać wszystko ma plusy i minusy.
To kwestia szersza. To dotyczy też stron internetowych, log firm itp.
Na kanałach informacyjnych dominuje błękit, bo ponoć wzbudza on zaufanie. Pierwsza myśl to oczywiście TVN24, ale i w TVP Info oraz w innych informacyjnych stacjach też nie brakuje błękitu.